Aynı yıl içinde iki Akademi Ödülü'ne aday gösterilen oyuncular listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fay Bainter, aynı yıl içinde iki Oscar ödülüne aday gösterilen ilk kişi oldu. Damgalı Kadın filmi için En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı ve White Banners filmi için En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterildi.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisinin, ilki 1938'de olmak üzere, bir yıl içinde oyunculuk kategorilerinde iki farklı Akademi Ödülü'ne aday gösterdiği oyuncular olmuştur. Aday olmak için iki ayrı kategoride de Akademi'den yeterli oy almak dışında, oyuncular için bir kısıtlama yoktur. Erkek oyuncular aynı yıl içinde hem En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü ve hem En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ne veya kadın oyuncular hem En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü ve hem En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday olabilir.[1] Birden fazla adaylıkla ilgili sadece iki kural vardır. Bir aktör veya aktris aynı kategoride farklı performanslar için bile olsa birden fazla adaylık alamaz (bir başrol ve bir yardımcı rol için aday olabilirler, iki başrol ve iki yardımcı rol için aday olamazlar). Bir diğer kural ise aynı performans için birden fazla adaylık elde edilememesidir. Bu kural, 1944'te Barry Fitzgerald'ın Yolumda Giderken performansıyla hem En İyi Erkek Oyuncu hem En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylığı kazanmasından sonra getirilmişti.[2]

2021 itibarıyla, 12 kadın ve erkek oyuncu aynı yıl içinde iki Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Bu oyunculardan ilki Fay Bainter'dır. 11. Akademi Ödülleri'nde White Banners ve Damgalı Kadın filmlerindeki performansı ile iki adaylık almıştır. Scarlett Johansson ise Marriage Story ve Tavşan Jojo filmlerindeki performansları ile 92. Akademi Ödülleri'nde aldığı iki adaylıkla aynı yıl iki adaylık elde eden son oyuncudur.[3] Bu on iki oyuncudan yedi tanesi bir dalda ödülün sahibi olmuştur. İki ödülü aynı yıl kazanabilen ise olmamıştır. Sigourney Weaver (Sisteki Goriller ve Çalışan Kız),[4] Emma Thompson (Günden Kalanlar ve Babam İçin),[5] Julianne Moore (Cennetten Çok Uzakta ve Saatler),[6] Cate Blanchett (Elizabeth: Altın Çağ ve Beni Orada Arama) ve Scarlett Johansson (Marriage Story ve Tavşan Jojo); aday olup iki kategoride de ödül alamayan beş oyuncudur. Bu kişilerden Thompson, yalnızca iki oyuncu adaylığı almamış; hem oyuncu hem senaryo adaylığı olan tek kişidir. Diğer yıllar içinde sadece 1993 yılında iki adaylık alan iki farklı oyuncu olmuştur: Holly Hunter (Piyano ve Şirket filmleriyle) ve Emma Thompson (Günden Kalanlar ve Babam İçin filmleriyle).

Adaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl
(tören)
Oyuncu Kategori Aday olunan film Sonuç
1938
(11.)
Fay Bainter En İyi Kadın Oyuncu White Banners Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Damgalı Kadın Kazandı
1942
(15.)
Teresa Wright En İyi Kadın Oyuncu The Pride of the Yankees Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Bayan Miniver Kazandı
1944
(17.)
Barry Fitzgerald En İyi Erkek Oyuncu Yolumda Giderken Adaylık
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Kazandı
1982
(55.)
Jessica Lange En İyi Kadın Oyuncu Frances Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Tootsie Kazandı
1988
(61.)
Sigourney Weaver En İyi Kadın Oyuncu Sisteki Goriller Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Çalışan Kız Adaylık
1992
(65.)
Al Pacino En İyi Erkek Oyuncu Kadın Kokusu Kazandı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Glengarry Glen Ross Adaylık
1993
(66.)
Holly Hunter En İyi Kadın Oyuncu Piyano Kazandı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Şirket Adaylık
Emma Thompson En İyi Kadın Oyuncu Günden Kalanlar Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Babam İçin Adaylık
2002
(75.)
Julianne Moore En İyi Kadın Oyuncu Cennetten Çok Uzakta Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Saatler Adaylık
2004
(77.)
Jamie Foxx En İyi Erkek Oyuncu Ray Kazandı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Tetikçinin Gecesi Adaylık
2007
(80.)
Cate Blanchett En İyi Kadın Oyuncu Elizabeth: Altın Çağ Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Beni Orada Arama Adaylık
2019
(92.)
Scarlett Johansson En İyi Kadın Oyuncu Marriage Story Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Tavşan Jojo Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Rule 6 – 81st Academy Awards Rules". Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi. 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  2. ^ "Two in One Acting". Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi. 8 Mart 2008. 12 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Scarlett Johansson scores her first and second Oscar nominations in the same year". 13 Ocak 2020. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Sigourney Weaver - Awards". Moviefone. 29 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  5. ^ "Emma Thompson - Awards". Moviefone. 30 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  6. ^ "Julianne Moore - Awards". Moviefone. 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]