Avusturya eyalet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Görevdeki başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet Ad Fırka
Viyana Michael Häupl SPÖ
Burgenland Hans Niessl SPÖ
Steiermark Franz Voves SPÖ
Aşağı Avusturya Erwin Pröll ÖVP
Yukarı Avusturya Josef Pühringer ÖVP
Karintiya Peter Kaiser SPÖ
Salzburg Eyaleti Gabi Burgstaller SPÖ
Tirol Günther Platter ÖVP
Vorarlberg Markus Wallner ÖVP

Burgenland Wappen.PNG Burgenland[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükümet sonu
Robert Davy 10 Mart 1921 5 Mart 1922
Alfred Rausnitz 5 Mart 1922 14 Temmuz 1923
Alfred Walheim GDVP 14 Temmuz 1923 4 Ocak 1924
Josef Rauhofer CS 4 Ocak 1924 10 Ocak 1928
Anton Schreiner CS 10 Ocak 1928 24 Temmuz 1929
Johann Thullner CS 24 Temmuz 1929 10 Aralık 1930
Anton Schreiner CS 10 Aralık 1930 25 Kasım 1931
Alfred Walheim LB 25 Kasım 1931 22 Şubat 1934
Hans Sylvester VF 22 Şubat 1934 11 Mart 1938
Tobias Portschy NSDAP 11 Mart 1938 15 Ekim 1938
Ludwig Leser SPÖ 1 Ekim 1945 4 Ocak 1946
Lorenz Karall ÖVP 4 Ocak 1946 22 Ocak 1956
Johann Wagner ÖVP 22 Haziran1956 8 Ağustos 1961
Josef Lentsch ÖVP 8 Ağustos 1961 12 Haziran 1964
Hans Bögl SPÖ 12 Haziran 1964 28 Haziran 1966
Theodor Kery SPÖ 28 Haziran 1966 30 Ekim 1987
Hans Sipötz SPÖ 30 Ekim 1987 18 Temmuz 1991
Karl Stix SPÖ 18 Temmuz 1991 27 Aralık 2000
Hans Niessl SPÖ 28 Aralık 2000

Kaernten CoA.svg Karintiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükümet sonu
Arthur Lemisch SDAPÖ 11 Kasım 1918 22 Temmuz 1921
Florian Gröger SDAPÖ 22 Temmuz 1921 6 Kasım 1923
Vinzenz Schumy LB 6 Kasım 1923 15 Haziran 1927
Arthur Lemisch müstakil 15 Haziran 1927 21 Ocak 1931
Ferdinand Kernmaier LB 22 Ocak 1931 16 Şubat 1934
Silvester Leer CS 16 Şubat 1934 7 Mart 1934
Ludwig Hülgerth Heimatschutz,VF 7 Mart 1934 3 Kasım 1936
Arnold Sucher VF 3 Kasım 1936 11 Mart 1938
Wladimir von Pawlowski NSDAP 11 Mart 1938 1 Haziran 1938
Hubert Klausner NSDAP 1 Haziran 1938 12 Şubat 1939
Wladimir von Pawlowski NSDAP 12 Şubat 1939 1 Aralık 1941
Friedrich Rainer NSDAP 1 Aralık 1941 7 Mayıs 1945
Hans Piesch SPÖ 8 Mayıs 1945 25 Nisan 1947
Ferdinand Wedenig SPÖ 25 Nisan 1947 12 Nisan 1965
Hans Sima SPÖ 12 Nisan 1965 12 Nisan 1974
Leopold Wagner SPÖ 19 Nisan 1974 27 Eylül 1988
Peter Ambrozy SPÖ 27 Eylül 1988 21 Nisan 1989
Jörg Haider FPÖ 21 Nisan 1989 21 Haziran 1991
Christof Zernatto ÖVP 21 Haziran 1991 8 Nisan 1999
Jörg Haider FPÖ / BZÖ 8 Nisan 1999 11 Ekim 2008
Gerhard Dörfler BZÖ 23 Ekim 2008

