August: Osage County

Vikipedi, özgür ansiklopedi
August: Osage County
Broadway afişi
Broadway afişi
YazarTracy Letts
KarakterlerBeverly Weston
Violet Weston
Barbara Weston
Ivy Weston
Karen Weston
Bill Fordham
Jean Fordham
Steve Heidebrecht
Mattie Fae Aiken
Charlie Aiken
Little Charles
Johnna Monevata
Sheriff Deon Gilbeau
İlk gösterim28 Haziran 2007 Steppenwolf Theatre Company - Chicago
ÜlkeABD
Orijinal dilİngilizce
KonuBir ailenin bireyleri geçmişleriyle ve yaşamakta oldukları hayatlarıyla yüzleşmek zorunda kalır
TürKara komedi
Zaman ve mekânPawhuska, Oklahoma'da büyük bir kır evi
Resmî sitesi
IBDB profili

August: Osage County Tracy Letts tarafından kara komedi tarzında yazılmış özgün bir tiyatro oyunudur. Oyunun dünya prömiyeri Chicago'daki Steppenwolf Theatre Company'de 28 Haziran 2007'de oynandı. Bu gösterim 26 Ağustos 2007'ye kadar sürdü.[1] Broadway gösterimi 4 Aralık 2007'de Imperial Theater'da başlayan oyun 29 Nisan 2008'den itibaren Music Box Theatre'da sahnelenmeye başladı. Oyun 2008 yılında en iyi oyun dalında Tony ve drama dalında Pulitzer ödülleri kazandı.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Beverly Weston
Baba ve Weston Ailesi'nin reisi, 69 yaşında. Bir alkolik ve eski bir şair. Bir gece gizemli şekilde ortadan kaybolması ve ölü olarak bulunması ailenin yeniden bir araya gelmesinin sebebidir. İntiharının muhtemel sebepleri, bazı aile bireylerinin karanlık geçmişlerinin acı bir şekilde yeniden gündeme gelmesine sebep olur.
Violet Weston
Anne ve ailenin baş kadını, 65 yaşında. Birçok ilaca, özellikle yatıştırıcı ve uyuşturuculara bağlılığı vardır. Beverly'nin cenazesinin ardından aile bireyleri onu bu bağımlılığından kurtarmaya çalışırlar. İlaçların etkisinde olduğu dönemler haricinde, sivri dilli ve gözü açıktır: ailenin pek çok sırrını bilir ve bunları açıklamaktan çekinmez.
Barbara Fordham
Weston Ailesi'nin en yaşlı kızı, 46 yaşında. Jean'ın annesi ve ayrı yaşamakta olsalar da Bill'in eşidir. Boulder, Colorado'da bir üniversitede profesördür. Evliliğini kurtarmaya çalışır ama ama etrafında olup biten her şey hakkında kontrolü elinde tutmaya çalışmaktadır.
Ivy Weston
Weston Ailesi'nin ortanca kızı, 44 yaşında. Violet'in ona sürekli gösterişsiz olduğunu ve bir koca bulması gerektiğini söylemesine rağmen, aile içinde "annesinin biriciği" olarak bilinir. Ailenin Oklahoma'da kalan tek çocuğudur, yerel bir okulda öğretmenlik yapar. "Kuzeni" Küçük Charles ile gizli bir ilişki yaşar ve onunla birlikte New York'a taşınmayı planlar.
Karen Weston
Weston Ailesi'nin en genç kızı, 40 yaşında. "Mükemmel bir adam" olduğunu düşündüğü Steve ile yeni nişanlanmıştır. Steve ile birlikte Florida'da yaşamakta ve yakın zamanda onunla evlenmeyi planlamaktadır.
Bill Fordham
Barbara'nın, artık eşinden uzaklaşmış olan kocası ve Jean'ın babası, 49 yaşında. Öğrencilerinden biriyle cinsel ilişkisi olan bir üniversite profesörüdür. Ancak yine de destek için ailesinin yanında olmak ister.
Jean Fordham
Bill ve Barbara'nın kızı, 14 yaşında. Uyuşturucu ve sigara kullanır, vejetaryendir, eski filmleri sever ve anne babasının ayrılığı hakkında üzüntü duyar.
Steve Heidebrecht
Karen'in nişanlısı, 50 yaşında. Florida'lı bir iş adamıdır ve aslında Karen'in düşündüğü gibi "mükemmel bir adam" değildir. Jean ile birlikte uyuşturucu kullandıktan sonra genç kıza cinsel tacizde bulunur.
Mattie Fae Aiken
Violet'in kızkardeşi, Charlie'nin eşi ve Küçük Charles'ın annesi, 57 yaşında. Kardeşi kadar bıkkın olan Mattie Fae, oğlu ve kocasını sürekli aşağılar. Sonunda oyunun büyük sırrını, Küçük Charles'ın babasının Charlie değil Beverly olduğunu açıklar.
Charlie Aiken
Mattie'nin kocası ve Küçük Charles'ın bilinen babası, 60 yaşında. Beverly'nin hayatı boyunca arkadaşı olmuş neşeli bir adamdır. Mattie Fae'nin Küçük Charles'a saygı duymasını sağlamak için çaba gösterir.
Küçük Charles
Mattie ve Beverly'nin oğlu, 37 yaşında. Herkes gibi o da babasının Charlie olduğunu sanmaktadır. Annesi onu "işe yaramaz" olarak tanımlar. "Kuzini" Ivy ile bir ilişkisi vardır ama oyunun sonunda Ivy'nin aslında kardeşi olduğu ortaya çıkar.
Johnna Monevata
Bir Cheyenne kızılderilisi kadın, 26 yaşında. Beverly ortadan kaybolmadan önce onu yatılı hizmetçi olarak tutar. Violet başlangıçta ona karşı önyargılı davranır, ancak Johnna iyi yemek pişimesi, çalışkanlığı ve empatisi ile diğer aile bireylerinin sevgisini kazanır.
Şerif Deon Gilbeau
Barbara'nın liseden sınıf arkadaşı ve eski sevgilisi, 47 yaşında. Aileye Beverly'nin ortadan kayboluşu ile ilgili soruşturma hakkında bilgileri getirir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç perdelik oyun aralar dahil yaklaşık 3 saat 20 dakika sürer. Oyun boyunca şu konular ele alınır: ilaç bağımlılığı, alkolizm, intihar, ölüm, aile içi geçimsizlik, cinsel taciz, yaşlanma, kuşak çatışması, ırkçılık, ensest, ihanet ve aşk.

