Arrow (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Arrow (TV Dizisi) sayfasından yönlendirildi)
Arrow
FormatSüperkahraman
TürSüperkahraman
Drama
Gizem
Aksiyon
Macera
Proje tasarımcısıGreg Berlanti
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
SenaristGreg Berlanti
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Mort Weisinger
YönetmenDavid Nutter
BaşrolStephen Amell
Emily Bett Rickards
David Ramsey
Willa Holland
Echo Kellum
Paul Blackthorne
Tema müziği bestecisiBlake Neely
ÜlkeKanada
 ABD
Sezon sayısı8
Bölüm sayısı170
Yapım
MekânVancouver, British Columbia, Kanada
Gösterim süresi43 dakika
Yapım şirketiWarner Bros. Television
Berlanti Television
DC Comics
Dağıtımcı firmaWarner Bros. Television Distribution
Yayın bilgileri
KanalThe CW
Görüntü formatı1080i (HDTV) / 720p (HDTV)
Ses formatıDolby Digital 5.1
Yayın tarihi10 Ekim 2012 (2012-10-10) - 28 Ocak 2020 (2020-01-28)
DurumuSona Erdi
Kronoloji
İlişkili programlarThe Flash (dizi) Legends of Tomorrow Constantine (dizi)
Dış bağlantılar

Arrow, Mort Weisinger ve George Papp tarafından yaratılan kostümlü bir suç savaşçısı olan DC Comics karakteri Green Arrow'a dayanan, Greg Berlanti, Marc Guggenheim ve Andrew Kreisberg tarafından geliştirilen bir Amerikan süper kahraman televizyon dizisidir. İlgili diğer televizyon dizileriyle sürekliliği sağlayan Arrowverse'in ilk dizisidir. Dizinin ilk gösterimi 10 Ekim 2012'de Amerika Birleşik Devletleri'nde The CW kanalında yapıldı ve 28 Ocak 2020'ye kadar sekiz sezon boyunca devam etti. Arrow öncelikle Vancouver, Britanya Kolumbiyası, Kanada'da çekildi.

Arrow, Kuzey Çin Denizi'ndeki gizemli bir ada olan Lian Yu'da beş yılını kazazede olarak geçirdiğini iddia eden milyarder playboy Oliver Queen'in (Stephen Amell), silahı ok ve yay olan gizli bir kanunsuz olarak suç ve yolsuzlukla mücadele etmek için Starling City'e (daha sonra "Star City" olarak yeniden adlandırıldı) dönmesini konu almaktadır. Dizi boyunca Oliver'a aralarında eski asker John Diggle (David Ramsey), bilişim uzmanı ve yetenekli hacker Felicity Smoak (Emily Bett Rickards), eski suikastçı Sara Lance (Caity Lotz), kanunsuzluğa hevesli Roy Harper (Colton Haynes), Oliver'ın kız kardeşi Thea (Willa Holland) ve avukattan kanunsuzluğa geçen Laurel Lance'in (Katie Cassidy) de bulunduğu başkaları da katıldı. Dizinin ilk beş sezonu boyunca, Oliver'ın geçmişinden karakterler, Oliver'ın geri dönüşlerine dayanan ayrı bir hikâye yayında yer aldı. Yedince sezondan itibaren ileriye dönüş sahneleriyle birlikte Oliver'ın çocukları William (Ben Lewis) ve Mia'ya (Katherine McNamara) odaklandı.

Dizi, Green Arrow karakterinin yanı sıra DC Comics evrenindeki diğer karakterlere de yeni bir bakış getirmektedir. Oliver Queen / Green Arrow, 2006'dan 2011'e kadar yine The CW'da yayınlanan Smallville adlı televizyon dizisinde yer almış olsa da, yapımcılar temiz bir başlangıç yapmaya ve karakteri canlandıracak yeni bir aktör bulmaya karar verdiler. Arrow eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı ve birçok ödül ve adaylık kazandı. Ekim 2014'te The Flash adında bir spin-off TV dizisinin galası yapıldı ve bunu daha sonra diğer spin-off diziler ve medya takip ederek paylaşılan bir evren oluşturdu.[1]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, Starling City'deki evine dönmeden önce, beş yılını gizemli ada Lian Yu'da kazazede olarak geçiren milyarder playboy Oliver Queen'i konu almaktadır.[2]