Niederösterreich CoA.svg Aşağı Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükûmet sonu
Leopold Steiner CS 5 Kasım 1918 20 Mayıs 1919
Albert Sever SDAPÖ 20 Mayıs 1919 10 Kasım 1920
Johann Mayer CS 10 Kasım 1920 9 Haziran 1922
Karl Buresch CS 9 Haziran 1922 31 Temmuz 1931
Josef Reither CS 31 Temmuz 1931 19 Mayıs 1932
Karl Buresch CS 19 Mayıs 1932 18 Mayıs 1933
Josef Reither CS,VF 18 Mayıs 1933 30 Temmuz 1934
Eduard Baar-Baarenfels VF 30 Temmuz 1934 17 Ekim 1935
Josef Reither VF 17 Ekim 1935 12 Mart 1938
Roman Jäger NSDAP 12 Mart 1938 24 Mayıs 1938
Hugo Jury NSDAP 24 Mayıs 1938 8 Mayıs 1945
Leopold Figl ÖVP 25 Mayıs 1945 15 Ekim 1945
Josef Reither ÖVP 15 Ekim 1945 4 Mayıs 1949
Johann Steinböck ÖVP 4 Mayıs 1949 14 Ocak 1962
Leopold Figl ÖVP 14 Ocak 1962 9 Mayıs 1965
Eduard Hartmann ÖVP 16 Haziran 1965 14 Ekim 1966
Andreas Maurer ÖVP 24 Kasım 1966 22 Ocak 1981
Siegfried Ludwig ÖVP 22 Ocak 1981 20 Ekim 1992
Erwin Pröll ÖVP 20 Ekim 1992

Oberösterreich Wappen.svg Yukarı Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükümet sonu
Johann Hauser CS 18 Kasım 1918 8 Şubat 1931
Josef Schlegel CS 23 Şubat 1931 17 Şubat 1934
Heinrich Gleißner VF 1 Mart 1934 12 Mart 1938
August Eigruber NSDAP 14 Mart 1938 5 Mayıs 1945
Adolf Eigl müstakil 16 Mayıs 1945 25 Ekim 1945
Heinrich Gleißner ÖVP 26 Ekim 1945 2 Mayıs 1971
Erwin Wenzl ÖVP 3 Mayıs 1971 19 Ekim 1977
Josef Ratzenböck ÖVP 19 Ekim 1977 2 Mart 1995
Josef Pühringer ÖVP 2 Mart 1995

Salzburg Wappen.svg Salzburg[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükümet sonu
Alois Winkler CS 21 Temmuz 1909 23 Nisan 1919
Oskar Meyer CS 23 Nisan 1919 4 Mayıs 1922
Franz Rehrl CS/VF 4 Mayıs 1922 12 Mart 1938
Anton Wintersteiger NSDAP 13 Mart 1938 22 Mayıs 1938
Friedrich Rainer NSDAP 22 Mayıs 1938 29 Kasım 1941
Gustav Adolf Scheel NSDAP 29 Kasım 1941 4 Mayıs 1945
Adolf Schemel ÖVP 23 Mayıs 1945 12 Aralık 1945
Albert Hochleitner ÖVP 12 Aralık 1945 4 Aralık 1948
Josef Rehrl ÖVP 4 Aralık 1948 1 Aralık 1949
Josef Klaus ÖVP 1 Aralık 1949 17 Nisan 1961
Hans Lechner ÖVP 17 Nisan 1961 20 Nisan 1977
Wilfried Haslauer sen. ÖVP 20 Nisan 1977 2 Mayıs 1989
Hans Katschthaler ÖVP 2 Mayıs 1989 24 Nisan 1996
Franz Schausberger ÖVP 24 Nisan 1996 28 Nisan 2004
Gabi Burgstaller SPÖ 28 Nisan 2004

Steiermark Wappen.svg Steiermark[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükümet sonu
Wilhelm Kaan GDVP 6 Kasım 1918 27 Mayıs 1919
Anton Rintelen CS 27 Mayıs 1919 25 Haziran 1926
Franz Prisching CS 25 Haziran 1926 22 Ekim 1926
Alfred Gürtler CS 22 Ekim 1926 21 Mayıs 1927
Hans Paul CS 21 Mayıs 1927 23 Nisan 1928
Anton Rintelen CS 23 Nisan 1928 10 Kasım 1933
Alois Dienstleder CS 13 Kasım 1933 2 Kasım 1934
Karl Maria Stepan VF 2 Kasım 1934 2 Mart 1938
Rolph Trummer VF 3 Mart 1938 12 Mart 1938
Sepp Helfrich NSDAP 12 Mart 1938 22 Mayıs 1938
Siegfried Uiberreither NSDAP 22 Mayıs 1938 8 Mayıs 1945
Reinhard Machold SPÖ 8 Mayıs 1945 28 Aralık 1945
Anton Pirchegger ÖVP 28 Aralık 1945 6 Temmuz 1948
Josef Krainer senior ÖVP 6 Temmuz 1948 28 Kasım 1971
Friedrich Niederl ÖVP 28 Kasım 1971 4 Temmuz 1980
Josef Krainer junior ÖVP 4 Temmuz 1980 23 Ocak 1996
Waltraud Klasnic ÖVP 23 Ocak 1996 25 Ekim 2005
Franz Voves SPÖ 25 Ekim 2005 -

