Asmalı, Marmara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asmalı
Harita
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeMarmara
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım1 m
Nüfus
 (2011)[köy muhtarlığı]
 • Toplam171
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu+90 266
Posta kodu10360

Asmalı, Marmara Adası'nın şirin ve mütevazı bir balıkçı mahallesidir. Asmalı adı eskiden çok meşhur olan asma bahçelerinden gelir, eski ismi Aftoni'dir. Adada yaşayan insanların geneli Karadeniz kökenlidir. Adanın denizi çok temizdir ve birçok koyu vardır fakat turizm açısından zayıftır. Kış mevsiminde nüfusu oldukça düşüktür, yazlık bir mahalledir. Dinlenmek için gelinebilecek sessiz sakin bir tatil yöresidir.

Asmalı Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Asmalı Köyü' nün eski adı Aftoni (Aphthonia) idi. O yıllarda Asmalı'da asma bahçelerinin çok olduğundan ismini daha sonradan Asmalı olarak almıştır.

Marmara Adası'na bağlı olan Asmalı Köyü, 1926 da mübadele çerçevesinde yerleşime açılmıştır, (Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi veya Değişimi, 1923 yılında Lozan Antlaşması'na ek protokol uyarınca Türkiye'deki Rumların Yunanistan'a, Yunanistan'daki Müslümanların Türkiye'ye zorunlu göçü sürecine verilen addır. Mübadelede 1,500,000 ile 2,200,000 Rum Yunanistan'a, 350,000 ile 500,000 Türk Türkiye'ye göçmüştür. Türkiye'de sadece İstanbul kenti ile Gökçeada ve Bozcaada'da oturan Rumlar, Yunanistan'da ise sadece Batı Trakya'da oturan Türkler mübadeleden muaf tutulmuşlardır.).

2014 Yerel Seçimleri öncesinde Balıkesir'in büyükşehir olması ile birlikte, Asmalı Köyü, mahalle statüsü kazanmıştır.

Asmalı Coğrafyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Asmalı, Marmara Bölgesinin Güney Marmara Bölümünde bulunan Marmara Adası'nın bir mahallesidir. Köy, adanın en doğusunda bulunmaktadır. İlçe merkezine 18 km, İstanbul'a 65 deniz mili uzaklıktadır. Bölgede Akdeniz iklimi hakimdir ve maki bitki örtüsüne sahiptir. Adanın yeraltı kaynaklarından biri olan mermerin nemi emici yapısının bulunması adanın nem oranını oldukça alt seviyelere çekmektedir. Yapılan ölçümler sonucunda Türkiye'nin en bol oksijeninin bulunduğu yerlerden biri olarak tespit edilmiştir.

Asmalı Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

171 nüfusu bulunan Asmalı'da yerli halk'ın büyük kısmı balıkçılıkla geçinir. Diğer bir kısmı ise geçimini hayvancılık ve zeytincilikle sağlamaktadır. Tertemiz havası bulunan Asmalı'da çınar gölgesi altında serin kahvehaneler, 24 saat açık her türlü meşrubatlarla çay bahçeleri, taze balığın ve içkinin tadına doyamıyorsanız mahallede bir de restoran vardır. Ayrıca altyapı bilgileri olarak PTT ve Sağlık Ocağı bulunur.

Asmalı'da Konaklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallede en az bir haftalığına olmak üzere pansiyonluk evler bulunmaktadır. Kalacak kişilerin en az 2 hafta önce pansiyon sahipleriyle irtibata geçmeleri gerekmektedir. Otel bulunmamaktadır. Ayrıca 1967 yılında yapılan balıkçı limanı 2011 yılında marinaya çevrilmiştir. Tekne sahiplerinin dinlenmeleri için yat limanı mevcuttur.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da Bostancı ve Yenikapı'dan kalkan araçsız deniz otobüsleri ile, Tekirdağ'da Barbaros'tan ve Balıkesir'de Erdek'ten kalkan arabalı feribotlar ile ulaşım sağlanabilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]