Küçük sakarca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Anser erythropus sayfasından yönlendirildi)
Küçük sakarca
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Anseriformes (Kazıslar)
Familya: Anatidae
(Ördekgiller)
Cins: Anser
Tür: A. erythropus
Anser erythropus
Linnaeus, 1758
Anser erythropus
Anser erythropus

Küçük sakarca[1][2][3] (Anser erythropus), ördekgiller (Anatidae) familyasına ait, sakarcanın yakın akrabası olan bir kaz türü.

Asya'nın en kuzey kesimlerinde yerleşim gösterse de az da olsa Avrupa'da da görülür.

Küçük sakarca kışları Avrupa'nın güney kesimlerine iner, çok nadir olarak İngiltere'de görülür. İngiltere'deki sürekli bulundukları tek yer, WWT Slimbridge, Gloucestershire'dir.

Vücut büyüklüğü 53–66 cm.’dir. Kış konuğudur. Küçük sakarcanın gagası pembe ve ayakları turuncu renktedir. Gagası ve boynu sakarcadan daha kısadır ve gaga dibindeki beyaz bölge alnına kadar uzamaktadır (sakarcada bu beyazlık sadece gaga dibinde gözlenmektedir). Küçük sakarcanın göz çevresi halkası sarıdır.

Bu iki sakarca türü birbirinden büyüklüklükleriyle farklılaşır, küçük sakarca 53–66 cm uzunluğunda ve 120–135 cm kanat genişliğindedir. Renklerinin benzerliği dolayısıyla boz kaza benzer. Boz kazın gagası ve bacakları daha dolgun renkli ve kanatlarının yukarısı mavimsi-gridir.

Her iki sakarca türünde de yüzüne fark edilir beyazlıklar ve karına kadar uzanan geniş siyah bantlar bulunur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bülent Gözcelioğlu (2002). "Türkiye Tür Listeleri Sınıf:Aves (Kuşlar)". TÜBİTAK. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2011. 
  2. ^ Guy M. Kirwan (2008). The Birds of Turkey. Londra: Christopher Helm. s. 60. ISBN 978-1-4081-0475-0. 
  3. ^ "1600 / Küçük sakarca / Lesser white-fronted goose / Anser erythropus". Türkiye'nin Anonim Kuşları. TRAKUS. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]