Amazon Yahudileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amazon Yahudileri
Judíos Amazónicos / Judeus Amazônicos
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Brezilya Brezilya7000
Peru PeruBilinmiyor
İsrail İsrail6000
Diller
Brezilya'da Portekizce, Peru'da İspanyolca, İsrail'de İbranice
Din

Amazon Yahudileri (İbraniceיהודי אמזונאס, "Yehudey Amazonas"; İspanyolcaJudíos Amazónicos; Portekizce:Judeus Amazônicos) çoğunluğunu Fas Yahudilerinin torunlarının oluşturduğu Amazon Havzası'ndaki Brezilya ve Peru'nun Belém, Santarém, Manaus, Iquitos ve Tarapoto gibi şehirlerinde yaşayan Yahudilerdir.

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu Yahudilerin kökenleri Amazon Havzası'nda 1880'lerde kauçuk patlamasıyla önce Brezilya'ya ardından Peru'ya yerleşen girişimcilere dayanır.

Diğer Yahudi cemaatleriyle ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sömürgecilik döneminden kalan kast sistemi nedeniyle bu Yahudiler ile Lima'daki çoğunluğunu Aşkenazların oluşturduğu Yahudi cemaatiyle hemen hemen hiç temasa geçmemiştir. İsrail'in verdiği desteklerle bu Yahudilerden bazıları İsrail'e göç etmiştir.

Amazon Yahudi cemaatleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Iquitos Yahudileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarapoto Yahudileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Belém ve Manaus Yahudileri[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya ve Fas Yahudilerinin bulunduğu Belém ve Manaus'ta Alves, Abecassis, Aflalo, Abtibol, Abensur, Amzalak, Athias, Assayag, Azulay, Benarrós, Benacon, Benchaya, Benitah, Benmuyal, Bensadon, Bensoussan, Benzaken, Benzion, Bohadana, Benesby, Benchimol, Benayon, Bemergui, Bendayan, Benguigui, Benoliel, Bentes, Benzecry, Cagy, Chocron, Cohen, Dahan, Dor, Del Giglio, Elgaly, Elaluf, Elmescany, Fima, Foinquinos, Gabay, Garcia, Hamu, Hebron, Koifman, Israel, Larrat, Laredo, Levy, Ohana, Ovadia, Ohev Zion, Pazuello, Perez, Pereira, Pecher, Pinto, Sabbá, Sa, Salama, Salgado, Saraga, Serfaty, Sicsú, Siqueira, Salém, Salgado, Safdié, Serruya, Soares, Schwartz, Tayah, Tobelem, Yaeli i Zagury. soyadlı Yahudiler bulunmaktadır. Kauçuk patlaması döneminde buraya gelen Yahudiler geleneksel olarak Ladino, İbranice ve Haketia dillerini konuşmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]