Avrupa Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğrencileri Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

EUROAVIA (İngilizce: European Association of Aerospace Students, Türkçe: Avrupa Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğrencileri Birliği), 1959'da kurulan, 17 ülkeden 33 şehirde temsil edilen, yaklaşık 1200 üyeli bir topluluktur. Birliğin amacı, Avrupa'daki öğrenciler ve hava-uzay endüstrisi arasında bağlantı sağlamak, öğrenci değişim programları ayarlamak ve öğrenciler için fırsat yaratmaktır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1956’da, Aachen’da bir grup öğrenci havacılık ve uzay endüstrileri ile bazı büyük ekonomik sektörlerle olan paylaşımdaki ve yürütmedeki aksamalardan kaynaklanan istikrarsız bir durumun farkına vardılar. Alman, Fransız ve Hollandalı öğrencilerin uzun süren çözüm arayışının ardından “Güçlü bir sektör oluşturmak üzere havacılık ve uzay alanında işbirliğine gidilmesi” sonucuna ulaşıldı. Ardından, grubun yol haritası bu ortak oluşum talebine cevap verebilecek şekilde tüm Avrupa havacılık ve uzay mühendisliği öğrencilerini birleştirmek olarak çizildi.

Belçikalı, Fransız ve Hollandalı profesörler arasında gerçekleştirilen aktif bir yazışma sonucunda ise aşağıda belirtilen madde karara bağlanmıştır:

Havacılık ve uzay endüstrilerinin gelişiminde ihtiyaç duyulan kaynaklar tek bir ülke tarafından sağlanamaz. Başka bir deyişle, sivil ya da askeri organizasyonların olduğu kadar üniversitelerdeki araştırmacıların da işbirliği ve desteği bu noktada sorunların çözümü ve engellerin aşılması adına oldukça önemlidir.

Profesörlerden öğrencilere bu oluşum hakkında bilgi verilmesi adına ricada bulunulmuş olunmasına rağmen ancak Paris ve Delft'teki öğrencilerden geri dönüş alınabilmiştir. Böylelikle ilk adım atılmıştır. 1958 yılının ilk yarısında Aachen’da 14 katılımcı toplanmıştır. Hollandalı ve Fransız öğrencilerin ziyaret edilmesiyle öğrenciler arasında kişisel bağlar oluşmaya başlamıştır. Yeni bağlantılar ise Fransa, İtalya ve Hollanda ziyaretleriyle gerçekleşmiştir.

Bu ziyaretler esnasında “comité provisoire” kurulmuştur. Bu komitenin amacı EUROAVIA adını alan planlı bir organizasyonun oluşumu temsili bir meclis tertip etmektir. 22-28 Eylül 1958 tarihleri arasında Aachen, Delft, Paris ve Pisa üniversiteleri temsilcileri arasında EUROAVIA’nın amaçları ve oluşumu üzerine gelişmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler sonucu ise 9-17 Mart tarihleri arasında Aachen’da yapılan EUROAVIA kurultayının temel dayanağı olmuştur.

Bu iki tarih arasında geçen zamanda zorluklarla karşılaşılmış, her şeye rağmen yoğun bir çalışma sergilenmiştir. İnsanları havacılık ve uzay endüstrinin geleceğe yön verebileceklerine ikna etmek kolay olmamıştır.

Aachen, Berlin, Braunschewelg, Delft, E.N.S.A, Paris, E.N.I.C.A, Milano, Pisa, Stuttgart ve Torino temsilcileri genel kurulda üniversitelerini temsil etmişlerdir. Toplam olarak 4 ülkeden 30 katılımcı öğrenci 10 üniversiteyi temsilen kurula katılmıştır. 16 Mart 1959, Pazartesi günü sunulan tüzük kabul edilmiştir. Yani, EUROAVIA 1 Mayıs 1959 tarihinde resmi olarak hayata geçirilmiştir.

İlk yıl için Aachen grubu IB (international board: topluluğu uluslararası alanda temsil eden grup) kabul edilmiştir. EUROAVIA’nın kuruluşuluyla rüyaları gerçek olan Jean Roeder ilk genel başkan olmuştur. IB’nin ana amacı sektör bağlantılarını sağlamak, genel tanıtım yapmak ve EUROAVIA’nın hedeflerini diğer Avrupa ülkelerine de taşımaktır.

