Ali Rıza Gündoğdu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ali Rıza Gündoğdu (d. 21 Şubat 1946) Türk halk müziği sanatçısı.

Ordu'nun Ulubey ilçesinde doğdu. İlkokulu bu ilçede, ortaokul ve liseyi Ordu'da bitirdi. Lise yıllarında Türk halk müziğine duyduğu sevgi ile 1966 yılında Ankara Radyosu'nun açmış olduğu, ses sanatçılığı sınavını kazanarak TRT'ye ilk adımını attı. Aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne kaydını yaptırdı. Radyo çalışmaları ve yüksek öğrenimini paralel olarak devam ettirerek 1970'te Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu.

Ankara Radyosu ses sanatçılığı çalışmalarını başarıyla tamamlayarak solistlik hakkını elde etti. Bu arada Ferit Ruşen Kam, Veciye Devval, Muammer Sun, Osman Özdenkçi, Ali Can, Mustafa Geceyatmaz, Emin Aldemir, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Tuncer İnan gibi değerli hocalardan müzik tarihi, solfej, repertuvar, ses eğitimi dersleri alarak kendini geliştirdi.

Radyo sanatçısı olarak başladığı TRT Ankara Radyosu'nda 1969'dan itibaren solo okumaya başladı. İlk okuduğu türkü Ağrı yöresinden Konma Bülbül Konma Nergis Dalına idi. Aynı yıllarda TRT televizyonu yayına geçince birdenbire kendini halkın huzurunda canlı yayınlarda buldu ve popülerlik dönemi başladı. Televizyonda okuduğu türküler halkın beğenisini kazanınca 1970 yılında ilk plağını yaptı. 6 uzunçalar, 10 kırkbeşlik, 6 kaset çıkardı.

1978 yılında Türk Sanat Müziği sanatçısı Türkün Gündoğdu ile evlendi ve Ceren isimli bir kızı oldu.

1981'de TRT'den ayrılıp sahne çalışmalarına başladı, 1986'da tekrar TRT'ye döndü ve hâlen İstanbul Radyosu'nda kadrolu ses sanatçısı olarak görev yapmaktadır.TRT'de okuduğu türküler arasında en ünlüleri, Ordu'nun Dereleri, Maçka Yolları Taşlı, Zühtü, Peştemali Yamalı, Ara Ver Dağlar Ara Ver, Dumanlı Dumanlı Oy Bizim Eller, Merhaba ve Çavuşlu Diye Diye'dir.