Arayış

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Arayış dergisi sayfasından yönlendirildi)
Arayış
EditörNecdet Onur
KategorilerPolitika
SıklıkAylık
YayımcıMilliyet gazetecilik
İlk sayı21 Şubat 1981
Son sayıMart 1982
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Arayış dergisi, 21 Şubat 1981'de Bülent Ecevit tarafından Ankara'da yayınlamaya başladı. İmtiyaz sahibi Necdet Onur'du, dizgi, baskı ve dağıtımı Milliyet Gazetecilik ve GAMEDA tarafından yapılıyordu, 100 bin adet basılıyordu. 14. sayıdan itibaren baskı tesisleri değişti, Daily News Matbaacılık'ta basıldı. Bülent Ecevit 12 Eylül askerî darbesinden sonra siyasi yasaklı olmuş, bir süre Hamzakoy'da alıkonulmuştu. CHP genel başkanlığından da istifa ettikten sonra gazetecilik yapmaya başladı. Daha önce Ulus, Yeni Ulus, Halkçı, Milliyet gazetelerinde çalışmış, yazarlık yapmıştı. 1972'de Özgür İnsan dergisini çıkarmıştı.

Arayış dergisi 21 Şubat 1981'den 1982'ye kadar 50 sayı çıktı, 52. sayıda kapatıldı. 4 Nisan 1981 tarihli sayısı toplatılan derginin, 6. sayısında Ecevit'in yazması yasaklandı. Nihayet askeri rejim Mart 1982'de dergiyi kapattı.

22 Ocak 1981 tarihli New York Times derginin çıkışını "Türkiye'nin eski başbakanı gazetecilik mesleğine dönüyor" şeklinde duyurmuştu. Yazıda, üç kere başbakanlık yapmış olan Ecevit'in 55 yaşında partisinin başkanlığından ayrıldığı, aleyhinde on bir dava açıldığı belirtiliyor, Bülent Ecevit'in Arayış adlı Time benzeri haftalık dergi çıkaracağından bahsediliyordu.

Bir askeri rejimde ne kadar serbest fikir özgürlüğü olabilirse bunu zorlayan Arayış dergisinin 30 Mayıs 1981 tarihli sayısındaki yazıdan dolayı Ecevit'in yazması engellendi. 6 Haziran 1981'de 16. sayının kapağında şöyle deniyordu: "Bülent Ecevit veda ediyor. Millî Güvenlik Konseyi'nce 2 Haziran 1981 günü yayımlanan 52 numaralı kararla Bülent Ecevit'in Arayış'taki yazılarını ve görevini sürdürmesi yasaklanmış olmaktadır." Derginin içinde de başyazı sayfası, Ecevit'e Teşekkür başlıklı bir çerçeveyle doldurulmuştu. Yazı işlerinden yapılan açıklamada Ecevit'in yazılarının son dakikada dergiden çıkarıldığı, fakat başyazısında değindiği, Ecevit yillar önce çevirmiş olduğu Rudyard Kipling'in "Adam Olmak" şiirini yayınlamaya karar verildiği yazılıyordu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arayış dergisi, 6 Haziran 1981, sayı:16, sayfa 5". 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

TUSTAV - Arayış Dergisi tüm sayılar, online arşiv. 24 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.