Tirol Wappen.PNG Tirol[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükûmet sonu
Josef Schraffl CS 30 Ekim 1918 6 Haziran 1921
Franz Stumpf CS,VF 7 Haziran 1921 28 Şubat 1935
Josef Schumacher VF 21 Mart 1935 12 Mart 1938
Edmund Christoph NSDAP 13 Mart 1938 24 Mayıs 1938
Franz Hofer NSDAP 24 Mayıs 1938 3 Mayıs 1945
Karl Gruber ÖVP 4 Mayıs 1945 20 Ekim 1945
Alfons Weißgatterer ÖVP 20 Ekim 1945 31 Ocak 1951
Alois Grauß ÖVP 27 Şubat 1951 12 Kasım 1957
Hans Tschiggfrey ÖVP 12 Kasım 1957 30 Haziran 1963
Eduard Wallnöfer ÖVP 30 Haziran 1963 2 Mart 1987
Alois Partl ÖVP 5 Mart 1987 24 Eylül 1993
Wendelin Weingartner ÖVP 24 Eylül 1993 26 Ekim 2002
Herwig van Staa ÖVP 26 Ekim 2002 1 Temmuz 2008
Günther Platter ÖVP 1 Temmuz 2008

Vorarlberg CoA.svg Vorarlberg[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükümet sonu
Otto Ender CS 3 Kasım 1918 9 Aralık 1930
Ferdinand Redler CS 9 Aralık 1930 14 Temmuz 1931
Otto Ender CS 14 Temmuz 1931 24 Temmuz 1934
Ernst Winsauer VF 24 Temmuz 1934 13 Mart 1938
Anton Plankensteiner NSDAP 13 Mart 1938 1 Şubat 1940
--      
Ulrich Ilg ÖVP 24 Mayıs 1945 28 Ekim 1964
Herbert Keßler ÖVP 29 Ekim 1964 9 Temmuz 1987
Martin Purtscher ÖVP 9 Temmuz 1987 2 Nisan 1997
Herbert Sausgruber ÖVP 2 Nisan 1997  

Wien 3 Wappen.svg Viyana[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyâlet başkanı Fırka Göreve başlama Hükûmet sonu
Richard Weiskirchner CS 3 Ocak 1913 21 Mayıs 1919
Jakob Reumann SDAPÖ 21 Mayıs 1919 13 Kasım 1923
Karl Seitz SDAPÖ 13 Kasım 1923 12 Şubat 1934
Richard Schmitz VF 13 Şubat 1934 12 Mart 1938
Hermann Neubacher NSDAP 13 Mart 1938 14 Aralık 1940
Philipp Wilhelm Jung NSDAP 14 Aralık 1940 30 Aralık 1943
Hanns Blaschke NSDAP 30 Aralık 1943 6 Nisan 1945
Rudolf Prikryl - 13 Nisan 1945 17 Nisan 1945
Theodor Körner SPÖ 17 Nisan 1945 18 Haziran 1951
Franz Jonas SPÖ 18 Haziran 1951 9 Haziran 1965
Bruno Marek SPÖ 10 Haziran 1965 17 Aralık 1970
Felix Slavik SPÖ 21 Aralık 1970 5 Haziran 1973
Leopold Gratz SPÖ 5 Haziran 1973 10 Eylül 1984
Helmut Zilk SPÖ 10 Eylül 1984 7 Kasım 1994
Michael Häupl SPÖ 7 Kasım 1994

(1921 yılına kadar eyâlet başkanı değil, belediye başkanı)

Bakın[değiştir | kaynağı değiştir]