Avrupa Filarmonisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Avrupa Filarmoni sayfasından yönlendirildi)
Avrupa Filarmonisi
Europa Philharmonie
KurucuReinhard Seehafer
Kuruluş tarihi1996 (1996)
KonumAlmanya Magdeburg, Almanya
Resmî siteResmî site

Avrupa Filarmonisi; Almanya'nın Magdeburg şehrinde bulunan bir senfoni orkestrasıdır. Tamamı Avrupalı müzisyenlerden oluşan orkestranın kurucusu Reinhard Seehafer'dir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Avrupa orkestrası kurma fikri 1996 yılında Görlitz'de Avrupa'daki sınırların ortadan kalkmasıyla beraber Prof. Wolf-Dieter Ludwig ve Reinhard Seehafer tarafından Avrupa Gençlik Orkestrası adı altında ortaya atılmıştı. Daha sonra 1998'den itibaren müdür Ferry Tomaszyk ile beraber Avrupa Filarmoni adı altında dünya çapındaki konserlerle Almanya Cumhuriyeti'ni temsil etti. Orkestra, açılış konserini 1996'da Görlitz Peter Kilisesi'nden Avrupa çapında "3sat" televizyon kanalının canlı yayınıyla Gustav Mahler'in "Auferstehungssinfonie" eserini Reinhard Seehafer yönetiminde, Kreisau/Krzyzowa Vakfı'yla beraber, Avrupa uzlaşması için seslendirdi.

1998'den 2007'ye kadar Saksonya-Anhalt eyaletindeki kuzey Almanya'nın en önemli barok saraylarından "Schloss Hundisburg" orkestranın merkezi durumundaydı. 2008'den bu yana Baden-Württemberg orkestranın merkezidir.

Avrupa Filarmoni'nin toleranslı birleşmiş bir Avrupa için önemi, Almanya ve Polonya cumhurbaşkanlarının, Alman parlamento başkanı ve danışma meclisinin "Bölünmez Avrupa" çalışması tarafından tekrar yansıtılmıştır. Bu simaların arasında Prof. Kurt Masur, Lea Rabin, dışişleri bakanı Hans-Dietrich Genscher ve Prof. Dr. Dieter Stolte bulunmaktadır.

Dünya çapında konserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avrupa Filarmoni, 2002'de, Almanya ve Çin'in arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 30. yıldönümünde, Şangay, Pekin ve 5 baska şehirde konserler vermiştir.
  • Orkestra, 2004'te, Yemen'in başkenti San'a'da, Alman parlamento başkanı Wolfgang Thierse ve Yemen kültür ve turizm bakanı Khalid Al-Rewaishan'in eşliğinde "Sanaa- Cultural Capital of Arab World"ün açılış konserini yapmıştır. Davetlilerin yanında 5.000 dinleyici bu muhteşem konsere Sanaa kentinde tanık olmuştur ve televizyon bu konseri bütün Arap dünyasına yayınlamıştır. Bu turnenin sonraki durakları Abu Dabi, Acman ve orkestranın geleneksel yeni yıl konserini yaptığı Umman Sultanlığı olmuştur.
  • 2004'te, Kıbrıs'in başkenti Lefkoşa'da, Kıbrıs'in yaklaşan Avrupa topluluğu üyeliği sebebiyle yapılan "Welcome in Europe" etkinliğindeki Avrupa Filarmoni konseri televizyonlardan canlı olarak yayınlanmıştır.
  • Orkestra 2005'te Almanya temsilcisi olarak, 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinin 60. yıldönümü sebebiyle Kefalonia'dan başlayarak Atina üzerinden Girit'ya kadar bir konser turnesi yapmıştır. Savaş sırasındaki katliamların bulunduğu şehirlerde konserler vermiştir.
  • 2005'te, Antalya'da "Christmas Gala" da konser veren orkestra halklar arası kültürel yaklaşmaya sağladığı kazançlarla takdir edilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]