Arizona'daki kontlukların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

ABD eyaletlerinden Arizona'da 15 kontluk vardır.[1] 1862'de kurulan Arizona Bölgesinin devamında 1864'te dört kontluk (Mohave, Pima, Yavapai ve Yuma) kuruldu. Şuan feshedilmiş Pah-Ute Kontluğu 1865'te Mohave Kontluğundan ayrıldı ancak 1871 yılında tekrar birleştiler. 1912'de Arizona'ya verilen eyaletliğe kadar La Paz Kontluğu dışındakiler hemen hemen kurulmuştu.[2]

Birçok kontluğun adı eyaletin Kızılderili mirasına hürmet eder. Onbeş kontluktan dokuzu şu an Arizono'da olan bölgelerde ikamet eden çeşitli yerli grupların adını almıştır. Diğer kontluklardan üçü Arizona'nın ilk Hispanik kaşiflerinin dilinden dolayı İspanyolca adlandırılmıştır: La Paz Kontluğu, Santa Cruz Kontluğu, ve Pinal Kontluğu. Graham Kontluğu adını Graham Dağından alır. Son olarak Greenlee Kontluğu adını eyaletin ilk öncülerinden olan birinden alır.[3]

Arizona'nın posta kodu AZ ve FIPS kodu 04'tür.


Alfabetik liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Kontluk
FIPS kodu
[4]
Kontluk merkezi
[1]
Kuruluş
[1]
Köken
[2]
Etimoloji
[3]
Nüfus
[1][5]
Yüzölçüm
[1][5]
Harita


