Ali Rıza Avni Tınaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ali Rıza Avni Tınaz, Klasik Türk musikisi bestekârı, müzik araştırmacısı, şâir, yazar ve "Ses ve Saz Dünyamızdan" adlı açıklamalı Klasik Türk musikisi programının yapımcısıdır. Soyadını genellikle kullanmadığı için daha çok Ali Rıza Avni olarak tanınmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İzmir'de 1931 yılında doğdu. İzmir Yüksek Ticaret ve Ekonomi Okulu'nu bitirdi. Uzun süre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda yönetici olarak görev yaptı. İzmir Radyosu ve Ege Üniversitesi'nde görev yaptı. 1981 yılında emekli oldu. İzmir'de 1995 yılında öldü.

Bestekârlığı ve müzik araştırmacılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluğundan itibaren Klasik Türk musikisine ilgi duyan Ali Rıza Avni 19 yaşında ilk bestesini yaptı. Dini ve din dışı musiki formlarında ve klasik tarza sadık kalarak yaptığı 111 bestesinin listesi Yılmaz Öztuna tarafından verilmektedir. TRT arşivinde bulunan eserlerinin sayısı ise bunun çok altındadır.

Ali Rıza Avni, bestekarlığının yanı sıra musiki araştırmacılığı ve arşivciliği ile de ilgilenmiştir. Çok büyük bir belge ve ses arşivi meydana getirmiştir. TRT İzmir Radyosu'nda 25 yıl süre ile devam eden "Ses ve Saz Dünyamızdan" adlı programda, arşivinde bulunan eserleri dinleyicilere sunmuştur.

Ali Rıza Avni edebiyat ve şiirle de ilgilenmiştir. Pek çok bestesinin güftesi de kendisine aittir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yılmaz Öztuna: Büyük Türk Musikisi Ansiklopedisi
  • TRT Arşivi