Avrupa'daki camiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Koordinatlar: 41°19′54″K 19°49′2″D / 41.33167°K 19.81722°D / 41.33167; 19.81722 Bu liste, Avrupa'daki camilerin listesidir.

Not: Lütfen tüm camileri buraya eklemeyin. Sadece VP:KD kriterlerini karşılayan camileri ekleyebilirsiniz.

İsim Resim Ülke Şehir Yıl G Notlar
Ahmadiyya Camii Berlin Moschee Wilmersdorf.jpg Almanya Berlin-Wilmersdorf 1924 AAIIL Almanya'daki en eski cami, aka Wilmersdorfer Moschee
Fazle Ömer Camii FazleOmarMoschee.jpg Almanya Hamburg-Lokstedt 1957 AMJ Almanya'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen ilk cami.
Nur Camii Nuur-Moschee Frankfurt Germany.jpg Almanya Frankfurt 1959 AMJ
İmam Ali Camii Imam-Ali-Moschee Hamburg.jpg Almanya Hamburg-Uhlenhorst 1961 IZH İran'lı iş adamları tarafından inşa edildi
Bilal Camii Bilal-Moschee, Aachen.jpg Almanya Aachen 1964 IZA Aachen İslami Merkezi tarafından beslenir
Freimann Camii Moschee Freimann Rückansicht.JPG Almanya Munich-Freimann 1973 IZM Temel taşı 6 Ekim, 1967
Wesseling Camii
„Mimar Sinan Camii“
Wesseling–Mimar–Sinan-Camii-P1010020-b.jpg Almanya Wesseling 1987 DITIB
Yavuz Sultan Selim Camii YavuzSultanSelimMoschee02.jpg Almanya Mannheim-Jungbusch 1995 DITIB Almanya'daki ikinci en büyük cami
Ayasofya Camii - Neuss Almanya Neuss-Norf 1998 DITIB
Fatih Camii IMAG0022.JPG Almanya Bremen-Gröpelingen 1999 IGMG yaklaşık 1.300 temenni
Königswinter Camii Moschee Koenigswinter.jpg Almanya Königswinter 1991 DITIB
Şehitlik Camii Sehitlik4 Moschee Berlin.JPG Almanya Berlin-Neukölln 2004 DITIB Mimar: Hilmi Senalp
Duisburg Merkez Camii Almanya Duisburg-Marxloh 2008 DITIB
DİTİB Köln Merkez Camii Almanya Köln DITIB 2008 yılında inşasına başlanması planlanıyor
Bu imaja bakınız Image.)
Khadija Camii Khadija-Moschee, Berlin, Germany - 20110603.jpg Almanya Berlin-Heinersdorf 2008 AMJ
Ömer Ibn Al-Khattab Camii Omar ibn Al Khattab mosque berlin kreuberg.jpg Almanya Berlin-Kreuzberg 2008 U
Beytül Shakoor Bait ul-Shakoor in Groß-Gerau.JPG Almanya Groß-Gerau 1992 AMJ
Hicret Camii Almanya Lauingen 1996 DITIB
Vatan Camii Brackwede DITIB-Moschee.jpg Almanya Bielefeld-Brackwede 2004 DITIB
Fatih Camii Hn-fatih-moschee.jpg Almanya Heilbronn  ? IGMG
Fatih Camii Stadtallendorf Mosque2.jpg Almanya Stadtallendorf 2004 U
Central Camii Offenburg D Moschee in Offeburg.jpg Almanya Offenburg  ? DITIB
Beytül Awwal Arnavutluk Tiran  ? AMJ Photo 1, 2
Ethem Bey Camii Et'hem Bey Mosque Tirana 1.JPG Arnavutluk Tiran  ? U
Telfs Camii Avusturya Telfs 1998 DITIB Minaresi daha sonra 2006 yılında inşa edildi
Viyana İslam Merkezi Moschee Wien.jpg Avusturya Viyana 1977 U
Rasheed Camii Avusturya Viyana 2005 U
Bad Vöslau Camii Avusturya Bad Vöslau DITIB Baubeginn 2008
Brüksel Ulu Camii Bruxelles (Cinquantenaire) la grande Mosquée.JPG Belçika Brüksel 1879, 1978 SA Orijinal yapı, Ulusal Sergi Doğu Köşkü formunda 1880 yılında Brüksel'de yapıldı.
