Büdeyri Hanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Büdeyri Hanı, İnceoğlu Hanı ya da Elbeyli Hanı, Gaziantep'te bulunan tarihi bir handır.

Han, plan ve süsleme benzerliği nedeniyle 1890 tarihli Kürkçü Hanı ile aynı yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle Büdeyri Hanının 19. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülmektedir.

Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanla grubuna girmektedir. Klasik Osmanlı han mimarisinin birçok özelliğini üzerinde toplayan eser, sabunhane ve han olmak üzere iki bölüm halinde inşa edilmiştir. Her iki bölümün üst katındaki mekanlar, yolcuların ikamet etmeleri amacıyla yapılmıştır. Sabunhane ile hanın birer müstakil cümle kapısı mevcut ise de ikinci katta ara bir geçitle birbirine bağlanmıştır. Bu plan özelliğiyle, Gaziantep'teki hanlar içinde tek örnektir. Hanın zemin katında, içte kareye yakın üstü açık bir avlunun etrafında, sıralanan muhtelif hacimler, ön cephede ise dışa açılan tek katlı dükkânlar mevcuttur. Doğudaki mekanların arkasında iki bölümlü ağır yer alır. Sabunhane kısmı, biraz çarpık dikdörtgen plana sahip olan iç avluyu kuzey ve doğu taraflardan revakla kuşatmakta olup, diğer mekanlarda bu hacme açılır. Avlunun üzeri, üstten kiremit ile kapatılarak sabunhanenin daha temiz olması sağlanmıştır. Çeşitli müdahaleler gören yapı günümüze kadar ayakta kalabilen sayılı hanlardan biridir.

2015 yılı itibarı ile Büdeyri Hanı restorasyonu tamamlanarak, tarihi dokusu yeniden gün yüzüne çıkmıştır. Orta avlusu ve bazı odaları yöresel lezzetlerin olduğu Türk Kahvesi, Menengiç Kahvesi, Osmanlı Kahvesi, Dibek Kahvesi ve Dünya Kahveleri, Avrupa kahveleri gibi, tatların ikram edildiği, ayrıca sabahları sini serpme kahvaltıları ve şark köşeleri ile donatılmıştır. Ayrıca yöresel ürünlerinde bulunduğu çok sayıda dükkân vardır. Bunlarda Gaziantep'e özgü bakır, sedef, kutnu, yemeni, halı dokuma, kokulu sabun, lokum, gümüş, mozaik, baklava, kadayıf, üfleme cam, el işi örtüler, hediyelik eşyalar gibi dükkânlarda bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]