Avrupa'da en çok kullanılan soyadları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Arnavutluk[değiştir | kaynağı değiştir]

2005
Soyadı Anlamı
Hoxha Hoca
Bogdani Tanrı verdi
Dukagjini ailesi Soylu bir aile
Dushku Ağaç tipi
Dervishi
Gurakuqi
Gjoni (Gjonaj) Soylu bir aile
Frashëri
Leka Alexander'ın kısası

Ermenistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Romanizasyon Anlamı
1 Հովհաննիսյան Hovhannisyan Hovhannes (John) oğlu
2 Հարությունյան Harutyunyan Harutyun oğlu
3 Սարգսյան Sargsyan Sargis oğlu
4 Խաչատրյան Khachatryan Khachatur oğlu
5 Գրիգորյան Grigoryan Grigor (Gregory) oğlu

Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya'da en yaygın kullanılan 40 soyadı ve nüfusa oranı 2006 yılında yayınladı.[1]

Sıra İsim Anlamı Yaklaşık yüzdesi
1 Gruber meslek adı: madenci 0.3991
2 Huber meslek adı: arazi sahibi çiftçi 0.3873
3 Bauer meslek adı: çiftçi 0.3373
4 Wagner meslek adı: araba yapımcısı 0.3100
5 Müller meslek adı: değirmenci 0.3012
6 Pichler 0.2753
7 Steiner taş 0.2713
8 Moser yosun 0.2674
9 Mayer meslek adı: çiftçi 0.2653
10 Hofer 0.2479
11 Leitner 0.2429
12 Berger dağcı 0.2383
13 Fuchs kurnaz ya da tilki 0.2250
14 Eder 0.2144
15 Fischer meslek adı: balıkçı 0.2141
16 Schmid meslek adı: demirci 0.2115
17 Winkler meslek adı: küçük dükkan sahibi 0.2015
18 Weber meslek adı: dokumacı 0.1995
19 Schwarz siyah 0.1961
20 Maier meslek adı: çiftçi 0.1946
21 Schneider meslek adı: terzi 0.1915
22 Reiter meslek adı: binici 0.1790
23 Mayr meslek adı: çiftçi 0.1751
24 Schmidt meslek adı: demirci 0.1740
25 Wimmer 0.1628
26 Egger 0.1610
27 Brunner kuyu suyu 0.1602
28 Lang uzun 0.1599
29 Baumgartner ağaç bahçıvanı 0.1586
30 Auer 0.1555
31 Binder meslek adı şarapçı 0.1458
32 Lechner 0.1435
33 Wolf kurt 0.1395
34 Wallner 0.1394
35 Aigner 0.1386
36 Ebner 0.1342
37 Koller 0.1301
38 Lehner 0.1268
39 Haas 0.1261
40 Schuster meslek adı: kunduracı 0.1168

Azerbaycan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra[2] İsim Romanizasyon Anlamı
1 Məmmədov Mammadov "Mehmet oğlu"
2 Əliyev Aliyev "Ali oğlu"
3 Həsənov Hasanov "Hasan oğlu"
4 Hüseynov Huseynov "Hüseyin oğlu"
5 Quliyev Guliyev "Qulu oğlu"
6 Hacıyev Hajiev "Hacı oğlu"
7 Rəsulov Rasulov "Resul oğlu"
8 Süleymanov Suleymanov "Süleyman oğlu"
9 Musayev Musayev "Musa oğlu"
10 Abbasov Abbasov "Abbas oğlu"
11 Babayev Babayev "Baba oğlu"
12 Vəliyev Valiyev "Vali oğlu"
13 Orucov Orujov "Oruç oğlu"
14 İsmayılov Ismayilov "ismail oğlu"
15 Ibrahimov Ibrahimov "İbrahim oğlu"

Belarus[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ivanow - 57,200
  2. Kavalyow - 44,900
  3. Kazlow - 40,500
  4. Novikaw - 35,200
  5. Zaytsaw - 27,000
  6. Zhuk - 25,400
  7. Marozaw - 23,100
  8. Novik - 22,800
  9. Melnikaw - 22,500
  10. Kazlowski - 22,000
  11. Maroz - 20,500
  12. Kuzniatsow - 20,300
  13. Volkaw - 20,300
  14. Baranaw - 19,500
  15. Vasilyew - 19.500
  16. Krawchanka - 19,100
  17. Savitski - 19,000
  18. Gancharow - 18,700
  19. Smirnow - 18,400
  20. Kavalenka - 18,200
  21. Varabyow - 17,800
  22. Pyatrow - 17,3000
  23. Vasilewski - 16,800
  24. Klimovich - 16,700
  25. Makarevich - 16,100

Belçika[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçika federal bir devlet yapısına sahip olup,Felemenkçe'nin resmi dil olduğu Flaman Bölgesi, Fransızca'nın resmi dil olduğu Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmi dil sıfatını taşıdıkları Brüksel Başkent Bölgesi'nden oluşur. Bu farklılıklar doğal olarak bölgelere göre soyadı farklılıkları oluşturmaktadır. Bu nedenle tabloda bölgeler de yer almıştır. (Veriler 1 Ocak 2008; toplam nüfus: 10,666,866)[3][4]

Ulusal sıra İsim Sayı Sıra (Flaman Bölgesi) Sıra (Valon Bölgesi) Sıra (Brüksel Başkent Bölgesi)
1 Peeters 32,657 1 67 2
2 Janssens 30,296 2 56 1
3 Maes 25,524 3 63 8
4 Jacobs 19,999 4 97 4
5 Mertens 18,518 6 72 5
6 Willems 18,498 5 68 17
7 Claes 16,553 7 43
8 Goossens 15,883 9 15
9 Wouters 15,732 8 35
10 De Smet 14,259 10 25
13 Dubois 12,975 1 3
17 Lambert 11,802 2 11
21 Dupont 10,369 4 12
31 Martin 9,008 3 10
37 Simon 7,774 5 13

Bosna Hersek[değiştir | kaynağı değiştir]

Bosnalılar[5][değiştir | kaynağı değiştir]

Sırplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki soyadları Bosna'da yaşayan Sırpların soyadlarıdır[5]

  • Kovačević
  • Subotić
  • Savić
  • Popović
  • Jovanović
  • Petrović
  • Đurić
  • Babić
  • Lukić
  • Knežević
  • Marković
  • Ilić
  • Đukić
  • Vuković
  • Simić
  • Radić
  • Nikolić
  • Marić
  • Mitrović
  • Tomić
  • Božić
  • Golubović

Bulgaristan[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişil isimler de eklenmiştir. (e. Dimitrov - d. Dimitrova).