Lebbeke Camii Mosque-Lebbeke.jpg Belçika Lebbeke  ? U
Birmingham Merkez Camii Birmingham Central Mosque.jpg Birleşik Krallık Birmingham 1975 U
Darul Barakaat Camii Darul Barakaat Mosque.jpg Birleşik Krallık Birmingham 2004 AMJ
Yeşil Kulvar Camii Green Lane Mosque sym.jpg Birleşik Krallık Birmingham 1970s U
Markazi Camii Birleşik Krallık Dewsbury  ? TJ
İbrahim-al-İbrahim camii Abdulaziz Mosque Gibraltar.jpg Cebelitarık Cebelitarık 1997 SA 8 Ağustos, 1997 ayrıca (Kral Fahd bin Abdulaziz al-Saud Camii) olarak bilinir.
Leeds Büyük Camii Birleşik Krallık Leeds  ? U
Al-Rahma Camii Birleşik Krallık Liverpool 1889 U İngiltere'deki üçüncü cami: 25 Aralık, 1889
Abbey Mills Camii Birleşik Krallık Londra  ? TJ
Beytül Futuh Baitul Futuh.jpg Birleşik Krallık Londra 2003 AMJ Bütün Batı Avrupa'daki en geniş cami[1]
Fazl Camii Birleşik Krallık Londra 1924 AMJ İngiltere'de inşa edilecek olan ilk camilerden biri; şimdiye kadar yaratılan Londra'nın ilk camii[2]
Londra Merkez Camii (Regent Park-Camii) London Central Mosque2.JPG Birleşik Krallık Londra 1977 U
Kuzey Londra Merkez Camii (aka Finsbury Park Camii) Finsbury park mosque.jpg Birleşik Krallık Londra 1995 U
Doğu Londra Camii (Londra Müslüman Merkezi) East London Mosque Front View.jpg Birleşik Krallık Londra 1985 U
Manchester Merkez Camii (aka Victoria Park Camii) Birleşik Krallık Manchester  ? U
Medine Camii Medina Mosque 09-12-06.jpg Birleşik Krallık Sheffield 2006 U
Şah Cihan Camii Shah Jahan Mosque TQ0159 214.jpg Birleşik Krallık Woking 1889 U İngiltere'deki ikinci camii: Ekim/Kasım 1889
Arnaudija Camii Bosna Hersek Banja Luka 1594 U
Ferhadija Camii Ferhadija reconstruction.JPG Bosna Hersek Banja Luka 1579 U 1993 yılında tahrip oldu, under reconstruction.
Ali Paşa'nın Camii Ali Pasha's Mosque, Sarajevo.jpg Bosna Hersek Sarajevo 1560-61 U
Beytül Selam Baitus Salam Sarajewo 2004.jpg Bosna Hersek Sarajevo 2004 AMJ
Gazi Hüsrev-Bey'in Camii Gazihusrevbegsmosque.png Bosna Hersek Sarajevo 1531 U aka “Begova Dzamija”
Kral Fahd Camii Bosna Hersek Sarajevo 2000 SA aka “Fahdova Dzamija”, “King Fahd Mosque”
Çar'ın Camii Thetzarsmosque.PNG Bosna Hersek Sarajevo 1462/1566 U aka “Careva Dzamija”, first built 1462, rebuilt 1566.
Djumaya Camii Moschee Plovdiv.jpg Bulgaristan Plovdiv 1364 (Kiliseden çevrildi) U Avrupa'da en eski cami!
Tombul Camii Tombul Djamia Shumen.JPG Bulgaristan Şumnu 1740-1744 U
Banya Bashi Camii Banya-bashi-imagesfrombulgaria.JPG Bulgaristan Sofya 1576 U
Nusret Cihan Camii Nusrat-Jehan-Moschee Kopenhagen.jpg Danimarka Kopenhag 1967 AMJ
Tauba Camii Danimarka Kopenhag  ? U
Mosquée d'Évry Fransa Evry 1984 U
Lyon Camii Fransa Lyon 1994 U
Paris Büyük Camii
„La Mosquée de Paris“
Mosque Paris Aug 2006 002.jpg Fransa Paris 1922-1926 U İspanyol-Mağrip camii, Fransa'daki müslüman cemeatinin merkezi.
