Apple Wallet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Apple Wallet
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma11 Haziran 2012 (11 yıl önce) (2012-06-11)
Güncel sürümiOS 9 / 17 Haziran 2015 (8 yıl önce) (2015-06-17)
Geliştirme durumuAktif
Programlama diliObjective-C
İşletim sistemiiOS 6 ve OS X Mountain Lion ve sonrası
PlatformiOS, macOS, watchOS
ErişilebilirlikÇokdilli
TürMobil ödeme, Dijital cüzdan
LisansSahipli yazılım
Resmî sitesisupport.apple.com/en-us/HT204003

Apple Wallet (türkçe:cüzdan) Apple'ın iOS uygulamasıdır (daha önce iOS 6 - iOS 8-de Passbook olarak da bilinir). Kullanıcılara kuponlar, biniş, etkinlik biletleri, mağaza kartları ve iOS 8.1-den başlayarak, Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar. Teknoloji Apple Inc. tarafından tasarlandı ve Passbook ismi altında 11 Haziran 2012 yılında 2012 Apple Worldwide Developers Conferencede (WWDC) sunuldu.[1] Uygulama 19 Eylül 2012 tarihinde iOS 6 ile birlikte iPhone ve iPod Touch cihazları için yerleşik bir uygulama olarak piyasaya sürüldü.[2] Hizmetin adı iOS 9-da Wallet ismine değiştirildi. Esas rakipleri Google Wallet ve Microsoft Walletdir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cüzdan uygulaması iOS 9 ile başlayarak Aztec Code, PDF417 ve QR kodu 2D barkodları ve Code 128 1D barkodunu görüntüler. Her dijital kupon veya bilet "pass" olarak bilinir.[3] Kullanıcı ilk kez Cüzdanı başlattığında, kullanıcıları Cüzdan entegrasyonu ile App Store uygulamaları taramak için davet etmekle kısa bir tanıtım ekranı düğmesi ile görünecektir. "Geçişler", Safari üzerinden online dağıtılabilir, e-posta yoluyla kullanıcıya gönderilir veya Cüzdan uygulamasında yerleşik tarayıcı kullanılarak taranabilir. "Pass", iCloud kullanarak iOS cihazları arasında senkronize edilir ve OS X 10.8.2 (OS X Mountain Lion) ve üst masaüstü sistem açılan "pass"ları kullanıcıların iOS cihazlarına gönderilmesini destekler.[4] Uygulama iOS 6 veya daha sonraki sistemde mevcut olmasına rağmen, şu anda iPhone ve iPod Touch üzerinde kullanılabilir, ancak iPad'de henüz yoktur.

PassBook iOS 8-de

Wallet aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Bu tür 2D barkodları görüntüler: Aztec Code, PDF417 ve QR kodu.
  • Bu tür 1D barkodları görüntüler: iOS 9 ile başlayan Code 128.
  • Konuma göre başlatma. Her Passa en fazla 10 yerleri eklenebilir. Konum GPS koordinatları (boylam, enlem ve yükseklik) ve / veya iBeacon UUID olarak programlanır. (UUID bir Evrensel Benzersiz tanıtıcıdır, 32 ASCII karakter kodu veya otomatik olarak PassKit API kullanarak bir isimden oluşturulan bir koddur).
  • Geçişi zamanından başlatma.
  • Geçiş lokalizasyonu. 35-e kadar dilde Cüzdan her geçiş başına saklanabilir.
  • Geçit değişiklikleri Geçit sağlayıcısı tarafından Apple Push Notification Hizmet aracılığıyla itilebilir ya da manuel olarak kullanıcının kendileri tarafından güncellenebilir.
PassBook iOS 7-de

Cüzdanın sadece resmi iOS için Apple tarafından sağlanması gibi, birçok üçüncü taraf geliştiricileri diğer işletim sistemleri için Cüzdan geçitlerini belirten ve görüntüleyen Android & BlackBerry için Pass2U Cüzdan veya PassWallet gibi, desteklenmeyen uygulamalar yarattı. Dinamik güncelleştirmelerin desteklenmemesine rağmen, Windows Phone 8.1 ayrıca, Apple'ın geçiş biçimini destekler.[5]

Wallet Ekosistem[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçişler, daha geniş bir ekosistemde vardır. Paket ilgili veri ve özel bir anahtarla birlikte, bir geçiş işareti ile oluşturulan bir geçiş şablonudur. Geçişler PassKit API kullanarak herhangi bir zamanda güncellenebilir ve bir iOS uygulaması Cüzdanda saklanan geçişleri ile doğrudan etkileşimde bulunabilir. Geçitler Cüzdan uygulaması tarafından sunulmakta ve yönetilmektedir. Sistem ve uygulamalar PassKit API üzerinden geçişlerle etkileşimlenir. En basit şekliyle, bir Pass ve bir sistem arasındaki etkileşim (veya işlem) 2D Barkod ya da modern QR kodu tarafından kolaylaştırılmıştır. 2014 yılında iBeacon kablosuz geofencing kullanan ilk uygulamaları ABD'de perakende yerlerde yer almaya başladı. iBeacon çözümleri, perakendeciye, Wi-Fi aralığında akıllı telefonlar üzerine istenmeyen kilit ekran bildirimi yayını için izin verir. Geçişler QR kodları olarak e-posta, SMS, MMS, web, sosyal medya, bir uygulama aracılığıyla dağıtılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Add, use, and share boarding passes, tickets, and other passes in Apple Wallet". 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  2. ^ "Integrating with Apple Wallet". 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  3. ^ "Apple Passbook and its potential impact on the travel industry". 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  4. ^ "Wallet: The ultimate guide". 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  5. ^ "Apple's Passbook passes are being used by Windows Phone 8.1 and Microsoft Wallet". 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]