Aziz Meker

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aziz Meker, (1877, Biberdkıt, Karaçay-Çerkesya - 1941, Ankara, Türkiye), Çerkes asıllı Türk siyasetçidir.

Kuzey Kafkasya'da bugünkü Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde bulunan Biberdkıt köyünde 1877 yılında doğdu. Abaza kökenlidir. İlk eğitimini burada ve Batalpaşinsk (Çerkesk) köyünde yaptı. Ailesinin Türkiye'ye göçerek Eskişehir yöresine yerleşmesinden sonra 1889 yılında İstanbul Sultanisi'nde okudu.

Daha sonra Fransa'ya giderek tarımcılık eğitimi gördü. İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Okulu'nda öğretmenlik yaptı. Kafkas göçmenlerini oluşturan "Çerkes Teavun Cemiyeti" ve "Şimalî Kafkas Cemiyeti" ile "Kafkasya İstiklâl Komitesi" gibi kuruluşlarda aktif görevler aldı, konferanslar verdi, broşürler yayınladı

I. Dünya Savaşı sırasında Tuşa Fuat Paşa'nın başkanlığındaki bir Kafkas kuruluyla Avrupa'ya giderek Viyana, Berlin, Lozan vb. merkezlerde bu komite adına ve Kafkas davası lehine temaslarda bulundu. Çeşitli devlet adamlarıyla ve bunlar arasında Cenevre'de sürgünde bulunan Lenin'le görüşmeler yaptı. Mondros Ateşkes Antlaşması sonra Anadolu'ya geçerek Anadolu ihtilalinin saflarına katıldı. TBMM tarafından Sovyet Rusya'ya gönderilen elçilik heyetinde başkatiplik olarak görevlendirildi. 1923 yılında Ankara'ya dönerek Ziraat Okulu'nda öğretim üyeliği ve Ziraat Enstitüsü Başkanlığı yaptı. 1932 yılında ise Tarım Başkanlığı Müsteşarlığı'nda bulundu. Abazaca, Türkçe, Rusça, Fransızca ve Almanca biliyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu yazı Sefer E. Berzeg'in Çerkes Göçmenleri II adlı kitabından derlenmiştir.