Mosquée de Clichy-sous-Bois Fransa Paris  ? U
Assoenna Camii Hollanda Amsterdam  ? U
Fatih Camii Fatihmosqueamsterdam.jpg Hollanda Amsterdam  ? U Eskiden bir Roma Katolik kilisesi San Ignacio
El Tawheed Camii Hollanda Amsterdam  ? U
Mobarak Camii Moskee Den Haag Oostduinlaan.jpg Hollanda Den Haag 1955 AMJ Die erste Moschee in den Niederlanden.
Sultan Ahmet Camii Sultan Ahmet Moskee.jpg Hollanda Delft  ? U
Aksa Camii Aksadenhaag2.jpg Hollanda Lahey  ? U
Mübarek Camii Hollanda Lahey 1955 AAIIL Holanda'da niyetle inşa edilen ilk cami
Fatih Camii Hollanda Eindhoven  ? U
Furkan Camii Hollanda Eindhoven  ? U
Esselam Camii Hollanda Rotterdam  ? U
Mevlana Camii 2004 Mevlana Moschee Rotterdam.JPG Hollanda Rotterdam 2001 U
Dublin Camii Dublin Mosque.jpg İrlanda Dublin 1976 U
Edinburgh Merkez Camii Edinburgh central mosque.JPG İskoçya Edinburgh 1998 SA Kral Fahd Camii ve Edinburgh İslam Merkezi
Glasgow Merkez Camii Wfm glasgow central mosque front.jpg İskoçya Glasgow 1983 U
Mezquita de Córdoba Cordoba moscheefassade.jpg İspanya Córdoba (İspanya) 784 “Kordoba Ulu Camii”, şimdi Katolik katedrali
Albaicín Camii İspanya Granada 2003 U http://www.mezquitadegranada.com
Basharat Camii BasharatMosque1.jpg İspanya Pedro Abad 1982 AMJ 700 yıldan sonra bir caminin ilk inşaası
Madrid Camii Centro Cultural Islámico - Mezquita de Madrid 01.jpg İspanya Madrid 1992 SA İspanyol Wiki:
Centro Cultural Islámico y Mezquita de Madrid
Mezquita de Bab al-Mardum Cristo de la Luz.jpg İspanya Toledo 999
Bellevue Camii İsveç Gothenburg  ? U
Nasir Camii İsveç Gothenburg 1963 AMJ
Malmö Camii Mosque Malmö.jpg İsveç Malmö 1984 U
Fittja Camii Fittja Mosque.jpg İsveç Stokholm  ? T
Stokholm Camii
„Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın Camii“
Stockholms moské (gabbe).jpg İsveç Stokholm 2000 U
Uppsala Camii Uppsala Mosque.jpg İsveç Uppsala  ? U
Mahmud Camii Mahmud Moschee.jpg İsviçre Zürih 1963 AMJ İsviçre'deki ilk cami.
Cenevre Camii İsviçre Cenevre 1978 U
Winterthur Camii İsviçre Winterthur  ? U
Mosque of Rome Moschea 00497.JPG İtalya Roma 1995 SA
Hussein Pasha Mosque Mosquepv.jpg Karadağ Pljevlja  ? U
Podgorica Mosque Podgorica Mosque.JPG Karadağ Podgorica  ? U
Lala Mustafa Paşa Camii LalaMustafaPasaMosque.jpg Kıbrıs Magosa  ? U Saint Nicolas Katedrali, Osmanlı İmparatorluğu 1571 yılında Magosa'yı ele geçirdikten sonra camiye dönüştürüldü.
Selimiye Camii St sophia.jpg Kıbrıs Nicosia  ? U Orijinali 1209 ve 1228 yıllarında Saint Sophia Cathedral'i olarak inşa edildi.
