Akhiok, Alaska

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Alitak sayfasından yönlendirildi)
Akhiok
Kasukuak
Kent
Akhiok
Yüzölçümü
 • Toplam26.9 km²
 • Kara
20,6 km² (79 mil²)
 • Su
6,4 km² (24 mil²)
Rakım9 m
Nüfus
 (2007)
 • Toplam71
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC-09.00 (Alaska (AKST))
 • Yaz (YSU)UTC-08.00 (AKDT)
ZIP code
99615
Alan kodu907

Akhiok (Supikçe Kasukuak[1]), Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinin Kodiak Adası'nın güneybatısında Kodiak Island Borough ilçesi sınırları içinde Eskimo halklarından Supiklerce meskun olunan şehri. Alitak Koyu'nda (Alitak Bay) yer alan kasaba bazen Alitak adıyla da anılır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahalinin esas yerleşimi Humpy Cove'de bulunuyordu ve Kashukugniut köyü Ruslarca 19. yüzyılda işgal edilmiştir. Akhiok adı ilk kez 1880 sayımında geçer. 1881 yılında Alitak Koyu'nda bulunan bugünkü Alitak sitine taşınmışlardır. Daha önceki yerlerinde deniz samuru acılığı yaparlarken tehcirle birlikte yeni yerlerinde balıkçılık ile tanışmışlar ve yakınlarındaki konserve fabrikasında Pasifik sombalığı ve halibut işlemek üzere çalışmaya başlamışlardır. Theotokos Şapeli önceki Rus Ortodoks kilisesi kalıntısı üzerine 1900 lerde inşa edilmiştir. Postanesi 1933 yılında kurulmuştur. 1964 depremi ve tsunamiden sonra Kaguyak harap olunca Akhiok'a taşınmışlardır. Şehir statüsünü 1972 yılında almıştır.

Kodiak'ın Rus kürk tüccarlarınca işgalinin ilk yıllarının canlı tanığı olan ve Awa’uq Katliamını yaşayan Arsenti Aminak 1851 yılında adayı ziyaret eden Fin doğa bilimci Heinrich Johann Holmberg'in birincil sözlü tarih kaynağıdır ve adaya gelen ilk Rus gemilerini önce dev bir balina sandıklarını sonra ise ilk kez kokladıkları geminin katran kokusundan hastalandıklarını şöyle tasvir eder:

When we saw the ship far off, we believed it was a giant whale and curiosity drove us to examine it more closely. We went out in baidarkas [kayaks], but soon saw that it was not a whale, but a strange monster, never seen before, which we feared and whose stench [of tar] made us sick

—Arsenti Aminak (1851), [2]

Yerli halk[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabanın ana yerli halkı Qik'rtarmiut kabilesinden Supiklerdir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 nüfus sayımına göre şehir 25 hane ve 17 aile olmak üzere nüfusu 80 kişidir. Beyaz % 2.50, Amerikan Yerlisi % 86.25, Asyalı % 3.75 ve iki ya da çok ırklı olanlar da % 7.50 dir. İspanyol ya da Latin kökenliler ise % 1.25 tir.

ANCSA Yapılanması[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'nin Alaska'yı 1867 yılında Ruslardan satın almasından bu yana 100 yıldır çözülemeyen yerlilerinin (Eskimo ve Kızılderililerin) toprak taleplerini çözmek üzere ABD Kongresinde 18 Aralık 1971 tarihinde başkan Richard Nixon tarafından imzalanarak yürülüğe giren ve ABD tarihinin en büyük toprak talebini karşılayan yasa olan Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası (ANCSA) gereği ayrılan 12 coğrafi bölgeden (geographic region) biri de Kodiak Bölgesi (Koniag Region) coğrafi bölgesidir ve buradaki Koniag, Incorporated adlı bölge şirketine (regional corporation) bağlı olarak kurulan Akhiok-Kaguyak, Inc.[3] köy şirketi (village corporation) Akhiok ve Kaguyak yerlilerine aittir. Bölge şirketi arazinin yeraltı hakkına, köy şirketleri de yerüstü hakkına sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ANLC : Alaska Native Place Names". 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2013. 
  2. ^ Heinrich J. Holmberg (1985), Holmberg's Ethnographic Sketches. Translated by Marvin W. Falk, edited by Fritz, Limestone Press, Fairbanks (p. 57)
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]