Açık kaynak donanım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Açık Kaynak Donanım Simgesi

Açık kaynak donanım, teknolojik olarak tasarlanmış fiziksel eserleri kapsamaktadır. Açık kaynak donanım herkesin kullanımına açık olarak tasarlanmış donanımdır. Böylece herhangi biri donanım tasarımı üzerinde çalışabilir, değiştirebilir, donanımın aynısından yapabilir ve satabilir. İlk olarak açık dizayn hareketi tarafından önerilmiştir. Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım ve açık kaynak donanım, açık kaynak kültürü hareketi tarafından başlatılmıştır. Açık kaynak donanım terimi genellikle donanım hakkındaki bilgilerin kolaylıkla anlaşılması ile ilgilidir. Donanımsal tasarım (mekanik tasarım, şemalar, materyallerin tasarıları, PCB tasarım dosyaları, HDL kaynak kodları ve mikroçip devre tasarım dosyaları) ile birlikte donanımların sürücü yazılımları tamamen açık kaynak olarak yayınlanır.

Açık kaynak donanım 3D yazıcı RepRap projesi

Lisanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı açık kaynak donanım projeleri yeni lisans yaratmak yerine şu anda geçerli olan özgür ve açık kaynak yazılım lisanisini kullanır. Buna ek olarak birkaç tane yeni lisans önerilmiştir. Bu lisanslar donanımsal tasarımların kendine özgü lisans sorunlarını çözmek için hazırlanmıştır. Bu lisanslardaki birçok temel prensip açık kaynak yazılım lisanlarının donanım projelerine karşılık gelen açık kaynak yazılım lisansları içerisinde tanımlandı. Genellikle organizasyonlar paylaşılmış bir lisansı destekleme eğilimindedirler. Opencores LGPL ya da değiştirilmiş bir BSD lisansı önermiştir. FreeCores GPL üzerinde diretmiştir. Açık donanım vakfı ‘copylefy’ ya da diğer serbest lisanslar önermiştir. Açık grafik projesi birçok türde lisanlar kullanmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Açık donanım serifikası programı 1997 yılında açık kaynak tanımının yaratıcısı Bruce Perens başlatmıstır.

Açık kaynak laboratuvarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Boston Open Source Science Laboratory, Somerville, Massachusetts
  • BYU Open Source Lab, Brigham Young University
  • OSU Open Source Lab, Oregon State University
  • Open Source Research Lab, University of Texas at El Paso
  • Stanford Open Source Lab, Stanford University

İş modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Açık kaynak akımına uygun birçok is modeli bulunmaktadır ve günümüzde açık kaynak donanım firmaları farklı iş modellerini kullanmaktadır. bunlardan bir tanesi Arduino firmasıdır. Arduino firması kendi markasını kaydettirmiştir. Arduino ile ilgili her şey açık kaynaktır ve herkese açıktır. Diğer üreticiler Arduino’ nun dizaynını kullanabilir fakat Arduino ismini dizaynları üzerine koyamazlar. Arduino firmasının amacı kendi ürünlerini diğer klon ürünlerden ayrılabilir hale getirmektir.

Arduino - Açık kaynak donanım tasarlayan ve üreten firmalardan bir tanesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

https://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_hardware 8 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://freedomdefined.org/OSHW 10 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://www.oshwa.org/research/brief-history-of-open-source-hardware-organizations-and-definitions/ 26 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.