Avannaa

Koordinatlar: 79°00′K 50°00′B / 79.000°K 50.000°B / 79.000; -50.000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Grönland.

Avannaa/Nordgrønland (Kuzey Grönland, ayrıca Avannaarsua veya Avanersuaq) Grönland'ın üç bölgesinden biridir. İdari bölgenin merkezi Qaanaaq'dır, ayrıca buradaki tek belediyedir. Yörenin ana yerli halkı Kuzey Grönland İnuitleridir.

Dünya'nın en az nüfus yoğunluğuna sahip bölgesidir. 106 700 km² alanda 843 insan yaşamaktadır, kilometre kareye 0.0079 kişi düşmektedir. Toplam arazinin 500 000 km² sini buz kaplamıştır. Kuzey Grönland'ın yüksek yerleri buz tabakasıyla kaplıdır çünkü diğer bölgelere göre daha kuzeyde bulunmaktadır ve Peary Land gibi fiyordlar bulunmaktadır.

Kuzey Grönland bir belediye ve iki bağımsız bölgeye ayrılmaktadır:

Yerel Geçim Kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fok avcılığı nüfusun büyük bir bölümünün ana geçim kaynağıdır. Burada birçok terk edilmiş bölge bulunmaktadır ve gelen turistler Grönland'ın her bölgesinde farklı görüntülerle karşılaşırlar. Kışın fiyordlar donar ve turistlerin buraları ziyaret etmeleri için balıkçılar ve avcılar yardımcı olurlar.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grönland'ın en eski ahşap evi 1734'e, Qasigiannguit'a dayanır, şu an arkeolojik ve tarihi kayıtları içeren bir müzedir. Ilulissat yakınlarındaki eski yerleşim alanı Sermermiut'da , eski ambar, terk edilmiş yerleşim bölgeleri, sömürge yönetim binası ve kilise bulunmaktadır, bütün bunlar Grönland'ın tarihine tanıklık etmiştir. Buradaki müze bütün şehirlerin geçmişlerini yansıtmaktadır.

Vahşi Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Karada birçok hayvan yaşamaktadır, tilki ve yabani tavşan bunlardan bazılarıdır, fakat suyun yukarısına kıyasla altında daha çok tür bulunmaktadır. Buzların üzeri birçok martı türü için dinlenme yeridir. Ve balık fabrikaları nedeniyle Kutup fırtına kuşlarının uğrak yeridir. Pembe altın diye bilinen büyük karidesler. Kuzey Grönland sularında iri ufaklı balıkçı gemileriyle avlanılmaktadır ve bu sebeple ileride Grönland'ın en önemli ihraç malı olacaktır. Önemli bir yer tutan devasa Uzun balinalar özellikle Qeqertarsuaq, Aasiaat ve Qasigiannguit bölgelerinde yaşamaktadır.