  • Dimitrov
  • Dzhurov
  • Petrov
  • Ivanov
  • Stoyanov
  • Stefanov
  • Boyanov
  • Trifonov
  • Sofiyanski
  • Tasev
  • Metodiev
  • Katzarov
  • Iliev
  • Gospodinov
  • Apostolov
  • Hristov
  • Hasanov
  • Nikolov
  • Bojidarov
  • Stoichkov
  • Lechkov
  • Yanev
  • Yankov
  • Stoev
  • Konstantinov
  • Grigorov
  • Gruev
  • Georgiev
  • Kremenliev
  • Mihaylov

Kanarya Adaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Yaklaşık yüzde
1 González 4.79
2 Rodríguez 4.64
3 Hernández 4.01
4 Pérez 3.35
5 García 3.25
6 Martín 2.21
7 Santana 2.18
8 Díaz 1.86
9 Suárez 1.38
10 Sánchez 1.29
11 López 1.21
12 Cabrera 1.18
13 Ramos 0.88
14 Medina 0.87
15 Fernández 0.75
16 Morales 0.73
17 Delgado 0.70
18 Marrero 0.70
19 León 0.69
20 Alonso 0.61
21 Herrera 0.59
22 Cruz 0.58
23 Domínguez 0.55
24 Gutiérrez 0.52
25 Reyes 0.50
26 Torres 0.48
27 Alvarez 0.66
28 Rivero 0.44
29 Armas 0.42
30 Trujillo 0.40

Hırvatistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hırvatistan
2008[6] Soyadı[6] Soyadı türemesi[7]
Sıra Sıklık
1 &0000000000022225.00000022.225 Horvat Hırvat
2 &0000000000015835.00000015.835 Kovačević
3 &0000000000013150.00000013.150 Babić
4 &0000000000011171.00000011.171 Marić
5 &0000000000011396.00000011.396 Novak
6 &0000000000011356.00000011.356 Jurić
7 &0000000000011171.00000011.171 Kovačić kovač
8 &0000000000010582.00000010.582 Vuković Vuk
9 &0000000000010554.00000010.554 Knežević knez
10 &0000000000010074.00000010.074 Marković Marko "Marcus"
11 &0000000000009957.0000009.957 Petrović Petar ve Peter
12 &0000000000009960.0000009.960 Matić Matija veya Matej "Matthew"
13 &0000000000009538.0000009.538 Tomić Tomo veya Toma (Tomislav)
14 &0000000000008997.0000008.997 Kovač kovač "demirci"
15 &0000000000008759.0000008.759 Pavlović Pavao, Pavle, ve Pavel "Paul"
16 &0000000000008258.0000008.258 Božić Božo
17 &0000000000008152.0000008.152 Blažević Blaž ,Blasius "Blaise"
18 &0000000000008010.0000008.010 Grgić Grga veya Grgo - Grgur"Gregory"
19 &0000000000007538.0000007.538 Pavić Pavo - Pavao "Paul"
20 &0000000000007406.0000007.406 Radić Rade
21 &0000000000007351.0000007.351 Perić Pero (Peter)
22 &0000000000007321.0000007.321 Filipović Filip
23 &0000000000007184.0000007.184 Šarić
24 &0000000000007131.0000007.131 Lovrić Lovro (Lawrence)
25 &0000000000006986.0000006.986 Vidović Vid (Vitus)
26 &0000000000006903.0000006.903 Perković Pero veya Perko
27 &0000000000006797.0000006.797 Popović
28 &0000000000006760.0000006.760 Bošnjak
29 &0000000000006653.0000006.653 Jukić
30 &0000000000006417.0000006.417 Barišić Bariša

Çek Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişil isimler de eklenmiştir. (m. Novák/f. Nováková)

İstatistikler[8][9][10]
Sıra İsim Anlamı Erkek sayısı Bayan sayısı
1 Novák/Nováková yeni erkek/kadın 34,168 35,558
2 Svoboda/Svobodová mülk sahibi 25,292 26,569
3 Novotný/Novotná 24,320 25,328
4 Dvořák/Dvořáková çiftlik sahibi 22,299 23,445
5 Černý/Černá siyah 17,813 18,504
6 Procházka/Procházková yaya 16,074 16,817
7 Kučera/Kučerová kıvırcık 15,187 15,689
8 Veselý/Veselá neşeli 12,882 13,494
9 Horák/Horáková dağlı 12,165 12,796
10 Němec/Němcová Alman 11,192 11,563

Danimarka[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 Sıra[11] # Soyadı
1 271,607 Jensen
2 269,921 Nielsen
3 226,040 Hansen
4 170,061 Pedersen
5 163,554 Andersen
6 123,157 Christensen
7 120,451 Larsen
8 115,251 Sørensen
9 97,811 Rasmussen
10 91,521 Jørgensen
2011 Sırası # Soyadı
11 83,266 Petersen
12 66,150 Madsen
13 61,957 Kristensen
14 49,950 Olsen
15 39,662 Thomsen
16 37,974 Christiansen
17 32,797 Poulsen
18 31,897 Johansen
19 30,438 Møller
20 30,203 Knudsen

Estonya[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 verileri.[12]

Estonya kökenliler:

Sıra # Soyadı Anlamı
1 5,241 Tamm
2 4,352 Saar
3 3,624 Sepp demirci
4 3,613 Mägi tepe, dağ
5 2,847 Kask
6 2,728 Kukk
7 2,265 Rebane
8 2,165 Ilves
9 1,933 Pärn
10 1,882 Koppel

Rus kökenliler:

İsim # Soyadı
1 6,789 Ivanov
2 3,402 Smirnov
3 3,153 Vassiljev
4 2,932 Petrov
5 2,339 Kuznetsov
6 1,968 Mihhailov
7 1,927 Pavlov
8 1,909 Semjonov
9 1,862 Andrejev
10 1,845 Aleksejev

Faroe Adaları[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında yayınlanan en yaygın 20 soyadı.[13]

Sıra İsim Sayı
1 Joensen 2,512
2 Hansen 2,339
3 Jacobsen 2,169
4 Olsen 1,784
5 Poulsen 1,400
6 Petersen 1,312
7 Johannesen 1,091
8 Thomsen 722
9 Nielsen 682
10 Johansen 584
Sıra İsim Sayı
11 Rasmussen 565
12 Simonsen 543
13 Djurhuus 528
14 Jensen 523
15 Danielsen 518
16 Mortensen 488
17 Mikkelsen 457
18 Dam 433
19 Højgaard 429
20 Andreasen 420

Finlandiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Nüfus Yüzde[14]
1 Korhonen 23,487 0.434
2 Virtanen 23,326 0.431
3 Mäkinen 21,233 0.392
4 Nieminen 21,216 0.392
5 Mäkelä 19,563 0.361
6 Hämäläinen 19,240 0.355
7 Laine 18,856 0.348
8 Heikkinen 17,936 0.331
9 Koskinen 17,900 0.331
10 Järvinen 17,034 0.315
11 Lehtonen 16,778 0.310
12 Lehtinen 15,780 0.291
13 Saarinen 15,445 0.285
14 Salminen 15,254 0.282
15 Heinonen 15,063 0.278
16 Niemi 14,992 0.277
17 Heikkilä 14,575 0.269
18 Salonen 14,389 0.266
19 Kinnunen 14,337 0.265
20 Turunen 13,881 0.256
21 Salo 13,573 0.251
22 Laitinen 13,157 0.243
23 Tuominen 12,951 0.239
24 Rantanen 12,921 0.239
25 Karjalainen 12,845 0.237
26 Jokinen 12,666 0.234
27 Mattila 12,418 0.229
28 Savolainen 11,614 0.214
29 Lahtinen 11,550 0.213
30 Ahonen 11,249 0.208

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa[15]
Bilinmeyen yıl Soyadı
Sıra #
1 235,846 Martin
2 105,132 Bernard
3 95,998 Dubois
4 95,387 Thomas
5 91,393 Robert
6 90,689 Richard
7 88,318 Petit
8 84,252 Durand
9 78,868 Leroy
10 78,177 Moreau
11 76,655 Simon
12 75,307 Laurent
13 74,564 Lefebvre
14 74,318 Michel
15 68,720 Garcia
16 61,762 David
17 59,817 Bertrand
18 59,440 Roux
19 57,351 Vincent
20 57,047 Fournier
21 56,760 Morel
22 55,642 Girard
23 55,228 André
24 53,670 Lefèvre
25 53,622 Mercier
26 53,405 Dupont
27 51,543 Lambert
28 50,999 Bonnet
29 50,612 François
30 49,762 Martinez

Gürcistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Romanizasyon Sayı[16]
(2010)
1 ბერიძე Beridze 24,962
2 მამედოვი Mammadov
Mamedovi
23,675
3 კაპანაძე Kapanadze 17,202
4 გელაშვილი Gelashvili 16,350
5 ალიევი Aliyev
Alievi
15,742
6 მაისურაძე Maisuradze 14,824
7 გიორგაძე Giorgadze 12,954
8 ლომიძე Lomidze 11,796
9 წიკლაური Tsiklauri 11,571
10 ბოლქვაძე Bolkvadze 10,916
11 კვარაცხელია Kvaratskhelia 10,447
12 ნოზაძე Nozadze 10,183
13 ხუციშვილი Khutsishvili 10,075
14 შენგელია Shengelia 9,928
15 აბულაძე Abuladze 9,663
16 მიქელაძე Mikeladze 9,220
17 ტაბატაძე Tabatadze 8,654
18 მჭედლიშვილი Mchedlishvili 8,446
19 ბაირამოვი Bairamov
Bairamovi
8,373
20 გოგოლაძე Gogoladze 8,362

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Anlam Yüzde [17]
1 Müller meslek adı: değirmenci 0.95[18]
2 Schmidt meslek adı: demirci 0.69[19]
3 Schneider meslek adı: terzi 0.40
4 Fischer meslek adı: balıkçı 0.35
5 Meyer meslek adı: çiftçi 0.33[20]
6 Weber meslek adı: dokumacı 0.30
7 Schulz meslek adı: polis 0.27
8 Wagner 0.27
9 Becker meslek adı: fırıncı 0.27
10 Hoffmann meslek adı: mahkeme adamı 0.26

Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Macaristan[değiştir | kaynağı değiştir]

Macaristan[21]
2011 Soyadı Anlamı Köken İlk bahsedilme (yıl)
Sıra #
1 235,400 (2.4%) Nagy [[Macarca]] 1341
2 217,359 (2.2%) Kovács 1389
3 212,987 (2.1%) Tóth Slovak/Slavic Macarca 1320
4 209,549 (2.1%) Szabó Terzi Macarca 1349
5 199,573 (2%) Horváth Hırvat Slavca 1355
6 137,847 (1.4%) Varga Macarca 1389
7 131,435 (1.3%) Kiss Macarca 1348
8 106,942 (1.1%) Molnár Değirmenci Slavca 1330
9 91,878 (0.9%) Németh Alman Slavca 1346
10 83,188 (0.8%) Farkas Kurt Macarca 1389
11 80,575 (0.8%) Balogh Solak Macarca 1298
12 52,766 (0.5%) Papp Rahip Macarca 1342
13 52,131 (0.5%) Takács Macarca 1389
14 51,224 (0.5%) Juhász Macarca 1400
15 47,151 (0.5%) Lakatos Macarca 1496
16 40,079 (0.4%) Mészáros Kasap Macarca 1396
17 38,330 (0.4%) Oláh Almanca 1418
18 37,960 (0.4%) Simon 1342
19 35,008 (0.4%) Rácz Sırpça 1401
20 34,496 (0.3%) Fekete Siyah saçlı Macarca 1340