Yapısal Oluşum[değiştir | kaynağı değiştir]

Euroavia yapısal olarak 3 ana başlıktan oluşur:

  • The Internaitonal Board (Uluslararası Yönetim Kurulu)
  • Affiliated Societies (Bağlı Topluluklar)
  • Working Groups (Çalışma Grupları)

The International Board (IB), EUROAVIA’yı Avrupa genelinde temsil eder. IB olağan EMEAC’da (Electoral Meeting of the EUROAVIA) görevlendirilir. EMEAC genellikle nisan ya da mayıs aylarında yapılır. Adaylar “Designated International Board (DIB)” esnasında Bussiness ve Financial Plan’ı AMEAC’ta ( Annual Meeting of EUROAVIA Congress) görevi devralmadan önce hazırlarlar. Uzun soluklu çalışmalar içinse “Working Groups” oluşturulmuştur.

Internatioal Board (Uluslararası Yönetim Kurulu)[değiştir | kaynağı değiştir]

Internatioal Board (IB) topluluğun Avrupa çapındaki temsilcisidir. IB, uluslararası aktiviteleri denetler, çalışma gruplarını yönlendirir, bütçeden ve uluslararası bazdaki ilişkilerden sorumludur. IB genellikle 5 üyeden oluşur. Bu üyeler “President” yönetimi altındaki “Secretary, the Treasurer ve Executive Memebers” tır.

Affiliated Societies (Bağlı Topluluklar)[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROAVIA’ya bağlı 17 ülkeden toplam 33 topluluk vardır. Bu topluluklar çoğunlukla üniversiteleriyle ilişkili olacak şekilde kendi içlerinde bağımsızdırlar. Aachen, Ankara, Atina, Belgrad, Braunschweig, Bremen, Bükreş, Budapeşte, Delft, Dresden, Hamburg, Helsinki, İstanbul, Kiev, Leuven, Lizbon, Milano, Münih, Napoli, Palermo, Paris, Patras, Pisa, Rzeszów, Sevilla, Stuttgart, Terrassa, Torino ve Zagreb şehirlerinde yerel topluluklar bulnumaktadır.

Ülke Şehir Üniversite
Almanya Almanya Aachen Rheinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen)
EUROAVIA'ya bağlı topluluklar
Braunschweig Technische Universität Braunschweig (Braunschweig Teknoloji Üniversitesi)
Bremen Hochschule Bremen (Bremen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi)
Dresden Technische Universität Dresden (Dresden Teknoloji Üniversitesi)
Hamburg Technische Universität Hamburg-Harburg (Hamburg Teknoloji Üniversitesi)
Münih Technische Universität München (Münih Teknik Üniversitesi)
Stuttgart Universität Stuttgart (Stuttgart Üniversitesi)
Belçika Belçika Leuven Katholieke Universiteit Leuven (Leuven Katolik Üniversitesi)
Finlandiya Finlandiya Helsinki Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu (Aalto Bilim ve Teknoloji Üniversite Okulu)
Fransa Fransa Paris EPF - École d'ingénieurs (EPF Mühendislik Okulu)
Hırvatistan Hırvatistan Zagreb Sveučilište u Zagrebu (Zagreb Üniversitesi)
Hollanda Hollanda Delft Technische Universiteit Delft (Delft Teknik Üniversitesi)
İspanya İspanya Terrassa Universitat Politècnica de Catalunya (Katalonya Politeknik Üniversitesi)
Sevilla Universidad de Sevilla (Sevilla Üniversitesi)
İtalya İtalya Milano Politecnico di Milano (Milano Politeknik Üniversitesi)
Napoli Università degli Studi di Napoli Federico II (Napoli Federico II Üniversitesi)
Palermo Università degli Studi di Palermo (Palermo Üniversitesi)
Pisa Università di Pisa (Pisa Üniversitesi)
Torino Politecnico di Torino (Torino Politeknin Üniversitesi))
MacaristanMacaristan Budapeşte Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi)
Polonya Polonya Rzeszów Politechnika Rzeszówka (Rzeszów Politeknik Üniversitesi)
Portekiz Portekiz Lizbon Universidade Técnica de Lisboa (Lizbon Teknik Üniversitesi)
Covilhã Universidade da Beira Interior (Beira Interior Üniversitesi)
RomanyaRomanya Bükreş Universitatea Politehnica din Bucureşti (Bükreş Politeknik Üniversitesi)
Kaloşvar Universitatea Tehnicǎ din Cluj-Napoca (Cluj-Napoca Teknik Üniversitesi)
Sırbistan Sırbistan Belgrad Универзитет у Београду (Belgrad Üniversitesi)
Türkiye Türkiye Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi
İstanbul İstanbul Teknik Üniversitesi
Ukrayna Ukrayna Kiev Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" (Kiev Ulusal Teknik Üniversitesi)
Yunanistan Yunanistan Atina Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Atina Ulusal Teknik Üniversitesi)
Patras Πανεπιστήμιο Πατρών (Patras Üniversitesi)

