Antropik ilke

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Antropik ilke, yalnızca belirli özellikleri taşıyan evrenlerde var olabileceğimizi düşünerek, istatistiksel olarak evrenler kümesinin gözlemleyebileceğimiz kısımlarının ne derece kısıtlı olduğunu öneren ilkedir. Ayrıca evrenimizin neden içinde yaşam barındırabilecek koşullara sahip olduğunu da öne sürer.

Antropik ilkeye göre zeki canlı üretebilecek koşullara sahip olmayan bir evrende zaten gözlemci oluşamayacak ve bu durumu sorgulayamayacaktır. Bu nedenle gözlemci, kendini sadece zeki hayata izin veren evrenlerde bulacaktır. Antropik ilke geçerli olabilmek için çoklu evrenler sistemine veya fizik kuralları bölgeden bölgeye değişebilen sonsuz bir evrene ihtiyaç duyar. Ayrıca antropik ilke evrenimizin ince ayar sorununa karşılık vermektedir.

Zayıf antropik ilkeye göre gözlenebilen evrenlerin ince ayarlı oluşu, canlılığın bu evrenlerde ortaya çıkmasının sonucudur.

Güçlü antropik ilkeye göre ise evren eninde sonunda bilinçli varlıklar üretecektir. Çünkü evren, tanımı gereği her şeyi ve bütün olasılıkları kapsayan bütündür. Olma ihtimali sıfırdan büyük her şey elbet olacaktır.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anthropic Principle". 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016. 
  2. ^ "James Schombert, Department of Physics at University of Oregon". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016.