Antitoksin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Antitoksin, kan proteinlerindeki gammaglobülinde bulunan antikorların genel adıdır.Vücutta meydana gelen ve bir toksini etkisiz duruma getiren bir madde veya bir antikordur. Zehire karşı koyan antikorlara antitoksin denir. Her bir bakteriyeel toksinin kendine has antitoksini vardır. Bu antitoksin, kendi toksini (zehiri) ile birleşir ve zehiri tesirsiz hale sokar.

Antitoksinler, toksinleri etkisiz hale getirmelerinden dolayı tıpta önemli uygulama alanı bulmuştur. Mesela difteri botulizm (gıda zehirlenmesi) ve tetanos gibi hastalıkları önlemekte antitoksin tedavisinden faydalanılır. Bu tedavi edici antitoksinler, at vb. hayvanlardan üretilir.

Vücuda giren bir bakteriyel toksini (zehir yok etmek için, kan plazmasında meydana gelen bir madde. Zehire karşı koyan antikorlara " Antitoksin " denir. Her bir bakteriyel toksinin kendine has antitoksini vardır. Bu antitoksin, kendi toksini (zehiri) ile birleşirve zehiri tesirsiz hale sokar.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Antitoksinler, hastalıktan kurtulmuş bir insanın kanından, bakteri ya da toksin verilmiş hayvanların (genellikle atların) kanından ya da toksoitlerin (enfeksiyona yol açmaz duruma getirilmiş, ama antijen olmaya yeterli özelliklerini koruyan ya da antikor üretimini harekete geçirebilecek bir bakteri kültürü) iğneyle verilmesiyle üretilebilir.