Ay'a Seyahat

Koordinatlar: 27°7′0″K 82°9′0″B / 27.11667°K 82.15000°B / 27.11667; -82.15000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ay'a Seyahat
De la Terre à la Lune
İngilizce baskısının kapağı
YazarJules Verne
ÜlkeFransa
DilFransızca
TürBilimkurgu romanı
Yayım1865
YayımcıPierre-Jules Hetzel
'Les Voyages Extraordinaires #4 serisi
Columbiad'ın ateşlenmesi.

Ay'a Seyahat ya da özgün adıyla De la Terre à la Lune, Jules Verne'in 1865 yılında yazmış olduğu, türünün ilk örneklerinden olan, bir bilimkurgu öyküsüdür. Amerikan İç Savaşı sırasında, Maryland eyaletindeki Baltimore şehrinin zengin ailelerinin bir araya gelerek kurduğu Silah Kulübü (Gun Club), savaştan sonra sessizliğe bürünür. Savaş sonrasında bir araya gelen üyeler, yeni hedeflerini, Ay'a gidecek bir uzay gemisi inşa etmek ve onunla Ay'a gitmek olarak belirler.

Kitap, Verne'in Ay'a seyahate dair yaptığı hesap ve tahminlerinin, onun zamanındaki tüm bilgi eksikliklerine rağmen, gerçeğe yakın bir anlatımı vardır. Proje maliyetine dair tahmini, Amerikan dolarının 1865 ve 1969 yıllarındaki değerleri göz önüne alınarak karşılaştırıldığında ilgi çekici bir yakınlık göze çarpar. Bununla birlikte, Verne'in senaryosu, mürettebatı atmosferin dışına taşıyacak kadar yüksek bir ivmelenme, aynı zamanda yolcuların da ölümüne neden olacağı için uygulanması mümkün olmayan bir kurgudur.

  • Verne'in öyküsündeki topun adı Columbiad, Ay'a ilk giden Apollo 11'in kontrol modülünün adı da Columbia'dır.
  • Her ikisinde de mürettebat üç kişiden oluşmaktadır.
  • Verne, Apollo 11'de gerçekleştiği gibi, kalkışın Florida'dan yapılmasını öngörmüştür.
  • Apollo 11 astronotlarının yaptığı gibi inişin okyanusa,Apollo 11'in indiği noktadan çok uzak olmayan bir yere olmasını öngörmüştür.
  • Öyküdeki karakter Michel Ardan'ın ismi, Fransız fotoğrafçı Nadar'dan esinlenilmiştir. Ayrıca Nadar, Jules Verne'nin de katıldığı bir balon yolculuğuna katılmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]