İrlanda Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

# Soyadı Modern İrlandaca Orijinal İrlandaca Anlam
1 Murphy Ó Murchú Ó Murchadha
Mac Murchaidh
2 (O') Kelly Ó Ceallaigh
3 O'Sullivan Ó Súilleabháin
4 Walsh Breathnach Breatnach
5 Smith Mac Gabhann
6 O'Brien Ó Briain Ó Briain
7 (O')Byrne Ó Broin
8 (O')Ryan Ó Riain Ó Riain
Ó Maoilriain
Ó Ruaidhín
9 O'Connor Ó Conchobhair
10 O'Neill Ó Néill
11 O'Reilly Ó Raghallaigh Ó Raghallaigh
12 Doyle Ó Dubhghaill
13 McCarthy Mac Cárthaigh
14 (O')Gallagher Ó Gallchóir Ó Gallchobhair
15 O'Doherty Ó Dochartaigh
16 Kennedy Ó Cinnéide Ó Ceannéidigh
17 Lynch Ó Loingsigh
18 Murray Ó Muireadhaigh Mac Muireadhaigh
Mac Giolla Mhuire
19 (O')Quinn Ó Cuinn/Coinne
20 (O')Moore Ó Mórdha

İtalya[değiştir | kaynağı değiştir]

"L'Italia dei Cognomi" (İtalyanca). www.cognomix.it. http://www.cognomix.it/top100_cognomi_italia.php. Erişim tarihi: 03 June 2013. 

Sıra Soyadı Anlam
1 Rossi Kızıl saçlı
2 Russo Kızıl saçlı (Güney İtalya)
3 Ferrari Smith
4 Esposito
5 Bianchi Beyaz, açık tenli (çoğul)
6 Romano Romalı
7 Colombo
8 Ricci Kıvırcık (Kuzey İtalya)
9 Marino Denizci
10 Greco Yunan
11 Bruno Kahverengi saçlı
12 Gallo
13 Conti
14 De Luca Luke oğlu
15 Mancini Solak (çoğul)
16 Costa
17 Giordano
18 Rizzo Kıvırcık (Güney Italya)
19 Lombardi
20 Moretti Siyah saçlı

Kosova[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hoxha
  • Krasniqi
  • Gashi
  • Berisha
  • Shala
  • Pllana
  • Kelmendi
  • Thaçi
  • Jakupi
  • Rrahmani
  • Leka
  • Ibrahimi
  • Nallbani
  • Gjakova
  • Morina
  • Çoçaj
  • Morina
  • Ademi
  • Loshi
  • Tolaj
  • Gjelaj
  • Mujaj

Letonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Latvia[22][23]
2005 Soyadı Anlamı
Sıra
1 Bērziņš huş ağacı
2 Kalniņš tepe
3 Ozoliņš
4 Jansons
5 Ozols
6 Liepiņš
7 Krūmiņš
8 Balodis
9 Eglītis köknar
10 Zariņš
11 Pētersons
12 Vītols
13 Kļaviņš akçaağaç
14 Kārkliņš
15 Vanags şahin

Litvanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Lithuania[24]
2009
Sıra Erkek Kadın
1 Kazlauskas
2 Petrauskas
3 Jankauskas
4 Stankevičius
5 Vasiliauskas
6 Žukauskas
7 Butkus Butkiene
8 Paulauskas
9 Urbonas
10 Kavaliauskas

Malta[değiştir | kaynağı değiştir]

Malta[25]
2005 Soyadı
Sıra % #
1 3.3 13,169 Borg
2 3.1 12,643 Camilleri
3 2.9 11,785 Vella
4 2.9 11,549 Farrugia
5 2.3 9,424 Zammit
6 2.1 8,519 Galea
7 2.1 8,356 Micallef
8 1.9 7,828 Grech
9 1.8 7,340 Attard
10 1.8 7,233 Spiteri

Makedonya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Angelovski
  • Andovski
  • Atanasovski
  • Antovski
  • Avramovski
  • Aleksovski
  • Abadzievski
  • Asprovski
  • Arsovski
  • Bogdanovski
  • Boskovski
  • Brankovski
  • Bozinovski
  • Janevski
  • Donevski
  • Markovski
  • Popovski
  • Ivanovski
  • Davidovski
  • Dimitrovski
  • Filipovski
  • Gorgievski
  • Kostovski
  • Kitanovski
  • Matovski
  • Manasievski
  • Mladenovski
  • Popovski
  • Petkovski/Petrevski/Petrovski
  • Ristevski
  • Trajanovski/Trajcevski/Trajkovski

Hollanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Veriler 1947 ve 2007 yılına aittir.

Sıra Soyadı 2007 sayısı Yüzde 1947 sayısı İngilizce eşdeğeri
1 De Jong 86,534 0.53% 55,256 Young
2 Jansen 75,699 0.46% 49,213 Johnson
3 De Vries 73,157 0.45% 49,298 the Frisian
4 Van den Berg * 60,130 0.37% 37,678 of/from the mountain (or, more realistically, the hill)
5 Van Dijk, Van Dyk 57,944 0.35% 36,578 of/from the dike
6 Bakker 56,864 0.35% 37,483 Baker
7 Janssen 55,394 0.34% 32,824 Johnson
8 Visser 50,929 0.31% 34,721 Fisher
9 Smit 43,493 0.27% 29,783 Smith
10 Meijer, Meyer 41,497 0.25% 28,256 Bailiff or steward
11 De Boer 39,576 0.24% 25,662 Farmer
12 Mulder 37,250 0.23% 24,665 Miller
13 De Groot 37,221 0.23% 24,724 The big/great/large
14 Bos 36,478 0.22% 23,790 Bush
15 Vos 31,154 0.19% 19,461 Fox
16 Peters 30,864 0.19% 18,583 Peters
17 Hendriks 30,199 0.18% 18,538 Henderson
18 Van Leeuwen 28,774 0.18% 17,754 From Leeuwen/Leuven; Levi
19 Dekker 28,682 0.17% 18,782 Thatcher
20 Brouwer 26,224 0.16% 17,468 Brewer
21 De Wit 24,904 0.15% 15,156 White
22 Dijkstra 24,175 0.15% 15,647 (Frisian) of/from the dike
23 Smits 23,816 0.15% 15,151 Smith
24 De Graaf 21,699 0.13% 13,718 The count/earl/administrator
25 Van der Meer 21,354 0.13% 13,011 of/from the lake

