Art Clokey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orijinal paketlemesinde Gumby ve Pokey seti.

Art Clokey (12 Ekim 1921 ABD – 8 Ocak 2010 Los Osos, Kaliforniya, ABD) kil ile animasyonu başlatan kişidir. 12 Ekim 1921 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin Michigan eyaletin Detroit şehrinde dünyaya gelmiş ve 8 Ocak 2010 tarihinde ise Los Osos, Kaliforniya, ABD'de hayata gözlerini yummuştur. Kendisi ABD'de çok ünlü animatör ve yönetmendir.

Art Clokey daha 9 yaşında iken anne ve babası geçimsizlik nedeni ile ayrılmak zorunda kaldı. Clokey ise babasının yanında yaşamaya karar verdi. Babası talihsiz bir trafik kazasında yaşımını yitirdikten sonra, Kalifornia'ya gelerek annesi ile birlikte hayatını sürdürmeye başladı. Art Clokey, Üvey babası olan Arthur ile anlaşamadığı için 12 yaşındayken yetimhaneye gönderildi.

Gumbasia projesinde, Art Clokey ve eşi Ruth, Gumby karakterini icat ettiler. O zamandan beri Gumby ve atı Pokey, "Howdy Doody Show" ve sonrasında "Gumby Maceraları" ile ekranların aşina yüzlerinden biri haline geldiler. 1980'lerde Amerikan aktör ve komedyen Eddie Murphy'nin Saturday Night Live'daki skecinde Gumby karakterini taklit etmesi ile ilgi yeniden canlandı. 1990'larda Gumbie:The Movie filmi ile birlikte daha da geniş kitlelere ulaştı.

Art Clokey'in ikinci ünlü çalışması Amerikan Lutheran Kilisesi tarafından desteklenen ve 1960'larda TV serisi olarak yayınlanan "Davey and Goliath" stop-motion animasyonudur.

Kil animasyonlarına olan katkıları anısına ve 90. doğumgünü sebebi ile, Google logosu 12 Ekim 2011'de kendisinin karakterleri ile hazırlanmıştır.

Art Clokey'in Film Çalışmaları: Yapımcı, Mandala, 1975 Karakter Tasarımcısı, The Puppetoon Movie,1986 Yönetmen/Yapımcı/Animatör/Seslendirici, Gumby: The Movie, 1995