Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dışişleri Bakan Yardımcısı G. Amanatidis'in 126. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (Sofya) Oturumundaki Konumu, 2016

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (İngilizce: The Committee of Ministers of the Council of Europe, Fransızca: Comité des ministres du Conseil de l'Europe), veya Bakanlar Komitesi (Fransızca: Comité des ministres), Avrupa Konseyi'nin karar alma organıdır. Tüm üye devletlerin Dışişleri Bakanlarından veya bunların Strazburg'daki daimi diplomatik temsilcilerinden oluşur. Hem Avrupa toplumunun karşı karşıya olduğu sorunlara ulusal yaklaşımların eşit düzeyde tartışılabileceği bir hükûmet organı hem de bu tür zorluklara Avrupa çapında yanıtların formüle edildiği kolektif bir forumdur. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ile işbirliği içinde, Konseyin temel değerlerinin koruyucusudur ve üye devletlerin taahhütlerine uyumunu izler.

Bakanlar Komitesi Üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Her Avrupa Konseyi üye devletinin Dışişleri Bakanı Bakanlar Komitesinde yer alır. Mayıs 1951'de Bakanlar Komitesi, her üye devleti, örgütle sürekli temas halinde olacak bir Daimi Temsilci atamaya davet etti. Tüm Daimi Temsilciler Strazburg'da ikamet etmektedir. Genellikle büyükelçilik rütbesine sahip üst düzey diplomatlar, bazen maslahatgüzar.

1952'de Bakanlar Komitesi, her Bakanın bir Milletvekili atayabileceğine karar verdi. Bakan Yardımcıları, Bakanlarla aynı karar alma yetkisine sahiptir. Bir Milletvekili aynı zamanda üye Devletin Daimi Temsilcisidir.

Bakanlar Komitesi Toplantıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Komite, Mayıs veya Kasım aylarında yılda bir kez bakanlar düzeyinde toplanır. "Oturumlar" olarak bilinen toplantılar normalde Strazburg'da yapılır ve genellikle bir tam gün veya iki yarım gün sürer. Her oturumun büyük bir kısmı genellikle siyasi diyaloğa ayrılmış olsa da, Bakanlar ulusal savunma haricinde karşılıklı çıkarları ilgilendiren tüm konuları tartışabilirler. Oturum kayıtları gizli olmakla birlikte, her toplantının sonunda bir nihai tebliğ yayınlanır. Bakanlar ayrıca bir veya daha fazla beyanname verebilir.

"Bakan Yardımcıları Toplantıları" genellikle haftada bir Bakanlar Komitesi toplantı salonunda yapılır. Milletvekilleri ayrıca yan gruplarda haftada birkaç kez toplanır.

Bakanlar Komitesinin rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakanlar Komitesinin çalışmaları ve faaliyetleri arasında siyasi diyalog, Avrupa Konseyi sözleşmeleri yoluyla uluslararası kamu hukukunun geliştirilmesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile etkileşim, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ile etkileşim yer almaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]