Alfred Marshall

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alfred Marshall
Doğum26 Temmuz 1842
Bermondsey, Londra, İngiltere
Ölüm13 Temmuz 1924 (81 yaşında)
Cambridge, İngiltere
Milliyetİngiliz
Kariyeri
Dalıİktisat
EtkilendikleriLeon Walras, Vilfredo Pareto, Jules Dupuit, Stanley Jevons, Sidgwick
EtkiledikleriNeoklasik iktisatçılar, John Maynard Keynes, Arthur Cecil Pigou, Gary Becker

Alfred Marshall, (26 Temmuz 1842, Bermondsey - 13 Temmuz 1924 Cambridge), döneminin en etkili iktisatçısı. Neoklasik iktisadın ve Cambridge Okulu'nun kurucusu. 1890 yılında yayımlanan İktisadın İlkeleri (Principles of Economics) adlı kitabı uzun bir dönem İngiltere'de iktisat ders kitabı olarak okutuldu. Aynı zamanda John Maynard Keynes'in hocası olarak da bilinmektedir.[1]

Marshall’a göre, iktisat bilimi insanların günlük ihtiyaçlarını incelemektedir. Söz konusu günlük ihtiyaçlar ise iktisadi faaliyetler ile para ile ölçülebilen ve bir fiyatı olan faaliyetlerin bütündür. Marshall, iktisadi analizlerinde geometriden faydalandı. Marjinal fayda eğrileri, toplam maliyet eğrileri ve marjinal gelirler gibi çeşitli araçların iktisat literatürüne girmesini sağladı. Zaman faktörünün arz-talep dengesinin kurulmasındaki belirleyiciliğini ortaya koydu.[2]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfred Marshall 26 Temmuz 1842 yılında Londra'nın Bermondsey bölgesinde doğdu. Cambridge Üniversitesi'nin bir okulu olan St.John’s College’de matematik eğitimi aldı. Cambridge Üniversitesi'nde 1865 yılında matematik, 1868 yılında ise ahlak bilimleri alanlarında öğretim üyeliği yaptı. 1877-1881 yılları arasında ise Bristol Üniversitesi'nde yöneticilik yaptı.

1879 yılında iktisat üzerine ilk kitabı olan Sanayi İktisadı (The Economics of İndustry) adlı kitabını yayınladı. 1885 yılında Oxford Üniversitesi'nin bir okulu olan Balliol College'de politik iktisat alanında öğretim üyeliği görevinde bulundu. 1885 yılında Cambridge Üniversitesi'ne dönerek çalışmalarına burada devam etti.

1891-1894 yılları arasında Kraliyet Çalışma Komisyonu üyeliğinde bulunan Marshall, 1908 yılında son görev yaptığı Cambridge Üniversitesi'nden emekli oldu.

John Maynard Keynes, Marshall’ı şöyle anlatırdı;

"Sırt çantasını (aldı) ve zamanının çoğunu yüksek Alpler de dolaşarak geçirdi… Cambridge’den yorulmuş ve aşırı çalışmış olarak Haziran’ın başlarında ayrılır Ekim’de güçlü ve zinde olarak dönerdi… Alplerde sabah altı’da kalkardı. Sırtındaki çanta ile iki ya da üç saat yürürdü. Bazen buz üzerinde uzun uzun oturur ve Goethe, Hegel, Kant veya Herbert Spencer gibi yazarların kitaplarını okurdu… Bu onun felsefi safhasıydı. Daha sonraları bu yürüyüşlerde Yurt içi ve Yabancı Ticaret teorilerini çalıştı. Bir kutu dolusu kitap vb. bir safhadan diğerine gönderiliyordu, ancak bir haftalığına veya daha fazlasına sadece sırt çantası ile gitmekteydi. Gömleğini sağanak yağmurda yıkıyor ve omuzlarında taşıdığı sırt çantası üzerinde kurutuyordu. En yoğun düşüncelerini Alplerde yalnız yaptığı bu yürüyüşlerde gerçekleştirmiştir."[3]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Elements of economics of industry, 1892

Marshall, 1890’da, esas olarak Marjinalist Okul’un temel kavramlarından yola çıkarak, ancak klasik iktisadın bu çerçeveyle uyum sağlayabilecek öğelerini de kullanarak, neo-klasik iktisat kuramının ilk sistemli sunuluşu olarak kabul edilen The Principles of Economics’i (“İktisadın İlkeleri”) yayımladı.[4]

Marshall'ın önemli iktisadi görüşleri şu şekildedir:

  • Klasikler, malın değerini belirlemede sadece arzı, Neo-Klasikler sadece talebi dikkate alırken Marshall, bu iki görüşün sentezini yaparak değerin, kısa dönemde talebe, uzun dönemde arza göre oluştuğunu savunmuştur.
  • Rant kavramını yeniden ele alarak quasi-rant (rant benzeri) kavramını öne sürmüştür. Bu rant, kısa dönemde üretim faktörlerinin hemen arttırılamamasından doğar. Üretim faktörleri ve üretim miktarı sabitken, faktör talebi artınca faktör fiyatları normal faktör fiyatlarında daha yüksek olacak, bu fiyat farkı Quasi-rantı doğuracaktır.
  • İlk kez talep esnekliğini ileri sürmüştür. Talep esnekliği, fiyat değişiklikleri karşısında talep, değişmelerinin değerini belirler.
  • Marshall’a göre para sadece bir mübadele aracıdır.[5]

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1879 – The Economics of Industry (Sanayi İktisadı) (eşi Mary Paley Marshall ile birlikte)
  • 1879 – The Pure Theory of Foreign Trade: The Pure Theory of Domestic Values (Soyut Uluslararası Ticaret Teorisi)
  • 1890 – Principles of Economics (İktisadın İlkeleri)
  • 1919 – Industry and Trade (Sanayi ve Ticaret)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ www2.aku.edu.tr/~mmasca/idt_XII_hafta_johnmaynardkeynes.ppt
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2013.