Antonio Guzmán Fernández

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antonio Guzmán
Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
16 Ağustos 1978 - 4 Temmuz 1982
Başbakan Jacobo Majluta Azar
Yerine geldiği Joaquín Balaguer
Yerine gelen Jacobo Majluta
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Şubat 1911(1911-02-12)
La Vega, Dominik Cumhuriyeti
Ölüm 4 Temmuz 1982 (71 yaşında)
Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti
Partisi Dominican Revolutionary Party
Evlilik(ler)
Renée Klang (e. 1939)
Mesleği Ziraat mühendisi, iş insanı, siyasetçi

Silvestre Antonio Guzmán Fernández (12 Şubat 1911 - 4 Temmuz 1982), Dominikli iş insanı ve siyasetçi, Mayıs 1978 - Temmuz 1982 arasında Dominik Cumhuriyeti'nin devlet başkanı.[1]

Daha 15 yaşında ailesinin dokuma mağazalarında çalışmaya başladı. On yedi yaşına geldiğinde Curaçao Ticaret Şirketi'nin mağazalarını yönetiyordu. Toprağa yatırım yaparak pirinç yetiştirmeye başladı. Kısa bir süre sonra öteki tarımsal ihraç ürünlerine de el attı. 1940'ta hayvan çiftlikleriyle de büyük servet edinmişti.

Diktatör Rafael Trujillo öldükten sonra (1961) sonra Guzman merkez sol eğilimli Dominik Devrimci Partisi'ne (Partido Revolucionario Dominicano - PRD) girdi. Aralık 1962'de PRD'nin kurucusu Juan Bosch seçimi kazanınca tarım bakanlığına getirildi. Eylül 1963'te Bosch iktidardan düşürülünceye değin bu görevde kaldı. 1966'da başkan adayı Juan Bosch'un yanında başkan yardımcılığına aday olduysa da kazanamadı. PRD sonraki seçimleri boykot etti. 1978 seçimlerine gelindiğinde PRD ile Bosch'un yolları ayrılmak üzereydi. Bosch seçimlerin gene boykot edilmesini önerirken PRD üyelerinin çoğu siyasi yaşama yeniden katılmayı yeğliyordu. Bosch yeni bir parti oluşturmak üzere PRD'den ayrılınca PRD de Guzman'ı başkan adayı gösterdi.

Mayıs 1978 seçimlerinde Guzman'ın kazandığı kesinleşince Joaquín Balaguer'in ordu içindeki yandaşları oy sayımının durdurulmasını istediler. Ama ABD başkanı Jimmy Carter'ın uyarılarıyla ABD'nin Balaguer yanlısı bir hükûmet darbesine karşı çıkacağı anlaşıldı. Guzman'ın göreve başlama törenine katılmak üzere Carter'ın yüksek düzeyde sivil ve askeri bir heyet göndermesi bu tutumu daha da güçlendirdi. Eski yönetimdem 1 milyar dolar borç devralan Guzman, dünya şeker fiyatlarındaki büyük düşüş nedeniyle daha da şiddetlenen ciddi ekonomik sorunların üstesinden gelmek amacıyla teknokratlardan bir kabine oluşturdu. Yönetimin girişken tarım politikası ilk yılında başarılı oldu; tarihte ilk kez başlıca iki ürünü olan pirinç ve fasulyede ülke kendine yeterli duruma geldi. Guzman ayrıca kırsal bölgelerde okul ve sağlık merkezi yapımına yönelik iddialı bir programa girişti, ülkenin harap durumdaki karayolu ağının onarılması için önlemler aldı.

1981'de Guzman, ülkenin kuruluşundan beri seçimle işbaşına gelen başkanlar arasında yeniden seçilmek için adaylığını koymayacağını ilan eden ilk başkan oldu. Guzman'ın önerdiği aday partinin desteğini alamadıysa da olaysız geçen Mayıs 1982 seçimini PRD'nin başkan adayı Salvador Jorge Blanco kazandı. Yeni başkanın göreve başlamasından önce Guzman kurşunlanmış halde ölü bulundu.Olay resmi kaynaklarca kaza biçiminde sunulmakla birlikte Guzman'ın intihar ettiği anlaşıldı.

Yaklaşık yarım yüzyıl süren acımasız diktatörlük, dış müdahale ve baskıcı oligarşi yönetiminin ardından Dominik Cumhuriyeti'nde orduyu siyaset dışına çıkarmayı Guzman'ın başardığı söylenebilir. Çalkantılı bir siyasi ve ekonomik ortamda göreve başlayan Guzman ardında istikrarlı bir ekonomi ile insan haklarını güvence altına alan demokratik kurumlar bırakmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "LOS GUZMÁN DE DON ANTONIO". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021.