Avrupa Birliği'nin simgeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa Birliği'nin simgeleri, büyük ölçüde 1950'lerde Avrupa Konseyi'nin kendisi için simgeler seçtiği dönemde doğmuştur. Bu simgeler daha sonra, zamanla Avrupa Birliği tarafından da benimsenmiş ve daha birleştirici anlamlar yüklenmişlerdir. Bunlar kurumsal simgeler olmalarının yanı sıra, birleşik bir Avrupa kimliğini ve bir bütün olarak Avrupa kıtasını simgelemeleri için de seçilmiştir. Avrupa Birliği sonradan kendisi için özel simgeler de türetmiştir.

Evropa[değiştir | kaynağı değiştir]

Evropa (Yunanca: Ευρώπη), Antik Yunan mitolojisinde soylu bir kadın olarak betimlenir. Ona âşık olan Zeus Evropa'yı beyaz bir boğa kılığına girerek Girit Adası'na kaçırır. Evropa burada Girit Kraliçesi olur ve adı dört bir yana yayılır. Evropa adının coğrafi olarak Avrupa kıtasını belirtmek için kullanılması ise Şarlman'ın egemenliği döneminde yaşanan gelişmelerle olmuştur. Evropa adı farklı biçimlerde bütün Avrupa dillerine girmiştir.

Bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği bayrağı

Avrupa Birliği Bayrağı, koyu mavi zemin üzerine dairesel düzende dizilmiş on iki sarı yıldızdan oluşur. Bayrak ilk kez 1955'te Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmiş ancak daha sonra 1980'lerde Avrupa Toplulukları tarafından da benimsenmiş ve bugün Avrupa Birliği için kullanılmaktadır. Avrupa Birliği'nin en öne çıkan simgelerindendir.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi birbirlerinden ayrı kurumlar olmalarına karşın aynı bayrağı kullanırlar. Avrupa Birliği'nin yirmi yedi üyesinin tamamı, Belarus, Kazakistan ve Vatikan dışında tüm Avrupa ülkelerini ve beş gözlemci ülkeyi kapsayan kırk yedi üyeli Avrupa Konseyi bu bayrağı kullanmaktadır. Bayrak Avrupa Konseyi tarafından ilk tasarlandığında yalnızca kendisini simgelemek için değil Avrupa kıtasını da simgelemek için de seçilmiştir. Hem Avrupa Birliği, hem Avrupa Konseyi birleşmiş bir Avrupa'yı simgelediği için bu iki kurum aynı bayrağı kullanmaktadır.

Marş[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği marşı, 1823 yılında Ludwig van Beethoven tarafından 9. senfoninin bitiş bölümü olarak bestelenmiş Neşeye Övgü (Almanca: Ode an die Freude) adlı müzikal çalışmadır. Türkçede Neşeye Ağıt, Özgürlüğe Ağıt biçimlerinde de adlandırılmaktadır. Adına yazılmış sözleri bulunmasına karşın marş, sözsüz biçimde Avrupa Birliği tarafından da, Avrupa Konseyi tarafından da resmî ortamlarda çalınmaktadır.

Avrupa Günü[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Günü, Mayıs ayının ilk 10 günü Avrupa'da önemli günler olarak kabul edilmiştir. Avrupa Günü olarak Avrupa'da kutlanan gün aslında 5 Mayıs'tır. 5 Mayıs 1949'da Avrupa Konseyi kurulmuş ve bu tarih II. Dünya Savaşı'ndan çıkış için en önemli umutlardan biri sayılmıştır. 9 Mayıs tarihi 1964 yılından bu yana Avrupa Günü olarak kutlanmaktadır.

Avro[değiştir | kaynağı değiştir]

Avronun simgesi

Euro, yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu yana on beş Avrupa Birliği üyesi ülkenin resmî para birimidir. Simgesi € imidir. Avrupa içinde birlik bilincinin en somut örneklerindendir.

Slogan[değiştir | kaynağı değiştir]

Slogan: Avrupa Birliği'nin sloganı, Latince kökenli In varietate concordia sözüdür. Çeşitli Avrupa dillerinde karşılığı aşağıdaki gibidir.

Aday ülkelerin dilinde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Makedonca - Обединети во различноста (Obedineti vo različnosta)
  • Türkçe - Çeşitlilikte birlik

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]