Anlamsal zekâ

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anlamsal Zekâ bir organizasyonun tüm düzeyinde anlamsal boşlukları tanımlamak, algılamak ve çözmek için gerekli bilgileri toplamak yeteneğidir. İş süreçlerinin yerine süreçlerin anlamsal istihbarat hedefleri bilgileri, belirlenmesi, algılanması ve daha sonra problemini eniyilemeyi amaçlayan Operasyonel İstihbarat veya İş Süreçleri Zekası türevidir. Tüm paydaşlar tarafından verilerinde daha iyi anlaşılma ve fikir sağlanmasıdır. Bu, daha iyi bilgi paylaşımını desteklemek için yeniden ve yönetişim ve iyi iş kararı vermeyi desteklemek olacaktır.

Anlamsal boşluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Semantik boşlukların çeşitli türleri tespit edilebilir:

  1. Farklı veri kaynakları arasında anlamsal boşluk - yapılandırılmış veya yapılandırılmamış
  2. Operasyonel veri ve bu verilerin yorumlanması, insanlar arasındaki anlamsal boşluk
  3. Belirli bir bilgi kavramı hakkında iletişim, insanlar arasındaki anlamsal boşluk.

Semantik zeka bir uygulamanın semantik teknolojisinden yararlanarak, yapılandırılmamış bilgi yönetimidir. Bu uygulamalar Bilgi Yönetimi, Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal Zeka dâhil faaliyetler için Ar-Ge, satış, pazarlama ve güvenlik mücadelesidir.

Çeşitli uygulamaları tespit ve anlamsal boşlukları farklı çözme amaçlamaktadır. Onların doğal dil arabirimleri ETL sistemleri, otomatik sınıflandırma arama motorlarından, özel işlevsellik panoları ve metin madenciliği bulunmaktadır.

Anlamsal zekâ elde etmek için bütünsel bir çözüm sunmayı amaçlamaktadır, bir yaklaşım, iş semantik yönetimidir. Bunun yerine anlamsal boşluk çok belirli bir türüne (yani yapılandırılmamış verileri) odaklanarak, bu işi hizalamak için bu anlayış ve bilgi kavramlarının semantiğini paylaşmak için bir bütün olarak çözüm sağlamayı amaçlamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]