Amerikan Kedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerikan Kedisi
ÜlkeAvrupa'dan Amerika'ya göç etmişlerdir.
Irk standartları
CFAstandardı
TICAstandardı
AACEstandardı
ACFA/CAAstandardı
CCA-AFCstandardı

Amerikan Kedisi (İngilizce: American Shorthair) bir kedi ırkı. Değerli yüklerini fare ve sıçanlardan korumak amacıyla, ilk göçmenler tarafından Kuzey Amerika'ya getirilen evcil Avrupa kedileri soyundan geldiğine inanılır.[1] Cat Fancier's derneğine göre, 2011 boyunca, Birleşik Devletler'de en popüler sekizinci kedi ırkı olmuştur.[2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Göçmenler Avrupa'dan Kuzey Amerika'ya doğru denize açıldığı zaman, ambarları farelerden korumak için kedileri tahtada taşımışlardır.[3] Bu kedilerin çoğu, Yeni Dünya'da melezleşerek "göç etti", ve yeni hayat ve iklimle başa çıkabilmek için özel nitelikler geliştirdi. 20. yüzyılın başlarında, bu kedilerin en iyi özelliklerini geliştirmek için seçici bir üreme programı kuruldu.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok atletik bir kedi olan Amerikan Kedisi, akrabası İngiliz Kedisinden daha büyük, ince ve güçlü yapılı bir bedene sahiptir. "Çalışan kedi" olarak da bilinir.

Kafası geniş, omuzları ve göğsü iyi gelişmiştir; kasları güçlüdür. Kuyruğu orta uzunlukta, tüyleri kalın ve koyudur. En yaygın renkleri beyaz üstüne gümüş rengi, kahverengi üstüne beyaz ve kızılkahverengi üstüne beyaz çizgilidir.

Amerikan Kedisi alt ırkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stephens, Gloria. Legacy of the Cat (2.2yıl=2001 bas.). San Francisco: Chronicle Books. ss. 49. ISBN 0-8118-2910-3. 
  2. ^ "Top 10 Most Popular Breeds". The Cat Fanciers' Association. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2013. 
  3. ^ "American Shorthair Breed". TICA. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2012. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]