Bir Erkek... Bir Kadın... Ve...

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(And Now... Ladies and Gentlemen... sayfasından yönlendirildi)
Bir Erkek... Bir Kadın... Ve...
And Now... Ladies and Gentlemen...
"Bir Erkek... Bir Kadın... Ve..." (And Now... Ladies and Gentlemen...) filminin özgün sinema afişi
YönetmenClaude Lelouch
YapımcıClaude Lelouch
SenaristClaude Lelouch
Pierre Leroux
Pierre Uytterhoeven
OyuncularJeremy Irons
Patricia Kaas
Claudia Cardinale
Thierry Lhermitte
Alessandra Martines
MüzikMichel Legrand
Görüntü yönetmeniPierre-William Glenn
KurguHélène de Luze
StüdyoCanal+
DağıtıcıParamount Classics (ABD)
Umut Sanat (Türkiye)
CinsiSinema filmi
TürüDram, aşk, gerilim
RenkRenkli (Fujicolor)
Yapım yılı2002
Çıkış tarih(ler)i25 Mayıs 2002, Cannes Film Festivali
4 Ekim 2002, Türkiye
Süre128 dakika
133 dakika Cannes'daki kopya
ÜlkeFransa Fransa
Birleşik Krallık İngiltere ortak yapımı
DilFransızca, İngilizce, Arapça, İtalyanca
Diğer adlarıValentin
T for Thriller

Bir Erkek... Bir Kadın... Ve...[1][2] 2002 Fransa - İngiltere ortak yapımı dramatik aşk filmdir. Özgün adı And Now... Ladies and Gentlemen... dir. (İngilizce: Ve Şimdi Bayanlar ve Baylar)

Filmin yönetmeni ve yapımcısı olan Claude Lelouch aynı zamanda Pierre Leroux ve Pierre Uytterhoeven'la birlikte filmin senaryosunu da yazmıştır. Başlıca rollerinde Jeremy Irons, Patricia Kaas, Claudia Cardinale, Thierry Lhermitte ve Alessandra Martines oynamışlardır. İlk (ve tek) filmini çeviren Fransız şarkıcı Patricia Kaas'ın aynı yıl çıkardığı Piano Bar adlı stüdyo albümünde filmle aynı adı taşıyan (filmde de seslendirdiği) parçayla beraber filmde seslendirdiği diğer parçalar da yer almaktadır. Genellikle İngilizce parçaların yer aldığı bu albüm yine de bir soundtrack albümü değildir. Filmin diğer müziklerinin düzenlemesini ise Michel Legrand yapmıştır.

Olağanüstü bir aşk öyküsünün anlatıldığı filmde ünlü mücevher hırsızı, kılık değiştirme ustası Valentin (Jeremy Irons) geçmişini unutmak ve hayatının anlamını sorgulamak için satın aldığı yatla Akdeniz'e açılır. Bu sırada hafızası ile sorunları olan eski caz şarkıcısı Jane (Patricia Kaas) de sevgilisini yakın arkadaşına kaptırmıştır ve o da geçmişinden uzaklaşmak istemektedir. Bu iki farklı insanın kaderleri Fas'ta Jane'nin şarkı söylediği bir otelde kesişir.

Çekimleri Fas, Fransa ve İngiltere'de gerçekleştirilen filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali'nde yapılmıştı.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jeremy Irons.
Filmin başrol oyuncularından şarkıcı Patricia Kaas'ın filmde seslendirdiği parçalardan oluşmuş müzik albümü "Piano Bar".

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Claude Lelouch 1973 yılında Türkiye'yi tanıtan kısa bir belgesel film yapmıştı. Türkçe ses kuşağına sahip olan bu 15 dakikalık renkli film Türk hükûmeti tarafından ısmarlanmıştı ve aslında kameranın arkasında Pierre Willemin vardı. Lelouch filmin yapımcısıydı.[3][4] Film o yıl Türkiye'de birçok sinemada programdaki asıl filmlerden önce gösterilmiştir.
  • Yönetmen Claude Lelouch filmde Jeremy Irons'ın canlandırdığı Valentin karakterini gerçek hayatta tanıştığı bir hırsızdan esinlenerek yaratmıştır.
  • Sorunları olan farklı dünyalardan bir kadın ve bir erkeğin kaderlerinin kesişmesi, bir tesadüfle bir araya gelmeleri temasını Claude Lelouch daha önce de işlemişti. "And Now... Ladies and Gentlemen..." bir bakıma Claude Lelouch'ün 1966 tarihinde çektiği klasik duygusal filmi Bir Kadın ve Bir Erkek (Un Homme et Une Femme) ve o filmin devamı olan aynı oyuncularla (Anouk Aimée ve Jean-Louis Trintignant) çektiği 1986 tarihli Bir Kadın ve Bir Erkek Yirmi Yıl Sonra (Un Homme et Une Femme, 20 Ans Déjà) filmlerinin bir devamı gibidir. Her üç filmin de senaryolarında Lelouch'la beraber Pierre Uytterhoeven'in de imzası vardır. Lelouch 1967'de "Un Homme et Une Femme" için yönetmen olarak Oscar'a aday gösterilmiş ama senarist olarak Oscar'ı almıştı.
  • İngiliz aktör Jeremy Irons, Tolga Örnek'in çektiği belgeseller olan Hititler (2003) ve Gelibolu (2005)'ya sesi ile katkıda bulunmuştu. Her iki belgesel filmin de İngilizce versiyonlarının anlatıcısıydı.[5]

Filmin Müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu filmin başrol oyuncularından biri olan Fransız şarkıcı Patricia Kaas filmde seslendirdiği parçaların da yer aldığı Piano Bar adlı bir stüdyo albümü yapmıştı. Filmde seslendirdiği parçaların çoğunun albümde yer almasına rağmen albüm bir "soundtrack albümü" değildir. Kaas bu albümde Fransız geleneksel chanson tarzını pop, blues ve caz unsurlarıyla yeniden yorumlamıştır. 23 Nisan 2002 tarihinde "Columbia Europe" etiketi ile çıkan CD'de yer alan parçalar şunlardır:
  1. My Man
  2. If You Go Away (Ne Me Quitte Pas)
  3. What Now My Love (Et Maintenant) - Gilbert Bécaud bestesi
  4. Un Homme Et Une Femme
  5. The Summer Knows (Un Été 42) - Michel Legrand bestesi
  6. I Wish You Love (Que Reste-T-Il de Nos Amours?)
  7. Yesterday When I Was Young (Hier Encore)
  8. Les Moulins De Mon Coeur (The Windmills of Your Mind)
  9. Autumn Leaves (Feuilles Mortes)
  10. Where Do I Begin (Love Story)
  11. Syracuse
  12. Le Mer (Beyond the Sea)
  13. If You Go Away (reprise)
  14. And Now; Ladies & Gentlemen (özgün)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.sinema.com/film/4279/bir-erkek-bir-kadin-ve 10 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkçe isim için referans 1
  2. ^ http://www.sinemafanatik.com/eskifilmler2/ladies.html 3 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkçe isim için referans 2
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2008. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2008. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]