Amerika yerlisi yazarlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Samson Occom, Mohegan, 1723–1792,[1] İngilizce yazan ilk Amerika yerlisi

Amerika yerlisi yazarlar listesi, Alaska'dan Arjantin'e Amerika yerlilerinden tanınmış yazarların listesidir. Yasal olarak Kızılderili/Eskimo/Métis statüsü olanlar ile bağlı olduğu yerli toplumunca tanınanlar dahil edilmiştir

Amerika yerlisi olduğunu iddia eden Forrest Carter,[2][3] Ward Churchill,[4][5][6] Jamake Highwater,[7][8][9] Grey Owl,[2][10][11] ve Yeffe Kimball,[12] gibi yazarların bu iddiaları soy araştırma yoluyla çürütüldüğü için bu listeye dahil edilmemiştir

Konu başlıkları
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[değiştir | kaynağı değiştir]


B[değiştir | kaynağı değiştir]

C[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]


E[değiştir | kaynağı değiştir]


F[değiştir | kaynağı değiştir]

G[değiştir | kaynağı değiştir]


H[değiştir | kaynağı değiştir]


I[değiştir | kaynağı değiştir]


J[değiştir | kaynağı değiştir]


K[değiştir | kaynağı değiştir]


L[değiştir | kaynağı değiştir]


M[değiştir | kaynağı değiştir]

N[değiştir | kaynağı değiştir]


O[değiştir | kaynağı değiştir]


P[değiştir | kaynağı değiştir]


Q[değiştir | kaynağı değiştir]

R[değiştir | kaynağı değiştir]


S[değiştir | kaynağı değiştir]

T[değiştir | kaynağı değiştir]


U[değiştir | kaynağı değiştir]


V[değiştir | kaynağı değiştir]


W[değiştir | kaynağı değiştir]


X[değiştir | kaynağı değiştir]