Yerel gruplardan ikisi Kaloşvar ve Covilhã Prospected Affiliated Society statüsündedir. Bu iki grup şu anda birliğe katılım sürecindedir.

Working Groups (Çalışma Grupları)[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli alanlarda aktivite gösteren çalışma grupları vardır.

EUROAVIA News[değiştir | kaynağı değiştir]

“EUROAVIA News” topluluğun 3 ayda bir resmi yayın yapan organıdır. “EUROAVIA News” topluluğun hem her üyeyle hem de topluluğu destekleyen her şirketle iletişim içerisinde kalmasını sağlar.

Newsletter[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayda bir yayınlanan ve üyeleri topluluk içerisinde olup bitenlerden haberdar eden “Newsletter” topluluk içi bir iletişim aracıdır. Her üyeye yazı yayınlama fırsatı tanıyan “Newsletter” internet üzerinden okuyuculara ulaştırılır.

EUROAVIA Young Engineers (EYE) (EUROAVIA Genç Mühendisler)[değiştir | kaynağı değiştir]

EYE, staj ve iş olanaklarını bir çatı altında toplayarak bu bilgileri web ortamında ziyaretçilerin hizmetine sunan çalışma grubudur. Kullanıcılarına CV bırakma olanağı da sunmakta olan EYE, şirketler tarafından havacılık öğrencilerinin toplandığı bir havuz olarak görülmekte böylece hem genç mühendisler hem de şirketler bundan karşılıklı fayda sağlamaktadırlar.

EUROAVIA Alumni Network (EAN) (EUROAVIA Mezunlar Ağı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceden EUROAVIA’da aktif olarak görev almış olan üyeler tarafından kurulan “Alumni Network” değişik fikirlerin geliştirilmesi adına, topluluğun 50 yıllık köklü geçmişine dayanarak, daha verimli bir ortamın oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Public Relations (PR) (Halka İlişkiler)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rzeszow’daki EMEAC 2008’de kurulan PR WG, topluluğun en genç çalışma grubudur. PR WG’nin görevi topluluk içi olduğu kadar topluluk dışı bağlantılar noktasında da sağlıklı ve yapıcı bir iletişim sağlamaktır.

Air Show[değiştir | kaynağı değiştir]

AIR SHOW çalışma grubunun görevi, EUROAVIA’nın geleneksel olarak katıldığı Le Bourget’deki Paris Air Show ve Berlin’deki ILA’da stant ve katılımcı üyelerin koordinasyonu gibi olayları organize ederek EUROAVIA’yı orada temsil etmektir. EUROAVIA, Friedrischshafen’de 2009’da düzenlenen AERO’da ilk kez katılmıştır.

Informaion Technology (IT) (Bilişim Teknolojileri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilişim konusunda deneyimli üyelerden oluşan çalışma grubunun görevi, topluluğun websitesini düzenli olarak yenilemek ve dijital iletişim araçları olan forum ve elektronik posta listelerinin çalışırlıklarını kontrol etmek ve devamlılıklarını sağlamaktır. Aachen’da 2009’da düzenlenen EMEAC’da alınan karara göre, IT çalışma grubunun sorumlukları arasına “Central Archive” de eklenmiştir. “Central Archive” topluluğun basılı ya da dijital olan tüm dokümanları bir araya getirir. Bu arşiv yazılı olarak Aachen’da, dijital olarak ise Delft’te saklanır. Dijital arşiv tüm topluluk üyelerine açıktır.