Apache County 001 St. Johns 1879 Yavapai Kontluğunun bir parçası. Kuzeydoğu Arizona'da ikamet eden Kızılderili Apache halkı. &0000000000069980.00000069.980 &0000000000011218.00000011.218 sq mi
(&0000000000029054.00000029.054 km2)
State map highlighting Apache County
Cochise County 003 Bisbee 1881 Pima Kontluğunun bir parçası. Cochise, Kızılderili Apache lider. &0000000000127866.000000127.866 &0000000000006219.0000006.219 sq mi
(&0000000000016107.00000016.107 km2)
State map highlighting Cochise County
Coconino County 005 Flagstaff 1891 Yavapai Kontluğunun bir parçası. Kızılderili Coconino halkı, Havasupai ve Yavapai halkı için Hopi atanması. &0000000000134421.000000134.421 &0000000000018661.00000018.661 sq mi
(&0000000000048332.00000048.332 km2)
State map highlighting Coconino County
Gila County 007 Globe 1881 Maricopa Kontluğu ve Pinal Kontluğunun bir parçası. Adı Pima Hint kelimesinden gelen Gila Nehri. &0000000000051994.00000051.994 &0000000000004796.0000004.796 sq mi
(&0000000000012422.00000012.422 km2)
State map highlighting Gila County
Graham County 009 Safford 1881 Apache Kontluğu ve Pima Kontluğunun bir parçası. Arizona'nın Pinaleno Dağlarında bulunan Graham Dağı. &0000000000034769.00000034.769 &0000000000004641.0000004.641 sq mi
(&0000000000012020.00000012.020 km2)
State map highlighting Graham County
Greenlee County 011 Clifton 1909 Graham Kontluğunun bir parçası. Mason Greenlee, 1903'te ölen bölgenin bir öncüsü.[6] &0000000000007754.0000007.754 &0000000000001848.0000001.848 sq mi
(&0000000000004786.0000004.786 km2)
State map highlighting Greenlee County
La Paz County 012 Parker 1983 Yuma Kontluğunun bir parçası. La Paz, Arizona, Kolorado Nehrinde tarihi hızla gelişen şehir. La paz İspanyolcada barış anlamındadır. &0000000000020172.00000020.172 &0000000000004513.0000004.513 sq mi
(&0000000000011689.00000011.689 km2)
State map highlighting La Paz County
Maricopa County 013 Phoenix 1871 Pima Kontluğu ve Yavapai Kontluğunun bir parçası. Kızılderili Maricopa halkı. &0000000003990181.0000003.990.181 &0000000000009224.0000009.224 sq mi
(&0000000000023890.00000023.890 km2)
State map highlighting Maricopa County
Mohave County 015 Kingman 1864 4 orijinal kontluktan biri. Mohave Hintlileri, Yuma kabilelerinden biri. &0000000000194944.000000194.944 &0000000000013470.00000013.470 sq mi
(&0000000000034887.00000034.887 km2)
State map highlighting Mohave County
Navajo County 017 Holbrook 1895 Apache Kontluğunun bir parçası. Kızılderili Navajo halkı. &0000000000111273.000000111.273 &0000000000009959.0000009.959 sq mi
(&0000000000025794.00000025.794 km2)
State map highlighting Navajo County
Pima County 019 Tucson 1864 4 orijinal kontluktan biri. Kızılderili Pima halkı, kendi dillerinde Akimel O'odham (nehir halkı) olarak adlandırılır. &0000000001003235.0000001.003.235 &0000000000009189.0000009.189 sq mi
(&0000000000023799.00000023.799 km2)
State map highlighting Pima County
Pinal County 021 Florence 1875 Maricopa Kontluğu ve Pima Kontluğunun bir parçası. Pinal Dağları (İspanyolca çamların dikilmesi) ve orada yaşayan Hint Pinal halkı (Coyotero Apaçilerinin bir grubu). &0000000000324962.000000324.962 &0000000000005374.0000005.374 sq mi
(&0000000000013919.00000013.919 km2)
State map highlighting Pinal County
Santa Cruz County 023 Nogales 1899 Cochise Kontluğu ve Pima Kontluğunun bir parçası. Arizona'ya doğru akan küçük bir nehir olan Santa Cruz Nehri. &0000000000042845.00000042.845 &0000000000001238.0000001.238 sq mi
(&0000000000003206.0000003.206 km2)
State map highlighting Santa Cruz County
Yavapai County 025 Prescott 1864 4 orijinal kontluktan biri. Arizona'nın merkezinden olan Kızılderili Yavapai halkı. &0000000000212635.000000212.635 &0000000000008128.0000008.128 sq mi
(&0000000000021051.00000021.051 km2)
State map highlighting Yavapai County
Yuma County 027 Yuma 1864 4 orijinal kontluktan biri. Yuma Hintlileri, bugün Quechan olarak adlandırılır. &0000000000190557.000000190.557 &0000000000005519.0000005.519 sq mi
(&0000000000014294.00000014.294 km2)
State map highlighting Yuma County

Fesh edilmiş kontluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Find A County". National Association of Counties. http://www.uscounties.org/cffiles_web/counties/state.cfm?statecode=az. Erişim tarihi: 2012-04-07. 
  2. ^ a b Adams, Ward R. (1997). History of Arizona. Higginson Book Company. ISBN 0-8328-7044-7. 
  3. ^ a b Kane, Joseph and Aiken, Charles (2004). The American Counties: Origins of County Names, Dates of Creation, and Population Data, 1950-2000. Scarecrow Press. ISBN 0-8108-5036-2. http://books.google.com/books?id=yC9vFvCuW84C&pg=PA333&dq=arizona+county+origins. 
  4. ^ "EPA County FIPS Code Listing". EPA. http://www.epa.gov/enviro/html/codes/az.html. Erişim tarihi: 2007-04-09. 
  5. ^ a b "Arizona QuickFacts". U.S. Census Bureau. http://www.census.gov/popest/counties/tables/CO-EST2007-01-04.xls. Erişim tarihi: 2007-07-17.  [ölü/kırık bağlantı] (2000 Census)
  6. ^ "History of Greenlee County: Mason Greenlee". Greenlee County Government. 2007-05-02 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070502215800/http://www.co.greenlee.az.us/History/MasonGreenlee.aspx. Erişim tarihi: 2007-07-20. 

Şablon:ABD kontlukları Şablon:Arizona