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Peyer 52
  2. ^ a b Maggie Nolan; Carrie Dawson (2004-12-20). Who's Who?: Hoaxes, Imposture and Identity Crises in Australian Literature. University of Queensland Press. ss. 22. ISBN 978-0-7022-3523-8. http://books.google.com/?id=8qzsAbrWVZQC&pg=PA22. 
  3. ^ Gretchen M. Bataille (2001-10-01). Teacher in Space: Christa McAuliffe and the Challenger Legacy. University of Nebraska Press. ss. 49. ISBN 978-0-8032-1312-8. http://books.google.com/?id=oBcyKfZkva4C&pg=PA49. 
  4. ^ Richardson, Valerie. Report on Conclusion of Preliminary Review in the Matter of Professor Ward Churchill. University of Colorado at Boulder. 2005 . Retrieved 26 July 2009.
  5. ^ Brown, Thomas. "Is Ward Churchill the New Michael Bellesiles?" George Mason University's History News Network. 14 March 2005 . Retrieved 26 July 2009.
  6. ^ Harjo, Suzan Shown. "Ward Churchill: The White Man's Burden." Indian Country Today. 3 August 2007 . Retrieved 26 July 2009.
  7. ^ Joane Nagel (1997-09-25). American Indian Ethnic Renewal: Red Power and the Resurgence of Identity and Culture. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-512063-9. http://books.google.com/?id=4P1yTRVeBToC. 
  8. ^ Hoxie, Frederick E. Encyclopedia of North American Indians: Native American History, Culture, and Life From Paleo-Indians to the Present. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2006: 191-2. (retrieved through Google Books, 26 July 2009) ISBN 978-0-395-66921-1
  9. ^ Jace Weaver (2001-11-01). Other Words: American Indian Literature, Law, and Culture. University of Oklahoma Press. ISBN 978-0-8061-3352-2. http://books.google.com/?id=gQj_aQhYvfEC. 
  10. ^ Gail Guthrie Valaskakis (2005). Indian Country: Essays On Contemporary Native Culture. Wilfrid Laurier University Press. ss. 221. ISBN 978-0-88920-479-9. http://books.google.com/?id=sZlE_n2whO8C&pg=PA221. 
  11. ^ Deborah Root (1996). Cannibal Culture: Art, Appropriation, and the Commodification of Difference. Perseus Books Group. ss. 102. ISBN 978-0-8133-2089-2. http://books.google.com/?id=zrvVuYNlYR0C&pg=PA102. 
  12. ^ Bill Anthes (2006-10-13). Native Moderns: American Indian Painting, 1940–1960. Duke University Press Books. ISBN 978-0-8223-3866-6. 
  13. ^ McClinton-Temple and Velie 4
  14. ^ "Ai." University of Minnesota: Voices from the Gaps. Retrieved 9 July 2012
  15. ^ Richard Aitson , 1953-. Native American Authors Project. (retrieved 1 Mar 2009)
  16. ^ McClinton-Temple and Velie 6
  17. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v New 311
  18. ^ a b c d e f g h i j Sigafus and Ernst
  19. ^ McClinton-Temple and Velie 9
  20. ^ Porter and Roemer 94–95
  21. ^ Arthur Amiotee: Oglala Lakota. Akta Lakota Museum and Cultural Center. . Retrieved 1 March 2009.
  22. ^ McClinton-Temple and Velie 39
  23. ^ Hypatia. Project Muse. 18:2, Spring 2003 . Retrieved 1 March 2009.
  24. ^ McClinton-Temple and Velie 41
  25. ^ Koyukon Authors : Catherine Attla
  26. ^ McClinton-Temple and Velie 337
  27. ^ Waldman 67
  28. ^ a b c d e McClinton-Temple and Velie 26-
  29. ^ a b "Native American Authors: Shonto Begay". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A192. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  30. ^ McClinton-Temple and Velie 339
  31. ^ At the Internet Public Library: Salli M. K. Benedict
  32. ^ At the Internet Public Library: Kay Bennett
  33. ^ Edward Benton-Banai Bio at Turtle IslandTraditional tale by Benton-Banai
  34. ^ McClinton-Temple and Velie 53
  35. ^ At the Internet Public Library: John D. Berry
  36. ^ At the IPL: Moses Big Crow
  37. ^ At the IPL: Duane Big Eagle
  38. ^ At the IPL: Tiana Bighorse
  39. ^ McClinton-Temple and Velie 273
  40. ^ At the IPL: Ned Blackhawk
  41. ^ Fred Bigjim:Analysis by James Ruppert
  42. ^ Stevens, Michael W. "Biographical Dictionary of the Mandan, Hidatsa, and Arikara." Fort Berthold Library. New Town, ND: 2003. Retrieved 11 July 2012.
  43. ^ Waldman 191
  44. ^ McClinton-Temple and Velie 58
  45. ^ a b c d McClinton-Temple and Velie 247
  46. ^ Review from Earthen Vessel Article from Alternet on language school activities