  Marktplatz Ohrid.JPG Makedonya Ohri  ? U
Aladja Mosque Aladja Moschee01.JPG Makedonya Üsküp 1438 U
Isak Bey Mosque Isak Bey Turbe Aladja Mosque Skopje.JPG Makedonya Üsküp U
Mustafa Paşa Camii
Mustafa-Pasha-Mosque-Skopje.jpg
Makedonya Üsküp 1492 U
Coloured Mosque in Tetovo Makedonya Kalkandelen 1495 U Photo
Mariam Al-Batool Mosque Malta Paola 1978 WICS The only Mosque in the Maltese Islands
Oslo Camii
„Moske i Oslo“
Ahmadiyya mosque Oslo.jpg Norveç Oslo 1980 AMJ
Gdansk Camii Meczet Gdansk 1.jpg Polonya Gdansk  ? U
Kruszyniany Camii Kruszyniany Mosque.jpg Polonya Kruszyniany 18nci yüzyıl U
Varşova Camii Polonya Varşova 1993 U
Lizbon Camii Portekiz Lizbon 1988 U
Mangalya Camii Mangalia Mosque1020578.jpg Romanya Mangalya 1525 U
Kral Camii Moscheea Carol I, Constanta.JPG Romanya Köstence 1910  ? 1823'te II. Mahmud'un emriyle yaptırılan Mahmudiye Camii'nin temelleri üzerine Kralı I. Carol tarafından yatırıldı
Nurulla Camii SoltanMosque.JPG Rusya Kazan 1849 U 1845-1849
Kulşerif Camii Rusya Kazan  ? U Tataristan Cumhuriyeti, güya Avrupa'daki en geniş camidir.
Moskova Merkez Camii Rusya Moskova 1904 U
Saint Petersburg Camii Saint Petersburg Mosque.jpg Rusya St Petersburg 1909-20 U
Bayraklı camii Bajrakli džamija.jpg Sırbistan Belgrad 1575 U 1575 yılı civarında inşa edildi
Selimiye Camii Edirne 7333 Nevit.JPG Türkiye Edirne 1568-1574 U
Fatih Camii Fatih Mosque Istanbul.jpg Türkiye İstanbul 1463-1470 U Orijinal cami 1766 yılı depreminde tahrip oldu; şimdiki cami 1767 yılına tarihlenir.
Aya Sofya Aya sofya.jpg Türkiye İstanbul 1453 (Kiliseden döndürüldü) Patriğe ait basilika olarak inşa edildi, daha sonra cami, şimdi müzedir.
Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii 2.jpg Türkiye İstanbul 1458 U It was the first mosque constructed by the Ottoman Turks following their conquest of Constantinople in 1453.
Süleymaniye Camii Istanbul - Süleymaniye camii - Foto G. Dall'Orto 26-5-2006 - 13.jpg Türkiye İstanbul 1557 T İstanbul'da ikinci en büyük camidir.
Sultan Ahmet Camii Blaue moschee 6minarette.jpg Türkiye İstanbul 1609-1616 U
Cuma Camii 0204-Han Cami.jpg Ukrayna Evpatorya 1552—1564 U Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.
Mescid-e-Abu Hurairah Wales Cardiff 1860 U Britanya inşa edilen ilk cami.
(G) Grup
AAIIL Lahore Ahmadiyya Movement for the Propagation of Islam
AMJ Ahmadiyya Muslim Jamaat
ATIB Avrupa Türk-İslam Birliği
DITIB Diyanet İşleri Türk İslam Birliği
IGMG Millî Görüş
IZA Islamic Centre Aachen
IZH Islamic Centre Hamburg
IZM Islamic Centre Munich
SA Suudi Arabistan (Vahhabilik)
TJ Tablighi Jamaat
T Türk Grupları
U Bilinmiyor

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2007 yılına göre Britanya'da yaklaşık 1.500 mescid (cami) vardır. Bunlara ait çeşitli listeler çok çağdaş yayımlarda belirtilmiştir. http://mosques.muslimsinbritain.org ve Google Haritası kullanılarak görülebilir.
  • Avrupa'daki camileri gösteren kullanisli bir harita olan EuropeMasjid icin bkz: http://www.europemasjid.info

EuropeMasjid kullanicilarin katikisiyla genisleyen bir projedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bait-ul-Futuh
  2. ^ YouTube - London's First Mosque