Yakından ilgili isimlerin kombine edilmesi durumunda, ilk 15:

Soyadı Sayı
1 Jansen, Janssen, Janse 135,003
2 de Jong, de Jonge, de Jongh, Jong 108,240
3 Smit, Smits, Smid, de Smit, Smet, Smith 76,604
4 de Vries, Vries, de Vriese 74,058
5 vd Berg, vd Bergh, vd Berge, vd Bergen* 69,080
6 Visser, Visscher, Vissers, de Visser 68,952
7 van Dijk, van Dyk, Dijk, van Dijck 64,070
8 Bakker, Bekker, de Bakker, Backer 62,183
9 de Boer, Boer, den Boer, van de Boer 57,072
10 Mulder, Muller, Müller, Mulders, de Mulder 52,394
11 Peters, Peeters, Pieters, Peterse, Peter 52,389
12 vd Veen, vd Ven, van Veen, van 't Veen * 49,935
13 Bos, Bosch, de Bos 47,995
14 Meijer, Meyer, Meijers 47,761
15 de Groot, Groot, de Groote 47,511
* "vd" ; "van de", "van den", veya "van der"

Kaynak: Nederlands Repertorium van Familienamen, Meertens-Instituut, 1963-2009. Data can be viewed in the Corpus of Family Names in the Netherlands See specifically De top 100 van de familienamen in Nederland (Dutch)

Norveç[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç[26]
2010 Soyadı
Sıra #
1 55,260 Hansen
2 51,763 Johansen
3 51,495 Olsen
4 38,864 Larsen
5 38,027 Andersen
6 36,046 Pedersen
7 35,864 Nilsen
8 24,116 Kristiansen
9 23,604 Jensen
10 21,933 Karlsen
11 21,063 Johnsen
12 20,659 Pettersen
13 19,487 Eriksen
14 18,306 Berg
15 14,557 Haugen
16 14,265 Hagen
17 13,673 Johannessen
18 12,313 Andreassen
19 12,085 Jacobsen
20 11,762 Halvorsen

Polonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Anlamı Nüfus [27]
1 Nowak nowy "yeni kişi" 203,506
2 Kowalski kowal "demirci" 139,719
3 Wiśniewski wiśnia "kiraz" 109,855
4 Wójcik wójt (savaşçı) 99,509
5 Kowalczyk kowal "demirci" 97,796
6 Kamiński kamień "taş" 94,499
7 Lewandowski lawenda "lavanta" 92,449
8 Zieliński zielony "yeşil" 91,043
9 Szymański Szymon, Simon 89,091
10 Woźniak 88,039
11 Dąbrowski dąbrowa "meşe korusu" 86,132
12 Kozłowski kozioł 75,962
13 Jankowski Janek, John 68,514
14 Mazur 66,773
15 Wojciechowski Wojciech 66,361
16 Kwiatkowski kwiatek 66,017
17 Krawczyk krawiec "terzi", "terzinin oğlu" 64,048
18 Kaczmarek karczmarz "hancı" 61,816
19 Piotrowski Piotr (Peter) 61,380
20 Bagiński 60,492

Portekiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Portekiz'de en sık kullanılan soyadları:[28][29]

Sıra Soyadı Sıklık
%
Sıklık
1 Silva 9.44% 995
2 Santos 5.96% 628
3 Ferreira 5.25% 553
4 Pereira 4.88% 514
5 Oliveira 3.71% 391
6 Costa 3.68% 387
7 Rodrigues 3.57% 376
8 Martins 3.23% 340
9 Jesus 2.99% 315
10 Sousa 2.95% 311
11 Fernandes 2.82% 297
12 Gonçalves 2.76% 291
13 Gomes 2.57% 271
14 Lopes 2.52% 265
15 Marques 2.51% 265
16 Alves 2.37% 250
17 Almeida 2.27% 239
18 Ribeiro 2.27% 239
19 Pinto 2.09% 220
20 Carvalho 1.97% 208
21 Teixeira 1.69% 178
22 Moreira 1.54% 162
23 Correia 1.53% 161
24 Mendes 1.39% 146
25 Nunes 1.32% 139
26 Soares 1.28% 135
27 Vieira 1.2% 127
28 Monteiro 1.11% 117
29 Cardoso 1.07% 113
30 Rocha 1.04% 110
31 Neves 0.98% 103
32 Coelho 0.97% 102
33 Cruz 0.94% 99
34 Cunha 0.93% 98
35 Pires 0.92% 97
36 Ramos 0.86% 91
37 Reis 0.85% 90
38 Simões 0.85% 90
39 Antunes 0.82% 86
40 Matos 0.82% 86
41 Fonseca 0.81% 86
42 Machado 0.76% 80
43 Araújo 0.69% 73
44 Barbosa 0.69% 72
45 Tavares 0.67% 71
46 Lourenço 0.65% 68
47 Castro 0.62% 66
48 Figueiredo 0.62% 65
49 Azevedo 0.60% 64
50 Freitas 0.60% 63

Romanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Romania[30]
Sıra Soyadı Anlamı
1 Popescu Papazdan
2 Ionescu
3 Popa Papaz
4 Barbu Sakallı
5 Radu Mutlu
6 Șerban
7 Matei Tanrı hediyesi
8 Dumitru Demetrius'dan
9 Gheorghe George'dan
10 Stan Stanislav

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın Avrupa parçası için en yaygın soyadları listesi Balanovskaya ve ark. tarafından hazırlanmıştır (2005):[31]