  47. ^ "Native American Authors: Darren Bonaparte". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A497. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  48. ^ McClinton-Temple and Velie 105, 336
  49. ^ Barwick, Kelly. "Linda Boyden Interview." Ink Angst. Retrieved 11 July 2011.
  50. ^ [1]
  51. ^ "Native America Calling". Native America Calling. http://www.nativeamericacalling.com/nac_staffbios.shtml. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  52. ^ a b Porter and Roemer 136
  53. ^ "PRESS". Trevino Brings Plenty. 2005-02-02. http://www.trevinobringsplenty.com. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  54. ^ "Ignatia Broker." University of Minnesota: Voices from the Gaps. Retrieved 11 July 2012.
  55. ^ "emily.html". Northstar.k12.ak.us. http://www.northstar.k12.ak.us/schools/tic/emily.html. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  56. ^ "Navajo Nation Board of Educatoin." Diné Education Quarterly. April-June 2011. Retrieved 11 July 2012
  57. ^ "Author Details". Authorsinschools.com. http://www.authorsinschools.com/author_details.aspx?AuthorID=58. Erişim tarihi: 2009-06-27.  [ölü/kırık bağlantı]
  58. ^ "Bruchac, Jesse Bowman (Abenaki) ― North American Native Authors Catalog Online". Nativeauthors.com. http://nativeauthors.com/index.php?productID=1393. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  59. ^ McClinton-Temple and Velie 69
  60. ^ "Biographical Info". Maligeet.net. http://www.maligeet.net/Biographical_Info.html. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  61. ^ "Native American Authors: Leonard R. Bruguier". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A61. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  62. ^ "Native American Authors: David Burnette". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A589. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  63. ^ "Diane Burns, Native American Lower East Side poet". Thevillager.com. http://www.thevillager.com/villager_198/dianeburnsnative.html. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  64. ^ "News: Louis F. Burns 1920-2012." Osage Nation Museum. 22 May 2012. Retrieved 11 July 2012.
  65. ^ At the IPL:Barney Bush
  66. ^ Plumber, Mary Annette. Getting to Know Dr. Gregory Cajete. Diverse Issues in Higher Education. 16 Oct 2008 . Retrieved 1 March 2009.
  67. ^ "E.K. Caldwell". Dickshovel.com. http://www.dickshovel.com/ek.html. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  68. ^ Wilson, Linda D. "Callahan, Sophia Alice (1868–1894)." Oklahoma Historical Society's Encyclopedia of Oklahoma History and Culture. (retrieved 10 Jan 2011)
  69. ^ "Capriccioso Takes Home NAJA Award." Win Awenen Nisitotung: Official Newspaper of the Sault Ste. Marie Tribe of Chippewa Indians. Vol. 32, No. 8. 5 Aug 2011. Retrieved 11 July 2012.
  70. ^ "Native American Authors: Helen Slwooko Carius". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A152. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  71. ^ "Native American Authors: Betsey Guppy Chamberlain". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A525. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  72. ^ "Native American Authors: Paul L.A.H. Chartrand". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A516. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  73. ^ "Joy and Expectation in Medellín about the XIX International Poetry Festival". Festivaldepoesiademedellin.org. http://www.festivaldepoesiademedellin.org/pub.php/en/Festival/XIX_Festival/index.htm. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  74. ^ "Poetry International Web - Fredy Chicangana". International.poetryinternationalweb.org. http://international.poetryinternationalweb.org/piw_cms/cms/cms_module/index.php?obj_id=10214. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  75. ^ McClinton-Temple and Velie 76, 254
  76. ^ "The PEN/O. Henry Prize Stories". Randomhouse.com. http://www.randomhouse.com/anchor/ohenry/spotlight/chuculate.html. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  77. ^ "Native American Authors: Robert Chute". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A224. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  78. ^ McClinton-Temple and Velie 77