Birinci sezonda Oliver, Starling City'e döner ve Tommy Merlyn ve Laurel Lance de dahil olmak üzere ailesi ve arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelir. Geceleri, John Diggle ve Felicity Smoak'un yardımıyla babasının not defterinde listelenenleri avlayan "The Hood" olarak bilinen bir kanunsuz olarak hareket eder. Malcolm Merlyn liderliğindeki "The Undertaking" olarak bilinen bir komplo şehri tehdit etmektedir. Sezonda ayrıca Oliver'ın adadaki ilk yılına geri dönüşler ve Slade Wilson gibi yeni müttefikleri ve düşmanlarıyla birlikte hayatta kalma mücadelesi de yer almaktadır.

İkinci sezonda, Tommy Merlyn'in ölümünün ardından Oliver artık öldürmemeye yemin eder. Yeni takma adı "The Arrow" altında faaliyet gösteren Oliver, şehrin Slade'in saldırısına uğramasıyla birlikte yeni bir sınavdan geçer. Ayrıca, Queen Consolidated'in CEO'su rolünün yanı sıra kanunsuz faaliyetlerini dengelemek için mücadele eder. Sezonda, artık "The Canary" olarak da bilinen Sara Lance'in dönüşünün yanı sıra, devlet kurumu ARGUS ve lideri Amanda Waller da tanıtılmaktadır. Geriye dönüşler Oliver'ın Lian Yu'da yeni bir tehditle yüzleşmesini ve Slade ile olan düşmanlığının kökenlerini ortaya çıkarmaktadır.

Üçüncü sezonda, Sara'nın öldürülmesi ve ailesinin şirketini Ray Palmer'a kaptırmasının ardından Oliver, Arrow olarak devam ederken normal bir hayat sürebileceğine inanmayı reddeder. Kız kardeşi Thea'yı korumak için Ra's al Ghul ile bir çatışmaya girer. Felicity, adı değişen Palmer Technologies'in başkan yardımcısı olur ve Laurel, Sara'nın izinden giderek Black Canary rolünü üstlenir. Sezonun geçmişe dönüş bölümlerinde Oliver, Lian Yu'dan kaçar, ancak Hong Kong'da ölümcül bir patojenin salınımını durdurmaya çalışan Waller ile çalışmak zorunda kalır.

Dördüncü sezonda, Oliver ve Felicity Ivy Town'da yaşamaktadır ancak Damien Darhk liderliğindeki terörist grup H.I.V.E. ile savaşmak için yeniden adlandırılan Star City'ye geri dönerler. Oliver bir yandan "Green Arrow" lakabını benimserken bir yandan da belediye başkanlığına adaylığını koyar. Oğlu William'ın varlığını keşfetmesi ve gerçeği gizleme kararı, Felicity ile ilişkisinin kopmasına neden olur. Laurel, Darhk tarafından öldürülür ve Oliver onun nükleer silahları patlatma planını keşfeder. Sezonun geçmişe dönüş sahnelerinde Oliver, Waller tarafından Lian Yu'ya geri gönderilir ve burada suç örgütü Shadowspire'a sızmaya çalışır.

Beşinci sezonda Oliver ve Felicity, görevlerine yardımcı olması için, aralarında yeni Black Canary olarak eski polis dedektifi Dinah Drake'in de bulunduğu yeni bir kanunsuzlar ekibini işe alır. Oliver, Felicity ile ayrılığına alışmaya çalışırken bir yandan da belediye başkanı olarak yeni rolünü seri katil Prometheus'un yarattığı tehditle dengelemek zorunda kalır. Sezonda ayrıca Laurel Lance'in, The Flash'ın ikinci sezonunda ilk çıkışını yapan Earth-2'den bir görsel ikizi olan Black Siren olarak bilinen antagonistik bir versiyonu da yer alır. Sezonun geri dönüşlerinde Oliver Rusya'ya giderek Bratva'ya katılır ve Lian Yu'ya dönmeden önce Talia al Ghul tarafından eğitilir.