Sıra Soyadı Anlam Yüzde[31]
1 Smirnov Huzurlu, sakin 1.61
2 Ivanov Ivan oğlu 1.30
3 Kuznetsov 0.90
4 Popov papaz oğlu 0.79
5 Sokolov şahin oğlu 0.73
6 Lebedev kuğu oğlu 0.65
7 Kozlov teke oğlu 0.58
8 Novikov 0.54
9 Morozov ayaz oğlu 0.53
10 Petrov Pyotr oğlu 0.44
11 Volkov kurt oğlu 0.44
12 Solovyov bülbül oğlu 0.44
13 Vasilyev Vasily oğlu 0.42
14 Zaytsev tavşan oğlu 0.41
15 Pavlov Pavel oğlu 0.39
16 Semyonov Semyon oğlu 0.35
17 Golubev güvercin oğlu 0.32
18 Vinogradov üzüm oğlu 0.32
19 Bogdanov Bogdan oğlu 0.31
20 Vorobyov serçe oğlu 0.30

Ov/-ev ve -in/-yn ile biten tüm Rus soyadları -oğlu/kızı anlamına gelir (dişil formu -a soneki- Smirnova, Ivanova, vb.)

Sırbistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırbistan[32]
Sıra Soyadı Kiril alfabesinde Anlam
1 Jovanović Јовановић Jovan oğlu
2 Petrović Петровић Petar oğlu
3 Nikolić Николић Nikola oğlu
4 Marković Марковић Marko oğlu
5 Đorđević Ђорђевић Đorđe oğlu
6 Stojanović Стојановић Stojan oğlu
7 Ilić Илић Ilija oğlu
8 Stanković Станковић Stanko oğlu
9 Pavlović Павловић Pavle oğlu
10 Milošević Милошевић Miloš oğlu

Slovakya[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovakya[33][34]
2003 Soyadı Anlamı
Sıra #
1 30,813 Horváth Hırvat)
2 29,079 Kováč "demirci"
3 21,650 Varga
4 21,604 Tóth
5 19,341 Nagy "büyük/uzun"
6 14,114 Baláž
7 13,998 Szabó "terzi"
8 12,632 Molnár
9 10,872 Balog solak
10 9,718 Lukáč

Slovenya[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovenia[35]
2008 Soyadı
Sıra #
1 11,314 Novak
2 9,934 Horvat
3 5,681 Krajnc
4 5,665 Kovačič
5 5,044 Zupančič
6 4,822 Kovač
7 4,759 Potočnik
8 4,002 Mlakar
9 3,938 Vidmar
10 3,905 Kos
11 3,881 Golob
12 3,536 Turk
13 3,484 Božič
14 3,423 Kralj
15 3,330 Zupan
16 3,310 Korošec
17 3,255 Bizjak
18 3,144 Hribar
19 3,076 Kotnik
20 3,003 Rozman
21 2,969 Kavčič
22 2.899 Petek
23 2.875 Kastelic
24 2,848 Kolar
25 2,833 Žagar
26 2,820 Hočevar
27 2,812 Oblak
28 2,724 Košir
29 2,664 Koren
30 2,417 Klemenčič

İspanya[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. García - 1,378,000 insan (3.48%)
  2. Fernández - 851,000 (2.15%)
  3. González - 839,000 (2.12%)
  4. Rodríguez - 804,000 (2.03%)
  5. López - 796,000 (2.01%)
  6. Martínez - 788,000 (1.97%)
  7. Sánchez - 725,000 (1.83%)
  8. Pérez - 709,000 (1.79%)
  9. Martín - 459,000 (1.16%)
  10. Gómez - 440,000 (1.11%)
  11. Ruiz - 321,000 (0.81%)
  12. Hernández - 305,000 (0.77%)
  13. Jiménez - 293,000 (0.74%)
  14. Díaz - 293,000 (0.74%)
  15. Álvarez - 273,000 (0.69%)
  16. Moreno - 261,000 (0.66%)
  17. Muñoz - 241,000 (0.61%) Munio oğlu
  18. Alonso - 206,000 (0.52%)
  19. Gutiérrez - 170,000 (0.43%) Gutier oğlu
  20. Romero - 170,000 (0.43%)
  21. Navarro - 158,400 (0.40%)
  22. Torres - 134,600 (0.34%)
  23. Domínguez - 134,600 (0.34%)
  24. Gil - 134,600 (0.34%)
  25. Vázquez - 130,000 (0.33%)
  26. Serrano - 122,700 (0.31%) "Dağlı"
  27. Ramos - 118,000 (0.30%)
  28. Blanco - 118,000 (0.30%) "Beyaz"
  29. Sanz - 106,900 (0.27%)
  30. Castro - 102,900 (0.26%)
  31. Suárez - 102,900 (0.26%)
  32. Ortega - 99,000 (0.25%)
  33. Rubio - 99,000 (0.25%)
  34. Molina - 99,000 (0.25%)
  35. Delgado - 95,000 (0.24%) "ince adam"
  36. Ramírez - 95,000 (0.24%) Ramiro oğlu
  37. Morales - 95,000 (0.24%)
  38. Ortiz - 87,120 (0.22%)
  39. Marín - 83,160 (0.21%)
  40. Iglesias - 83,160 (0.21%)

Kaynak:[36] - Data from December 1999. (2004 data confirmation of top 25)

İsveç[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak: World Family Names

İsveç[37]
2008 Soyadı
sıra #
1 255,205 Johansson
2 254,909 Andersson
3 226,049 Karlsson
4 173,483 Nilsson
5 148,969 Eriksson
6 126,061 Larsson
7 115,828 Olsson
8 109,320 Persson
9 103,208 Svensson
10 98,592 Gustafsson
11 97,232 Pettersson
12 74,630 Jonsson
13 50,800 Jansson
14 44,389 Hansson
15 34,682 Bengtsson
16 32,775 Jönsson
17 27,542 Lindberg
18 26,896 Jakobsson
19 26,705 Magnusson
20 26,611 Olofsson

İsviçre[değiştir | kaynağı değiştir]

Italyanca-konuşan kanton Ticino verileri;

Sıra Ticino
1 Bianchi
2 Bernasconi
3 Fontana
4 Crivelli
5 Galli
6 Cereghetti
7 Colombo
8 Rossi
9 Ferrari
10 Cavadini