  79. ^ "Poetry International Web - Briceida Cuevas Cob". International.poetryinternationalweb.org. http://international.poetryinternationalweb.org/piw_cms/cms/cms_module/index.php?obj_id=412&x=1. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  80. ^ "Native American Authors: Jacques L. Condor". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A529. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  81. ^ McClinton-Temple and Velie 190
  82. ^ "Native American Authors: Katsi Cook". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A226. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  83. ^ Porter and Roemer 51
  84. ^ "Native American Authors: George Cornell". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A227. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  85. ^ a b "History of the California Center for Native Nations." California Center for Native Nations. Retrieved 11 July 2012.
  86. ^ "Native American Authors: Allan Crow". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A508. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  87. ^ Leonard Crow Dog, 1942-. Native American Authors Project. . Retrieved 1 March 2009.
  88. ^ "Native American Authors: Moses Cruikshank". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A391. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  89. ^ "Native American Authors: Steven J. Crum". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A459. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  90. ^ "Native American Authors: Delano Cummings". Ipl.org. http://www.ipl.org/div/natam/bin/browse.pl/A534. Erişim tarihi: 2009-06-27. 
  91. ^ McClinton-Temple and Velie 90
  92. ^ "Introduction." Lenape Talking Dictionary. Retrieved 11 July 2012.
  93. ^ "Governance." National Museum of the American Indian. Retrieved 11 July 2012.
  94. ^ Porter and Roemer 93
  95. ^ McClinton-Temple and Velie 93
  96. ^ "Dozier, Edward." New Mexico Office of the State Historian. Retrieved 11 July 2012.
  97. ^ McClinton-Temple and Velie 106
  98. ^ Porter and Roemer 315
  99. ^ Farrell, Misty. "Throwing Fire at the Sun, Water at the Moon by Anita Endrezze." University of Minnesota: Voices from the Gaps. Retrieved 11 July 2012.
  100. ^ a b c d Porter and Roemer 156
  101. ^ Liselotte Erdrich, pdf
  102. ^ Porter and Roemer 271
  103. ^ McClinton-Temple and Velie 110
  104. ^ Native American Authors
  105. ^ Littlejohn, Maureen. "New wave of aboriginal talent." Metro Canada. 20 July 2009. Retrieved 11 July 2012.
  106. ^ Porter and Roemer 6
  107. ^ Lance Foster, The Indians of Iowa
  108. ^ Hansen, Terri. "The Wordcraft Circle is back again and getting better." News from Indian Country. Retrieved 11 July 2012.
  109. ^ Santee Frazier
  110. ^ McClinton-Temple and Velie 137
  111. ^ Westfahl 554
  112. ^ Introduction. Mayan Literature.. Retrieved 29 July 2009.
  113. ^ McClinton-Temple and Velie 449
  114. ^ McClinton-Temple and Velie 145
  115. ^ "Rayna D. Green." University of Minnesota: Voices from the Gaps. Retrieved 14 July 2012.
  116. ^ "Fred Grove (1913 – 2008)." Mystercical-E. Retrieved 14 July 2012.
  117. ^ Hamilton, Ronald. "The First New Chronicle and Good Government: Introduction." University of Texas Press. Retrieved 14 July 2012.
  118. ^ "Janet Campbell Hale." University of Minnesota: Voices from the Gaps. Retrieved 14 July 2012.
  119. ^ "SEJ Member Spotlight: Terri Hansen." Society of Environmental Journalists. Retrieved 14 July 2012.
  120. ^ a b c Porter and Roemer 155
  121. ^ "Gordon Henry." Poetry Foundation. Retrieved 14 July 2012.
  122. ^ UC Davis, Native American Studies
  123. ^ National Library of Australia
  124. ^ Mapes, Lynda V. and Christine Willmsen. "Vi Hilbert, revered Upper Skagit elder who preserved her native language, dies at age 90." Seattle Times. 21 Dec 2008. Retrieved 14 July 2012.
  125. ^ Native American Authors Project
  126. ^ "Linda Hogan." University of Minnesota: Voices from the Gaps. Retrieved 14 July 2012.
  127. ^ a b Pachakutiy taki: Canto y poesía quechua de la transformación del mundo
  128. ^ Alan J. Barnard; Jonathan Spencer (2002). Encyclopedia of Social and Cultural Anthropology. Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-28558-2. http://books.google.com/?id=o1VpdrbH3BUC. 