Altıncı sezonda Oliver, bir yandan belediye başkanlığı göreviyle kanunsuzluğu dengelemeye çalışırken, bir yandan da çocuğun annesinin ölümünün ardından William'a babalık yapmaya çalışır. Felicity ile ilişkisini yeniden canlandırır ve çift sezonun Arrowverse çapraz geçişinde evlenir. Terörist hacker Cayden James ve suç çetesi şeklinde yeni bir tehdit ortaya çıkar. Ricardo Diaz, James'i öldürdüğünde ve Arrow ekibi acı bir bölünmeyle karşı karşıya kaldığında, Oliver FBI'ın yardımını almak zorunda kalır ve federal hapishanede hapsedilmesine ve Green Arrow olarak halka açıklanmasına yol açan bir anlaşma yapar.

Yedinci sezonda Felicity, Diaz'ı yakalamak ve Oliver'ı hapisten çıkarmak için yeni müttefikler arar. Diaz'ı yenmesinin ve hapisten çıkmasının ardından Oliver ve ekibi SCPD tarafından görevlendirilir. Üvey kız kardeşi Emiko Queen, yeni Green Arrow olarak ortaya çıkar; ancak daha sonra onun terörist grup Dokuzuncu Çember'in lideri olduğu ortaya çıkar. Sezonda geleceğe dönüşlerle yirmi yıl öncesine gidilir ve artık yetişkin olan William gizemli bir mesaj alır. Oliver'ın eski müttefikleriyle bir araya gelerek kız kardeşi Oliver ve Felicity'nin kızı Mia'yı keşfeder ve şehri bir siber saldırıdan kurtarmak için çalışır.

Sekizinci ve son sezonda Monitor, yaklaşan Krizi önleme görevinde kendisine yardımcı olması için Oliver'ı görevlendirir. William, Connor Hawke ve Mia gizemli bir şekilde 2040'tan günümüz Star City'sine zaman yolculuğu yapar. Kriz sırasında Oliver, Anti-Monitor'u durdurmak için kendini feda eder ve Spectre olur. Son savaşlarının ardından, Oliver'ın hayatı pahasına yeni bir evren doğar. Daha sonra dizinin final sahnesinde Felicity ile "cennet boyutunda" yeniden bir araya gelir.

Ana Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Sezon
1 2 3 4 5 6
Stephen Amell Oliver Queen / The Arrow (Green Arrow) Ana style="background:#ddffdd;vertical-align:middle;text-align:center;" |Ana
Emily Bett Rickards Felicity Smoak Konuk Ana
Katie Cassidy Laurel Lance / Black Canary Ana Ana
David Ramsey John Diggle / Spartan Ana Ana
Willa Holland Thea Queen / Speedy Ana Ana
Paul Blackthorne Quentin Lance Ana Ana
John Barrowman Malcolm Merlyn / Dark Archer Konuk Ana Ana
Echo Kellum Curtis Holt Konuk Ana

Sezon Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Sezon
1 2 3 4 5
Colton Haynes Roy Harper / Arsenal Konuk Ana Özel Konuk
Susanna Thompson Moira Queen Ana
Manu Bennett Slade Wilson / Deathstroke Ana Özel Konuk
Caity Lotz Sara Lance / Canary Konuk Özel Konuk
Colin Donnell Tommy Merlyn Ana Özel Konuk
Celina Jade Shado Konuk
Neal McDonough Damien Dark Konuk
Brandon Routh Ray Palmer / The A.T.O.M Konuk Özel Konuk
Karl Yune Maseo Yamashiro Konuk
Audrey Marie Anderson Lyla Michaels Konuk
Cynthia Addai-Robinson Amanda Waller Konuk
Rila Fukushima Tatsu Yamashiro Konuk
Colin Salmon Walter Steele Konuk
Katrina Law Nyssa al Ghul Konuk
Matt Nable Ra's al Ghul Konuk
Grant Gustin Barry Allen / The Flash Konuk Özel Konuk
Danielle Panabaker Caitlin Snow Özel Konuk
Carlos Valdes Cisco Romon Özel Konuk
Charlotte Ross Donna Smoak Özel Konuk
Matt Ryan John Constantine Özel Konuk
Byron Mann Yao Fei Konuk
Summer Glau Isabel Rochev Konuk
Amy Gumenick Carrie Cutter / Cupid Konuk

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The CW Announces Fall Premiere Dates". TV by the Numbers. 25 Haziran 2014. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 
  2. ^ "Arrow (2012 - 2020)". DC Comics. 3 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]