Antonio de Trueba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antonio Trueba
Bilboa'daki Antonio Trueba anıtı.
DoğumAntonio de Trueba y de La Quintana
24 Aralık 1819(1819-12-24)
Galdames, İspanya
Ölüm10 Mart 1889 (69 yaşında)
Bilbao, İspanya
MahlasAntón el de los Cantares
MeslekŞair
Yazar
Arşivci
Dilİspanyol
TürOtcherk, şiirsel
Edebî akımEuskal Pizkundea
Önemli eserEl Cid Campeador ve El Libro de los Cantares

Antonio de Trueba (d. 24 Aralık 1819 - ö. 10 Mart 1889), İspanyol şair, roman yazarı ve halkbilimci.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1821 yılında (bazı kaynaklara göre 1819) Biscay'da dünyaya geldi ve özel eğitim aldı.

1835 yılında iş yaşamını öğrenmek için Madrid'e gitti fakat ticaretten hazzetmedi ve uzun bir çıraklık döneminden sonra gazeteciliğe döndü. Umudu edebi uğraşlarıyla geçimini sağlayabilmekti. Günlük hayatına devam edebilmek için küçük bir ticarethanede memur olarak iş buldu. Zamanını küçük şiirler ve hikâyeler yazarak geçiriyordu. Bask'lara ise sempati duyuyordu.

Yazdıklarının ödülü olarak Kraliçe II. İsabel onu, Biscayan bölgesinin tarihçisi ilan etti ve İsabel'in 1868 yılındaki ölümüne kadar Trueba bu görevi sürdürdü.

1851 yılında, El Cid Campeador ve El Libro de los Cantares isimli kitapları ile popüler oldu. 1852'de şiirlerinin derlemesi olan Cantares ile popülaritesi iyice arttı. İleriki 11 yıl boyunca 'Cuentos populares (1862), Cuentos de color de rosa (1864), ve Cuentos campesinos (1865) gibi eserler yayınladı. Dilindeki basitlik ve duygusallık sebebiyle eleştiri çevrelerince çok dikkate alınmadı ve daha çok halk tarafından sevildi.

Bir roman yazmak konusunda hırslıydı. Fakat, eserlerinde tarihi olarak belirsizlikler her zaman göze çarptı. Ayrıca hayal gücü çok geniş değildi. İkinci sınıf bir yazar olarak hatırlansa da memleketi olan kuzey İspanya hakkında yazdığı sevgi dolu şarkı sözleri sempati ile okunur. İspanya'da on dokuzuncu yüzyılda romancılığın gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Trueba, Bilboa'da 1889 yılında öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]