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Not
1 Yılmaz
2 Kaya
3 Demir
4 Şahin
5 Çelik
6 Yıldız
7 Yıldırım
8 Öztürk
9 Aydın
10 Özdemir
11 Arslan
12 Doğan
13 Kılıç
14 Aslan
15 Çetin
16 Kara
17 Koç
18 Kurt
19 Özkan
20 Şimşek

Kaynak: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü [38][39][40] [41][42]

Ukrayna[değiştir | kaynağı değiştir]

Ukrayna'da birçok soyadı aynı köke fakat farklı eklere sahiptir[43]

  1. Melnyk (değirmenci)
  2. Shevchenko (kunduracı)
  3. Boyko
  4. Kovalenko
  5. Bondarenko
  6. Tkachenko
  7. Kovalchuk
  8. Kravchenko
  9. Oliynyk (yağcı)
  10. Shevchuk
  11. Koval (demirci)
  12. Polishchuk
  13. Bondar
  14. Tkachuk (dokumacı)
  15. Moroz
  16. Marchenko
  17. Lysenko
  18. Rudenko
  19. Savchenko
  20. Petrenko

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Yüzde [44]
1 Smith 1.26
2 Jones 0.75
3 Taylor 0.59
4 Brown 0.56
5 Williams 0.39
6 Wilson 0.39
7 Johnson 0.37
8 Davies 0.34
9 Robinson 0.32
10 Wright 0.32
11 Thompson 0.31
12 Evans 0.30
13 Walker 0.30
14 White 0.30
15 Roberts 0.28
16 Green 0.28
17 Hall 0.28
18 Wood 0.27
19 Jackson 0.27
20 Clarke 0.26
Greater London

İzleyen liste Greater London sıralaması.[45]

  1. Brown
  2. Smith
  3. Patel
  4. Jones
  5. Williams
  6. Johnson
  7. Taylor
  8. Thomas
  9. Roberts
  10. Khan
  11. Lewis
  12. Jackson
  13. Clarke
  14. James
  15. Phillips
  16. Wilson
  17. Ali
  18. Mason
  19. Mitchell
  20. Rose
  21. Davis
  22. Davies
  23. Rodríguez
  24. Cox
  25. Alexander

Kuzey İrlanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Veriler;University College London, Paediatric-Epidemiology Significance Surnames Paper. Parantez içindekiler yüzdelerdir.

  1. Wilson (0.75)
  2. Campbell (0.75)
  3. Kelly (0.74)
  4. Johnston (0.69)
  5. Moore (0.62)
  6. Thompson (0.61)
  7. Smyth (0.60)
  8. Brown (0.59)
  9. O’Neill (0.57)
  10. Doherty (0.54)
  11. Stewart (0.54)
  12. Quinn (0.51)
  13. Robinson (0.50)
  14. Murphy (0.49)
  15. Graham (0.48)
  16. Martin (0.45)
  17. McLaughlin (0.45)
  18. Hamilton (0.44)
  19. Murray (0.43)
  20. Hughes (0.41)

İskoçya[değiştir | kaynağı değiştir]

Veriler; University College London, Paediatric-Epidemiology Significance Surnames Paper. Parantez içindekiler yüzdelerdir.

  1. Smith (1.28)
  2. Brown (0.94)
  3. Wilson (0.89)
  4. Robertson (0.78)
  5. Thomson (0.78)
  6. Campbell (0.77)
  7. Stewart (0.73)
  8. Anderson (0.70)
  9. Scott (0.55)
  10. Murray (0.53)
  11. MacDonald (0.52)
  12. Reid (0.52)
  13. Taylor (0.49)
  14. Clark (0.47)
  15. Ross (0.43)
  16. Young (0.42)
  17. Mitchell (0.41)
  18. Watson (0.41)
  19. Paterson (0.40)
  20. Morrison (0.40)
  21. Sanders (0.40)

Galler[değiştir | kaynağı değiştir]

Veriler; University College London, Paediatric-Epidemiology Significance Surnames Paper. Parantez içindekiler yüzdelerdir.

