Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azərbaycan Memarlıq və İnşaat Universiteti
Kuruluş1975
RektörGülçöhre Memmedova
Öğrenciler5000
KonumBakü, Azerbaycan

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, veya kısaca AzMİU (Azərbaycan Memarlıq və İnşaat Universiteti), Azerbaycan Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü'de bulunan yükseköğrenim kurumu.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi (AzMİU), 1920 yılından Bakü Politeknik Enstitüsü bünyesinde inşaat fakültesi, 1930-1934 yıllarında bağımsız İnşaat ve Mimarlık Enstitüsü, 1934 yılından Azerbaycan Sanayi Enstitüsü, 1951 yılından itibaren ise Azerbaycan Politeknik Enstitüsü inşaat-mimarlık odaklı bölümleri birleştiren birkaç fakülte olarak faaliyet göstermiştir. 1975 yılında Azerbaycan SSC Bakanlar Kurulu kararı ile Azerbaycan İnşaat Mühendisleri Enstitüsü kurulmuştur. 1992 yılında enstitü üniversite statüsü almıştır. AzİMU inşaat alanında Kafkaslarda ilk ve şimdilik tek yükseköğretim kurumudur. Üniversite şimdiye kadar 25 binden fazla yüksek lisanslı mimar ve inşaat mühendisi hazırlamıştır. 2000 yılı Haziran ayının 13'ünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kararnamesi ile bu yüksek okul Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi adını almıştır.Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Universitesinde İnşaat fakultesi 1930-1940 yıllarında faaliyet göstermiştir

Dış ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir.[1]

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, dünya çapında mimarlık alanında bilinen İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü'nün (RIBA) 5 yıllık akreditasyonunu (Bölüm 1) almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tüm Uyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com