Augeas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Augias sayfasından yönlendirildi)

Adının anlamı Eski Yunancada "parlak" olan Augeas, Kral Ellis'in oğludur.[1] Ülkesindeki en büyük ahırlara sahip olan Augeas, ta ki Herkül oraya gelene kadar hiçbir zaman bu ahırları temizletmemişti.

Herkül'e beşinci görev olarak verilmiş olan Augeas'ın ahırlarının bir gün içerisinde temizlenmesi işi önceki görevlere göre epey farklı bir plan üzerine kuruluydu. Bundan önceki tüm görevlerinde Herkül eğer görevlerini başarı ile bitirirse, halk arasında önemli bir şana sahip oluyor bu durum da onu daha güçlü kılıyordu. Bu seferki görev ise, onu ahır temizlemek gibi aşalağıyıcı bir göreve yönlendirip, halk arasındaki imajını zedelemek amacı ile verilmişti.

Fakat Herkül, bu kadar uzun zamandan beri birikmiş olan hayvan pisliklerini, zekice bir plan ile Alpheus ve Peneus ırmaklarının yataklarını değiştirerek bir gün içerisinde temizlemiştir. Bu işi yapmadan önce Augeas'tan, eğer işi başarırsa, toplam hayvanların 10 da birini alacağı şeklinde söz alan Herkül, Augeas'ın sözünü tutmaması üzerine onu kavga sırasında öldürmüş, daha sonra da kendisine bu uğraş sırasında destek verdiği için sürgüne gönderilen oğlu Phyleus'un tahta çıkmasını sağlamıştır.

Bu görev sonunda Eurystheus, söz konusu temizleme işini nehirlerin azgın suları gerçekleştirdiği için, Herkül'ün başarılı olamadığını açıklamış ve gerçekleştirilen görevler arasında sayılmamasını sağlamıştır. Bundan bir zaman sonra Zeus ördüğü ağ ile domuzu hapsedip kralın ziyafetinde yenmesini sağlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179.