  1. Jones (5.75)
  2. Williams (3.72)
  3. Davies (3.72)
  4. Evans (2.47)
  5. Thomas (2.43)
  6. Roberts (1.53)
  7. Lewis (1.53)
  8. Hughes (1.23)
  9. Morgan (1.16)
  10. Griffiths (0.96)
  11. Edwards (0.93)
  12. Smith (0.85)
  13. James (0.82)
  14. Rees (0.81)
  15. Jenkins (0.69)
  16. Owen (0.67)
  17. Price (0.67)
  18. Phillips (0.65)
  19. Moss (0.63)
  20. Driscoll (0.53)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ WienerSprachblätter, 2006, issue 4, p. 4. "Alles Gruber in Östereich und nicht Müller wie in Deutschland" (German). http://sprache-werner.info/WSBAlles_Gruber_in_Oestereich.10287.html. Erişim tarihi: 2007-10-20. 
  2. ^ "Какие самые распространенные фамилии в Азербайджане?" (Russian). 1news.az. http://1news.az/economy/tech/20120112111005151.html. Erişim tarihi: 19 January 2013. 
  3. ^ Belgium, Demographic Statistics, most common surnames
  4. ^ Statistics Belgium, Demographic Statistics, total population
  5. ^ a b Јањатовић, Ђорђе (1993). ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ. ПРОСВЕТА-ТРГОВИНА" д. д. СОМБОР. 
  6. ^ a b "Most frequent Croatian surnames". www.croatian-genealogy.com. http://www.croatian-genealogy.com/cro-surnames/index.shtml. Erişim tarihi: 30 December 2009. 
  7. ^ "What's in a name?". www.ancestry.com. http://www.ancestry.com/learn/facts/default.aspx?. Erişim tarihi: 2 January 2009. 
  8. ^ Heather Bowne (2005-01-16). "What's in a name?". ABC of Czech (Český rozhlas 7 - Radio Praha). http://www.radio.cz/en/article/62179. Erişim tarihi: 2008-01-28. "The most common surname in the Czech Republic is Novák, which is closest to the English "Newman"." 
  9. ^ - občané ČR a cizí státní příslušníci - 20 nejčetnějších
  10. ^ Ženská přijmení - občanky ČR a cizí státní příslušnice - 20 nejčetnějších
  11. ^ "Navne TOP-20 for hele Danmarks befolkning pr. 1. januar 2011" (Danish). www.dst.dk. http://dst.dk/Statistik/Navne/popall.aspx. Erişim tarihi: 1 October 2011. 
  12. ^ "Top 500: Eesti kõige levinumad perekonnanimed" (Estonian). ekspress.ee. 25 April 2008. http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/top-500-eesti-koige-levinumad-perekonnanimed.d?id=27677149. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  13. ^ Hagstova Føroya. "Eftirnøvn (2001-2009)" (Faroese). http://www.hagstova.fo/portal/page/portal/HAGSTOVAN/Hagstova_Foroya/Hagtalsgrunnur/ibugvav_val/EFTnoevn.xls. Erişim tarihi: 2010-09-10. 
  14. ^ Population Register Centre, 23 May 2012. Percentages are based on the population of Finland on 30 July 2012.
  15. ^ "Les noms de famille les plus portés France" (French). www.linternaute.com. http://www.linternaute.com/femmes/nom-de-famille/noms/1/1/france.shtml. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  16. ^ Georgian Civil Registry Agency. "Popular Names". Accessed 26 Oct 2010. (Gürcüce)
  17. ^ Rank and percentage of population from: Kunze, Konrad (2004). Namenkunde, Vor- und Familiennamen im deutschen Sprachgebiet, 4th edn (series: dtv-Atlas). München, Deutscher Taschenbuch Verlag, 255 pp.
  18. ^ In northern Germany, the alternative form 'Möller' is more common;
  19. ^ Heterograph: Schmitt. In southernmost Germany, the alternative form 'Schmid' is the most common. All forms taken collectively would be #1 surname
  20. ^ Heterographs: Meier, which is common to the north, like Meyer, and Mayer, which is commoner to the south. All forms taken collectively would be #2 surname
  21. ^ "Családnév statisztika 2011. január 1." (Macarca) (xls). Népességnyilvántartó Hivatal (Bureau of Population Registration). http://www.nyilvantarto.hu/letoltes/statisztikak/kozerdeku_csaladnev2011.xls. Erişim tarihi: 9 October 2011. 
  22. ^ "Latvians". www.li.lv. 2006. http://www.li.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=223. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  23. ^ Latvian Surname Projecthttp://www.celmina.com/surnames.html
  24. ^ "Įdomioji statistika" (Lithuanian). www.stat.gov.lt. 17 August 2009. http://www.stat.gov.lt/lt/pages/view/?id=1625. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  25. ^ "Census 2005: A focus on surnames in Malta". www.nso.gov.mt. 5 June 2006. http://www.nso.gov.mt/statdoc/document_view.aspx?id=1633&backurl=/themes/theme_page.aspx. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  26. ^ "Top 100 last names". Statistics Norway. http://www.ssb.no/english/subjects/00/navn_en/etternavn-100.html. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  27. ^ Zawadzki, Jarosław Maciej (2002). 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce (1000 of the most popular names in Poland). Świat Książki. ISBN 83-7311-265-0.  (Lehçe)
  28. ^ © 2005 SOCIEDADE PORTUGUESA DE INFORMAÇÃO ECONÓMICA S.A. - SPIE.
  29. ^ Os 100 Apelidos mais frequentes da População Portuguesa
  30. ^ "Nume la români". 
  31. ^ a b Балановская Е. В., Балановский О. П. (2007) (Russian). Русский генофонд на Русской равнине. Moscow. ss. 165–216. ISBN 978-5-87140-267-2.  See also the web version of the list.
  32. ^ "Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. године у Републици Србији; Посебна публикација: Најчешћа имена и презимена". Републички завод за статистику. http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/public/PublicationView.aspx?pKey=41&pLevel=1&pubType=2&pubKey=1502. Erişim tarihi: 4 May 2013. 
  33. ^ Najčastejšie priezviska na Slovensku
  34. ^ Votruba, Martin. "Most Common Slovak Last Names". Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. http://www.pitt.edu/~votruba/qsonhist/lastnamesslovakiahungary.html. 
  35. ^ "Most frequent family names". www.stat.si. http://www.stat.si/eng/imena_top_priimki.asp?r=True. Erişim tarihi: 29 December 2009. 
  36. ^ http://www.ociototal.com/recopila2/r_aficiones/apellidos.html
  37. ^ "Namnstatistik". www.scb.se. 26 February 2009. http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____31063.aspx. Erişim tarihi: 28 January 2013. 
  38. ^ "www.nvi.gov.tr" (PDF). http://www.nvi.gov.tr/Files/File/Istatistikler/Isimler/en%20%C3%A7ok%20kullan%C4%B1lan%20soyad.pdf. Erişim tarihi: 4 Haziran 2013. 
  39. ^ "http://www.nvi.gov.tr/". http://www.nvi.gov.tr/NVI,arama_sonuclari.html?Keyword=soyad. Erişim tarihi: 4 Haziran 2013. 
  40. ^ http://www.nvi.gov.tr/content/attached/nvi/istatistikler/encokkullanilan5soyad.pdf [ölü/kırık bağlantı]
  41. ^ "sabah.com.tr". http://www.sabah.com.tr/Yasam/2013/01/03/en-cok-kullanilan-20-isim-ve-soyadi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2013. 
  42. ^ "medcezir.net/". http://www.medcezir.net/2013/01/turkiyede-en-cok-kullanilan-isimler-ve-soyisimler/. Erişim tarihi: 4 Haziran 2013. 
  43. ^ https://sites.google.com/site/uaname/popularnist-prizvis/misca-1---10000 Популярні призвища та імена України
  44. ^ http://www.ucl.ac.uk/paediatric-epidemiology/pdfs/Signficance_Surnames_Paper.pdf University College London, Paediatric-Epidemiology Significance Surnames Paper
  45. ^ Most common surnames in Greater London, UK