Bülent Kerimoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bakırköy Belediye Başkanı
Bülent Kerimoğlu
Görevde
Makama geliş
30 Mart 2014 - günümüz
Kişisel bilgiler
Doğum 1970
Ardahan
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
Evlilik(ler) Ömür Kerimoğlu
Çocuk(lar) Ulgar Mete Kerimoğlu, Elif İris Kerimoğlu
Yaşadığı yer Bakırköy
Bitirdiği okul Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi
Mesleği Tıp Doktoru, Siyasetçi

Bülent Kerimoğlu (1970, Ardahan) Türk siyasetçi ve doktordur. 2014 yılından itibaren Bakırköy Belediye Başkanı’dır.

Eğitim ve mesleki kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ardahan’da Alevi Türkmen bir ailede doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1991 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1992-1997 yılları arasında İstanbul Yedikule Göğüs Cerrahisi ve Koşuyolu Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi’nde ihtisas yaptı. Asistanlık döneminde İngiltere Leeds Klingbeck Hastanesi Pediyatrik Kalp Göğüs Cerrahisi Merkezi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1999 yılında Diyarbakır’da askerlik görevini yedek subay olarak tamamladı. Kamu ve özel sektörde uzman hekim olarak görev yaptı.

Çeşitli akademik dergilerde bilimsel makale ve araştırması, yayımlanmıştır. Cumhuriyet Gazetesi,[1] Kemalyeri Dergisi gibi kültür, sanat ve siyaset yayınlarında; yakın tarih, çevre, sağlık ve yerel yönetim konulu yazılar yazmaktadır.

Siyasi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında Esenyurt Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) belediye başkan adayı, 2010-2011 CHP İstanbul İl sekreteri, 2011 genel seçimlerinde İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı olmuştur. 2014 yılından itibaren Bakırköy belediye başkanlığı görevini sürdürmektedir. Aynı tarihten itibaren Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Parlamentosu, (Strasbourg-Fransa) Sol-Sosyalist grupta CHP ve Türkiye Temsilcisi’dir.)

Üye olduğu kurumlar

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Hasta Hakları Koruma Derneği, Türk Tabipler Birliği, Lozan Mübadilleri Vakfı ve Galatasaray Spor Kulübü Kongre üyesidir.[2]

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan odaklı sosyal belediyecilik çalışmaları ve ücretsiz kültür, sanat, spor kursları düzenleyerek birçok yerel yöneticiye örnek olmuştur. Özellikle toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik hizmetleri ile birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür.

Türkiye’de nüfusa oranla okul öncesi çocuklara en çok kreş hizmeti veren belediye olarak Avrupa Konseyi tarafından Haziran 2018’de ‘’Çocuk Dostu Belediye’’ seçilmiştir.[3]

2020–2022 yılları arasında tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisinde, hayatını kaybeden sağlık çalışanları anısına ‘’Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı’nın yapılmasına öncülük etmiş ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) takdir belgesi almıştır. Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı

Belediye başkanlığı döneminde, İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) tarafından düzenlenen 2020–2021–2022 yıllarında İnsani Gelişme Endeksi İlçeler Araştırması’nda Bakırköy Belediyesi Türkiye genelinde ilk 5 sırada yer almıştır.[4])

Yine, 2022 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, genel refah seviyesine yaptığı katkıyı ve yaşam kalitesini ölçen ‘’Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik’’ sıralamasında, Bakırköy Türkiye genelinde 6. olmuştur.[5])

Çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet, madde bağımlılığı, akran zorbalığı, ihmal ve suça yöneltme vakalarındaki artışı ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye’de bir ilk olan ‘’Çocuk İzleme Masası ve Sosyal Çocuk Polikliniği’ni kurmuştur. Bu proje Avrupa Yerel ve Bölgesel Parlamentosu tarafından ödüle layık görülmüştür.

Görev süresinde Avrupa’nın en büyük kapalı Pazar alanı, Bakırköy’ün ilk ve tek cem evi, Türkiye’nin en büyük deprem toplanma alanı, belediye hizmet binası ve büyük sanatçılar parkı yapılmıştır. Cumhuriyet tarihinde Türkiye’de ruhsat verilerek yapılan ilk kilise olan Süryani Kadim Kilisesi de belediye başkanlığı döneminde inşa edilmiştir. Nevşehir Hacıbektaş’ta Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nin yapılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca Bakırköy’de birçok kütüphane, etüt merkezi, çocuk oyun alanı ve büyük mahalle parkları, çok sayıda müze ve amfi tiyatro tamamlanıp hizmete açılmıştır. İki kız, 1 erkek öğrenci yurdu ile Anadolu’dan gelen genç üniversitelilere ucuz, güvenli, kaliteli hizmet vermeyi amaçladı. Binlerce öğrenciye eğitim bursu, her yıl yüzlerce öğrenciye ücretsiz sınavlara hazırlık kursları verilmesini sağladı.

Halkçı, kamucu belediyecilik anlayışının gereği olarak yeşil alanların, sağlık, eğitim ve spor alanlarının imara açılmasına izin vermemiştir. Kamu alanlarının işgaline son vermiştir.[6][7][8][9][10][11][12][13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bülent Kerimoğlu Haberleri". www.cumhuriyet.com.tr. 9 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  2. ^ "Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'ndan Futbol Takımımıza Ziyaret". www.galatasaray.org. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  3. ^ https://www.bakirkoy.bel.tr/guncel/haber/426-avrupa-konseyi-bakirkoy-u-cocuk-dostu-belediye-secti[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ Gazetesi, Kent Yaşam. "BAKIRKÖY BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KERİMOĞLU'NA İNGEV 'DEN ÖDÜL !". www.yasamgazetesi.com.tr/. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  5. ^ "sege" (PDF). 21 Haziran 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "'Bakırköy'ü rant işgalinden kurtardık'". www.cumhuriyet.com.tr. 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  7. ^ "İNGEV – İnsani Gelişme Vakfı". 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  9. ^ "14 Mart Tıp Bayramı Bakırköy 'Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı' önünde kutlandı - Dailymotion Video". Dailymotion. 15 Mart 2022. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  10. ^ "kilise". [ölü/kırık bağlantı]
  11. ^ https://www.galatasaray.org/haber/galatasaray-haberleri/bakirkoy-belediye-baskani-bulent-kerimoglundan-futbol-takimimiza-ziyaret/25954 31 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.<
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023.