Uluslararası Yönetim Kurulları[değiştir | kaynağı değiştir]

International Board 2008 - 2009
President: Dimitris Gouskos, Athens
Secretary: Ümit Ergin, Ankara
Treasurer: Miriam Abdelmoula, Stuttgart
Executive Member: Milos Draskovic, Beograd
Executive Member: Iulian-Emil Juhazs, Bucuresti

International Board 2007 - 2008
President: Jozef De Moor, Leuven
Secretary: Donald Riedeberger, Stuttgart
Treasurer: Artur Pekalski, Rzeszów
Executive Member: Andrea Müenzing, Stuttgart
Executive Member: Sebastian Rothammel, Bremen

International Board 2006 - 2007
President: Hessel Meijer, Delft
Secretary: Vassilis Drakonakis, Patras
Treasurer: Michael Schlottke, Stuttgart
Executive Member: Athanassios Baltopoulos, Patras
Executive Member: Roy Posern, Braunschweig

International Board 2005 - 2006
President: Thomas Fesich, Stuttgart
Secretary: Dean Smolar, Zagreb
Treasurer: Heidi Hynynen, Helsinki
Executive Member: Goran Ivetic, Zagreb
Executive Member: Milos Stankovic, Beograd

International Board 2004 - 2005
President: Vjola Ristori, Pisa
Secretary: Bartosz Gierasimiuk, Warszawa
Treasurer: Jan-Thijs van Wijnkoop, Delft
Executive Member: Johan Van de Velde, Leuven
Executive Member: Karen Geris, Delft

International Board 2003 - 2004
President: Nuno Maia, Lisboa
Secretary: Diego Vanelli, Pisa
Treasurer: Pedro Geraldes, Lisboa
Executive Member: Jessica Volterrani, Pisa

International Board 2002 - 2003
President: Carlos Figueiredo, Lisboa
Secretary: Gürkan Çetin, Istanbul
Treasurer: Christophe Naessens, Leuven
Executive Member: Estefania Matesanz, Madrid
Executive Member: Mario Mihalina, Zagreb

International Board 2001 - 2002
President: Elvis Breda, Lisboa
Secretary: Joao Henriques, Lisboa
Treasurer: Marijn Jansen, Delft

International Board 2000 - 2001
President: Alexander Ktenas, Berlin
Secretary: Carlos Ribeiro, Aachen
Treasurer: Nicole Schmidt, Aachen
Executive Member: Biagio Ancarola, Napoli

Uluslararası İletişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası yönetim kurulu ile AS'ler arasındaki irtibat, Uluslararası İrtibat Görevlilerince sağlanmaktadır (International Contact Member - ICM). Bu üyeler bu yıl için şöyledir:

  • Aachen Stephan Zajac
  • Ankara Özge Emeç
  • Beograd Stanko Pavlovic
  • Braunschweig Philipp Bergmann
  • Bremen Philipp Huhn
  • Bucuresti Constantin Dragoi
  • Budapest Henry Uyeme
  • Delft Menno van Dijk
  • Dresden Christian Weber
  • Hamburg Rey Buckman
  • Helsinki Mohammad Rostami Barouei
  • Istanbul Merve Biçer
  • Kyiv Victor Bondar
  • Leuven Jozef De Moor
  • Lisboa Duarte Albuquerque
  • London Leonardo Ramirez, Oliver Rosenthal
  • Madrid Miguel Diaz Barja
  • Milano Fredrik Ingelman-Sundberg
  • Muenchen Andreas Henn
  • Napoli Luigi Merola
  • Atina Alexandros Nakos
  • Palermo Daniele Giaquinta
  • Paris Loic Dewaele
  • Patras Athanassios Baltopoulos, Dimitris Lambrou, Fani Vogiatzi
  • Pisa Marco Nicoli
  • Rzeszow Piotr Buchowski
  • Stuttgart Reinhold Tucholke
  • Terrassa Jordi Diaz Casaubon
  • Torino Mathieu de Renzis
  • Toulouse Oliver Arend
  • Zagreb Tamara Sopek

Aktiviteler[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROAVIA üyeleri her sene uluslararası toplantılar, seminerler ve sempozyumlar düzenlerler. Topluluğun en tanınmış organizasyonu ise “Design Workshop” tur.

Kongreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılda iki kere olmak üzere bir hafta süren uluslararası toplantılar düzenlenir.

  • EMEAC (Electoral Meeting of the EUROAVIA Congress), bir bağlı topluluk tarafından bahar döneminde düzenlenir. EMEAC esnasında gündemin yanı sıra “Designated Board” da seçilir.
  • AMEAC (Annual Meeting of the EUROAVIA Congress), güz döneminde düzenlenir. IB’nin görev teslimi gerçekleştirilir ve gündem maddelerinin tartışılır.

İki kongrede de IB’nin önderliğinde EUROAVIA’nın yol haritası çizilir.

Design Workshop (DeWo) (Tasarım Semineri)[değiştir | kaynağı değiştir]

"Design Workshop" tasarım üzerine yoğunlaşmak üzere destekçi bir şirket ve üniversitenin de yardımıyla yılda iki kere düzenlenir. Design Workshop üç hafta kadar sürmektedir. Yaz aylarında gerçekleştirilen Workshop’un başlamasından birkaç ay önce EUROAVIA üyesi olmayan öğrencilere de açık olan bir tasarım yarışması düzenlenir. Tasarımlar hem profesörler hem de ilgili şirketin üyeleri tarafından değerlendirilir. Yarışmanın sonucunda kazanan adaylar deneyimli eğitmenler tarından eğitilirler. Sonuç olarak bir ya da birkaç tasarım sponsor şirket tarafından kullanılmak üzere hayata geçirilebilir. Katılımcılar ise edindikleri tecrübenin yanı sıra hem birbirlerini hem de bulundukları şehri tanıma fırsatı elde etmiş olurlar. Üç haftalık süre zarfında katılımcıların yol paraları hariç pek çok masrafı organizatörler tarafından karşılanır.

Formation Workshop (Formasyon Semineri)[değiştir | kaynağı değiştir]

"Formation Workshop", EUROAVIA’nın verimini artırmak adına düzenlen topluluk içi bir aktivitedir. Formasyon seminerleri EUROAVIA’nın 1959 yılında kurulduğu zamandan bu yana daha da sağlamlaşmış olan kemikleşmiş yapısının yanı sıra dinamizmini de kanıtlamaktadır.

Sempozyumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sempozyumlarda bir konu üzerine teknik bilgiler paylaşılarak öğrencilerin konu hakkında deneyim kazanmaları sağlanır. Buna ek olarak öğrenciler bulundukları şehri tanırlar ve kültür alışverişinde bulunurlar.

Air Cargo Challenge[değiştir | kaynağı değiştir]

"Air Cargo Challenge", Portekiz’de ortaya çıkan ve üniversite öğrencilerine yeteneklerini gösterme imkânı sunan bir yarışmadır. 3 ila 6 kişiden oluşan takımlar bir pilot ve profesörün sorumluluğu altında maksimum yük taşıyabilecek uzaktan kumandalı bir hava aracı yaparlar. Air Cargo Challenge, katılımcıları zor bir sınavdan geçirerek onları meslek hayatlarına hazırlar.

Fly-In[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültürel bir etkinlik olan Fly-In yaklaşık 30 kadar üyenin ev sahibi topluluğun şehrinde buluşmasıyla gerçekleştirilir. Hem şehir hem de topluluk kültürel bakımdan ve havacılık adına tanıtılır.

Cultural Exchange (CE) (Kültürel Değişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört günü geçmeyecek şekilde organize edilen etkinlikte 10-20 kişiden oluşan bir grup genelde yakında bulunan başka bir şehrin havacılık topluluğuna konuk olurlar. Program kültürel odaklıdır.

Partner Organisations (Partner Organizasyonlar)[değiştir | kaynağı değiştir]

Informal Forum of International Student Organisations (IFISO) ile hareket ederek EUROAVIA diğer öğrenci organizasyonları ile de işbirliği içerisindedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]