Alienware

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alienware Corporation
EndüstriBilgisayar
Kuruluş1996
Genel merkeziKendall, Florida
Önemli kişilerNelson Gonzalez, Founder
Alex Aguila, Founder
Arthur Lewis, General Manager
Frank Azor, EVP
ÜrünMasaüstü bilgisayar
Dizüstü bilgisayar
SahibiDell, Inc.
Çalışan sayısı~700 worldwide
Web sitesihttp://www.alienware.com
Alienware M14x

Alienware,Amerikan bilgisayar firması Dell şirketine bağlıdır.Yüksek performanslı bilgisayarlar üretmektedir. Yüksek performanslı oyunlar için özel muhafazaları ile üçüncü parti bileşenler monte edilerek masaüstü bilgisayarlar üretilir. Bu ürünler video düzenleme, simulasyon ve ses düzenleyiciler gibi yoğun grafik uygulamalarını desteklemektedir. Alienware ayrıca satılmak üzere laptop ve kulaklık, bilgisayar faresi, monitör ve klavyeler gibi çevre birimi ürünleri de sunmaktadır. Alienware, 1996 yılında Nelson Gonzalez ve Alex Aguila tarafından kurulmuştur. Alienware'ın şirket merkezi Miami'nin batısında Miami-Dade County'nin serbest bölgesindedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket 1996 yılında yüksek performanslı masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar üreterek kurulmuştur.İsmi sahibinin The X-Files hayranı olduğu için Alienware olarak konulmuştur.Bu yüzdende bilgisayar modellerine isim olarak Area 51,Hangar 18,m15x ve Aurora gibi isimler verilmiştir. Alienware, geçmişte Dell gibi öncü bilgisayar üreticilerinin desteği olmadan aslen yüksek performanslı bilgisayar oyunu pazarına girmek adına kurulmuştur. Yüksek sistem gereksinimli oyun donanımları yaygın bulunmadığı zamanlarda, firma kurucuları bir OEM geliştirerek benchmark'a göre yüksek performanslı donanım ve ayarlara sahip kişisel bilgisayarlar satmışlardır.[kaynak belirtilmeli]. Kurumun ürünleri bilim kurgusal tabanlı tasarımlarıyla da farklılaşmaktadır.

Devredilmesi ve Şu anki Durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dell, Alienware ile 2002'den beri ilgilenmekteydi. Fakat 22 Mart 2006'ya kadar bir girişimde bulunmadı. Yeni teklifte ise tasarım ve pazarlama konularında özerklik korunmaktaydı. Fakat katılımdan sonra, Dell'in sahip olduğu tedarik zinciri, pazar gücü ve ölçek ekonomisi ile Alienware'ın işletim maliyetleri düşürülebilecektir.[1]

Başlarda Dell, aynı özelliklere sahip bilgisayarlar satarak oyun bilgisayarlarında rekabetçi çizgisini sürdürmeye çalışmıştır. Sonradan anlaşılmıştır ki, XPS rekabetçi çizgisi, Alienware'ın yüksek performans kesiminde pazar payına zarar verebilirdi. Şirketin 2008 baharındaki yeniden yapılanması dolayısıyla XPS markasının önemi düşürüldü. Alienware'ın kurucularından birçoğu yöneticilik rollerinden ürün geliştirme rollerine kaydırıldılar. Oyun bilgisayarları ürün geliştirmesi, Dell'in oyunculuk bölümüyle birleştirildi ve Alienware Dell'in bir numaralı oyun markası haline geldi. Bu kaydırma işlemi başlarda Alienware markasının ününün etkisini azaltmak olarak görülebilse de aslında öyle olmamıştır.[2]

Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alienware, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) yöneticiliklerini İrlanda Athlone'da Ekim 2002 tarihinde kurdu. 2005 yılında Alienware, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere ve Kosta Rika'da varlığını sürdürmek için 2003 yılında başlatılan uluslararası genişleme girişimi ile yıllık satışlarını $170 milyon dolara yükseltmiştir.[3] Alienware Kosta Rika'da tüm satış ve destek çağrılarına hakim olabilmek için kendisine ait olan ve işletilen bir çağrı merkezi sahibi olmuştur.[4] Alienware'ın Kosta Rika'daki bu çağrı merkezi birçok ödül kazanmıştır ve sanayinin içindeki kişilerin çalışmalarına da konu olmuştur. Ayrıca Alienware, AlienExchange programı kapsamında müşterilerine eski bilgisayar donanımlarını kendilerine göndererek yeni donanımlar ile değiştirebilmeleri imkânını sunmaktadır.[5]

Rakipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alienware, Sager Notebook Computers, AVADirect, Falcon Northwest, Puget Systems, Velocity Micro ve VoodooPC (şu anda Dell'in en büyük rakibi Hewlett-Packard bünyesindedir) gibi şirketlerle rekabet halindedir. Dell tarafından satın alınmadan önce, Alienware Dell XPS oyun sistemleriyle de rekabet etmekteydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Michael Dell on Alienware, growth, and AMD". 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2009. 
  2. ^ "Dell Tries to Revive Its Game PCs". 23 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2009. 
  3. ^ "Small gains seen from Dell's Alienware acquisition". MarketWatch.com. 23 Mart 2006. 27 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2007. 
  4. ^ "About Alienware". 14 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2009. 
  5. ^ "AlienExchange". 9 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2009. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]