  129. ^ "Yukon writer Edith Josie dies." CBC News. 1 Feb 2010. Retrieved 15 July 2012.
  130. ^ "NAISA Council." Native American and Indigenous Studies Association. Retrieved 15 July 2012.
  131. ^ "Dena'ina Writers and Speakers." Dena'ina Qenaga. Retrieved 17 July 2012.
  132. ^ "Writers-in-Residence Program: Robin Kimmerer." HJ Andrews Experimental Forest. 2004. Retrieved 17 July 2012.
  133. ^ [2]
  134. ^ Report of the International Poetry Festival of Medellín
  135. ^ Peyer 286
  136. ^ Peyer 286
  137. ^ Waldman 68
  138. ^ Porter and Roemer 319
  139. ^ as listed at Yax Te' Books
  140. ^ McClinton-Temple and Velie 216
  141. ^ "Obituaries: Phil Lucas." Choctaw Nation of Oklahoma. Retrieved 8 July 2012.
  142. ^ Memoria del Festival Internacional de Poesía de Medellín
  143. ^ Waldman 55
  144. ^ "Vera Manuel." First Peoples Language Map of British Columbia. Retrieved 19 July 2012.
  145. ^ "Joe Medicine Crow." PBS. Retrieved 19 July 2012.
  146. ^ Robert J. Conley (2007-12-16). A Cherokee Encyclopedia. UNM Press. ss. 150. ISBN 978-0-8263-3951-5. http://books.google.com/?id=Jjfu4rAAyU8C&pg=PA150. 
  147. ^ Porter and Roemer 214, 320
  148. ^ Books & Authors: Victor Montejo. Curbstone Press. . Retrieved 29 July 2009.
  149. ^ Peyer 345
  150. ^ Native American Authors
  151. ^ March, Taran. "Spirits of the Water: Chilean writer uses poetry to transcend differences." Inside Chico State. Vol. 33, No. 6. 7 Nov 2002. Retrieved 9 July 2012.
  152. ^ Stickgold, Emma. "Mildred Noble, 86; writer and Native American activist." Boston Globe. 27 Jan 2008. Retrieved 22 July 2012.
  153. ^ "Jean O'Brien." Native American and Indigenous Studies Association. Retrieved 24 July 2012.
  154. ^ Wiget, Andrew O. "Native American Oral Poetry." The Heath Anthology of American Literature. Retrieved 23 July 2012.
  155. ^ Porter and Roemer 322
  156. ^ Porter and Roemer 322
  157. ^ Peyer 382
  158. ^ Porter and Roemer 323
  159. ^ Peyer 358
  160. ^ a b c "The Osage Nation will host Writers Summit." Osage Nation. Retrieved 8 July 2012.
  161. ^ Peyer 240
  162. ^ Porter and Roemer 323
  163. ^ McClinton-Temple and Velie 290
  164. ^ Mihesuah, Devon A., ed. The American Indian Quarterly. Vol. 26, No. 4. Lincoln: University of Nebraska Press, Fall 2002:644, 678.
  165. ^ "Lawney Reyes." Seattle Civil Rights and Labor History Project. Retrieved 25 July 2012.
  166. ^ McClinton-Temple and Velie 305
  167. ^ Peyer 388
  168. ^ Porter and Roemer 51
  169. ^ Waldman 55
  170. ^ Porter and Roemer 325
  171. ^ McClinton-Temple and Velie 125
  172. ^ McClinton-Temple and Velie 312
  173. ^ McCarthy, Guy. "Dr. Katherine Siva Saubel (1920-2011)." California Indian Education. 2 Nov 2011. Retrieved 29 July 2012.
  174. ^ Porter and Roemer 145, 325
  175. ^ Kim Shuck. Native American Authors Project. . Retrieved 1 March 2009.
  176. ^ Porter and Roemer 326
  177. ^ "We Shall Remain: Episode 5: Wounded Knee." PBS. Retrieved 29 July 2012.
  178. ^ McClinton-Temple and Velie 80
  179. ^ Porter and Roemer 122
  180. ^ University of Oregon: Faculty & Staff
  181. ^ "First Nations Studies: Denise Sweet." University of Wisconsin-Green Bay. Retrieved
  182. ^ McClinton-Temple and Velie 353
  183. ^ Porter and Roemer 327
  184. ^ Porter and Roemer 137
  185. ^ Rebecca Hatcher Travis
  186. ^ McClinton-Temple and Velie 373
  187. ^ Report of the International Poetry Festival of Medellín
  188. ^ "Uvavnuk." Poetry Foundation. Retrieved 6 Aug 2012.
  189. ^ "Exile: Vision Quest at the Edge of Identity." Queer Cultural Center. Retrieved 4 Aug 2012.
  190. ^ Porter and Roemer 326
  191. ^ McClinton-Temple and Velie 383
  192. ^ Porter and Roember 119
  193. ^ McClinton-Temple and Velie 369
  194. ^ Porter and Roemer 122
  195. ^ "Waziyatawin Angela Wilson: Genocide in Your Back Yard." Gustavus Adolphus College. Retrieved 5 July 2012.
  196. ^ McClinton-Temple and Velie vii
  197. ^ Porter and Roemer 328
  198. ^ Porter and Roemer 157
  199. ^ Latin American Indian Literatures Journal. Geneva College. 2007. http://books.google.com/?id=QOAuAAAAYAAJ. 
  200. ^ McClinton-Temple and Velie 410
  201. ^ McClinton-Temple and Velie 412
  202. ^ Columba Portuhgal
  203. ^ McClinton-Temple and Velie 413

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]