Sahnelenme bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun ilk defa, yazarının da bağlı olduğu Steppenwolf Theatre Company tarafından Şikago'da Downstairs Theatre'da sahnelendi.[2]

Broadway prodüksiyonunun ön gösterimleri Imperial Theatre'da 30 Ekim 2007'de, Broadway'deki pek çok oyunun geçici olarak kapanmasına sebep olan ve 10 Kasım'da başlayan sahne çalışanları grevinden birkaç gün önce yapıldı. Oyunun resmi açılışı, grev sebebiyle 20 Kasım'dan 4 Aralık'a alındı. İlk programa göre 17 Şubat 2008'de sona erecek olan gösterim, grevin bitmesiyle birlikte önce 9 Mart'a, ardından 13 Nisan'a kadar uzatıldı.[3]

Steppenwolf ve Broadway prodüksiyonlarının ikisini de Anna D. Shapiro yönetti. Sahne tasarımını Todd Rosenthal, kostüm tasarımını Ana Kuzmanic, ışık tasarımını Ann G. Wrightson, ses tasarımını Richard Woodbury, özgün müziği David Singer, dramaturjiyi Edward Sobel, şive danışmanlığını Cecille O'Reilly ve dövüş koreografisini Charles Coyl yaptı.

Film Uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun, Jean Doumanian ve The Weinstein Company'nin yapımcılığını üsteleneceği bir film uyarlaması hakkında görüşmeler sürmektedir.[4][5]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun 2008 yılında aşağıdaki ödülleri kazandı.

  • Drama Desk Ödülü - En İyi Yeni Oyun
  • Drama League Ödülü - Dikkat Çekici Prodüksiyon
  • New York Drama Critics' Circle Ödülü - En İyi Oyun
  • Outer Critics Circle Ödülü - Dikkat Çekici Yeni Broadway Oyunu
  • Pulitzer Drama Ödülü
  • Tony Ödülü - En İyi Oyun

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Backstage History - August: Osage County". Steppenwolf. 2008. 2 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  2. ^ Charles Isherwood (13 Ağustos 2007). "A Matriarch After Your Attention, if Not Heart". The New York Times. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  3. ^ Staff writers (14 Ocak 2008). "August: Osage County Extends Again, Through 4/13". Broadway.com. 17 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  4. ^ BWW staff writers (15 Mayıs 2008). "August: Osage County Headed For Big Screen?". Broadway World. 2 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  5. ^ Jeffrey Wells (29 Mart 2008). "Osage County Translation". Hollywood Elsewhere. 21 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 

Ek kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]