Avrupa Birleşik Devletleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa Birleşik Devletleri, Avrupa Devleti,[1][2] Avrupa Süper Devleti, Avrupa Federasyonu ve Federal Avrupa gibi adlandırmalarla siyaset bilimcileri, politikacılar, coğrafyacılar, tarihçiler, fütüristler ve kurgu yazarları tarafından ileri sürülen Avrupa'da oluşmuş veya oluşacak devlet sistemi kavramı. Güncel olarak, Avrupa Birliği (AB) resmi olarak bir federasyon olmasa da, çeşitli akademik çevreler bu birliği; federal bir sistemin özelliklerine sahip olarak görmektedir.[3]

Özellikle, "Avrupa Birleşik Devletleri" terimi - Amerika Birleşik Devletleri ile doğrudan bir benzerlik kurarak - her bir Avrupa devletinin ABD'deki eyaletlere benzer bir statüye sahip olacağını ve bir Avrupa federasyonunun hareket eden parçaları haline geleceğini öngörmektedir.

"Avrupa Süper veya Üst Devleti" (European Superstate) terimi ise Birleşik Krallık içindeki AB şüphecileri tarafından ulusal egemenlik kaybı olarak görülse de[4] Birleşik Krallık basını tarafından pozitif bir kavram olarak görülmektedir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The European Miracle: Environments, Economies and Geopolitics in the History of Europe and Asia p.107 1 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Eric Jones. Retrieved 13 January 2015.
  2. ^ Implementing European Union Education and Training Policy: A Comparative Study of Issues in Four Member States p.44 1 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by D. Phillips, Hubert Ertl. Retrieved 13 January 2015.
  3. ^ Kelemen, R. Daniel. (2007). "Built to Last? The Durability of EU Federalism?" (PDF). 20 January 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  In Making History: State of the European Union, Vol. 8, edited by Sophie Meunier and Kate McNamara, Oxford University Press, p. 52.
  4. ^ Farage, Nigel (19 Haziran 2000). "The EU and what it costs you". Sovereignty Journal. 13 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016 – the Wayback Machine vasıtasıyla. On the table is the abolition of our national veto in 39 more aspects of legislative competence, a plan to give the EU its own national identity, the creation of a "single judicial space" and further moves to develop the EU's own defence and foreign policy, with plans eventually to create a European army. There can be no doubt about it. The plan is to create a European superstate. 
  5. ^ Simms, Brendan; Rüger, Korbinian (4 Kasım 2015). "Britain should want Europe to become a superstate". The Daily Telegraph. 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016.