Ayvaini Mağarası

Koordinatlar: 40°07′35″K 28°42′25″D / 40.12639°K 28.70694°D / 40.12639; 28.70694
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayvaini Mağarası
Harita
TürMağara
Konum1. giriş Doğanalan Mustafakemalpaşa-/ Bursa 2. giriş Ayvaköy Nilüfer / Bursa
DurumAktif

Ayvaini Mağarası Uluabat Gölü'nün güney bölümünde yer alan Mağaranın iki girişi vardır. Birinci giriş Bursa, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Doğanalan'dan, diğer girişi yeraltı sularının yer üstüne çıktığı Nilüfer İlçesi'ne bağlı Ayvaköy'ü yakınında yer alır. İki girişi arasında 4 km mesafe vardır. Bursa'yı Mustafakemalpaşa'ya bağlayan eski yol mağara yakınından geçer.

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer kabuğunun kırıklarla parçalanarak ayrı kıtalara bölünmeye başladığı Mezozoik zaman'dan günümüze gelen Ayvaini Mağarası, 1970 yılında 3 kişilik bir İspanyol ekip tarafından keşfedilmiştir.[1]

Her iki yönden girişi bulunan mağara, girişlerinin sarp olması nedeniyle turizme kapalı olmakla beraber profesyonel dağcı ve mağaracılar tarafından tercih edilebilir. 2010 yılında Ayvaini Mağarasını araştırma yapan belgesel yönetmeni Tekin Gün,Türkiye'nin 7. büyük mağarası burası,mağaranın içinden geçen karadonlu deresi 60'tan fazla doğal gölet oluşturmuş ve doğal ortam kendi içinde yaşayan canlılar oluşturmuş ve devam eden bir yaşam var. Yarasalar, yengeçler, çiyan, kurbağa ve tatlı su karidesleri Ayvaini mağarasının ev sahipleri.[2]

Hidrolojik olarak aktif bir mağaradır. Güney Marmara Bölgesi'nin en uzun mağarasıdır. Ayvaini Mağarası görünümleri ilginç damlataşlar (sarkıt, dikit, duvar damlataşları, sulu damlataş havuzları) ve göller ile kaplıdır. Gezi için rehber alınması gerekmektedir. Turistik gezilere açılması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ayvaini Mağarası,Bursa-Nilüfer". Nilüfer Belediyesi,16 Ağustos 2020. 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Ayvaini Mağarası,Bursa-Mustafakemalpaşa". Araştırma yazısı,Yönetmen Tekin Gün. Mootol,Kültür Sanat-Ekim 2010. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]