Andrey Konçalovski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Andrei Konchalovsky sayfasından yönlendirildi)
Andrey Sergeyeviç Mihalkov Konçalovski
Doğum20 Ağustos 1937 (86 yaşında)
Moskova, Rusya
MilliyetRus
MeslekFilm yönetmeni
Etkin yıllar1964-günümüz
Resmî sitehttp://konchalovsky.ru

Andrey Sergeyeviç Mihalkov-Konçalovski (Rusça: Андре́й Серге́евич Михалко́в-Кончало́вский, İngilizce: Andrei Sergeyevich Mikhalkov-Konchalovsky) (d. 20 Ağustos 1937, Moskova, Rusya), Rus senarist, film yapımcısı ve film yönetmeni.

Kısa biyografisi ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçı ve aristokrat bir Rus ailesi olan Mihalkov'lara mensup olan Konçalovski, doğum ismi olan Andron'u değiştirerek Andrey adını aldı ve büyükbabası Pyotr Konçalovski'den de Konçalovski soyadını aldı. Yönetmen, 1994'te Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü kazanan film yönetmeni ve aktör Nikita Mihalkov'un kardeşidir. Ödüllü Rus yazar Sergey Mihalkov'un ise oğludur.

On yıl boyunca Moskova Konservatuvarı'nda çalışmalarına devam eden sanatçı piyanist olarak kariyerini geliştirdi. 1960'ta Andrey Tarkovski ile tanıştı ve Tarkovski'nin 1966 yapımı Andrei Rublev filmine katkıda bulundu.

Kendisinin ilk filmi yurt dışında festivallere de katılan 1964 yapımı The First Teacher oldu. İkinci filmi Asya Klyachina's Story 'den (1967) sonra uyarlama filmler yaptı. Ivan Turgenev'in A Nest of Gentle Folk (1969) ve Anton Çehov'un Vanya Dayı (1971) romanlarını uyarladı. 1979 yapımı Siberiade filminin Cannes Film Festivali'inde gösteriminden sonra 1980'de ABD'ye yerleşti.

Hollywood sinemasında popüler yapımlarda yönetmenlik yapan Konçalovski, Runaway Train (1985) ve Sylvester Stallone ile Kurt Russell'ın rol aldığı Tango & Cash (1989) filmlerini yönetti. 1990'larda Rusya'ya geri dönen Konchalovsky, ABD televizyonları için The Odyssey (TV dizisi) (1997) ve The Lion in Winter (2003) gibi tarihi filmlerde yapımcılık üstlendi.

Konçalovski, 2003'te Bryan Adams'ın cameo bir rol üstlenerek kendini canlandırdığı House of Fools filmini yönetti. Film, Venedik Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülünü kazandı.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Konçalovski birçok kez evlendi. İlk karısı Kazak aktris Natalia Arinbasarova idi. Arinbasarova'dan Yegor, (d. 1966) ve Stepan adlı iki oğlu oldu. İkinci karısı Irina Kandat oldu. Üçüncü karısı Viviane Godet'ten Aleksandra Mihalkova (d. 1971) adlı bir kızı oldu.[1]

Konçalovski'nin Rus aktris Yuliya Vısotskaya ile evliliği devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "www.fictionbook.ru". 23 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]