Aleksandr Brener

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Alexander Brener sayfasından yönlendirildi)

Aleksandr Davidoviç Brener (Александр Дави́дович Бренер; d. 1957, Almatı, Kazakistan SSC), Rus performans sanatçısıdır.

Yaşamı ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakistan'ın Almatı şehrinde dünyaya gelen Brener filoloji eğitimi gördü. 1989 yılında İsrail'e göç etti. İsrail'de gazeteci olarak çalıştıysa da ona ününü kazandıran performans sanatı ile alakalı sansasyonlarıdır. 1992 ve 1996 yılları arasında Moskova'da ressam, şair ve eleştirmen olarak çalıştı. En dikkat çekici çalışmalarından bazıları Moskova'da Puşkin Müzesi önünde cinsel ilişkiye girmesi, Vincent van Gogh'un bir resmi önünde kusması ve sanat eserlerine zarar vermesi olarak sayılabilir. Sanat eserlerine verdiği zarar sebebiyle bir kesim onu vandalist olarak adlandırmıştır. Onu vandalist olarak değerlendiren bu kesimin aksine, diğer bir kesim Brener'in performans sanatçısı olduğunu, bu nedenle onun sanat eserlerine zarar vermediğini, aksine sanat+sanat ortaya koyduğunu ileri sürmüşlerdir.

Zarar verdiği eserlerden bir tanesi Süprematist akımın öncüsü Kazimir Maleviç'in beyaz üzerine işlediği beyaz haç çalışmasıdır. 1997 yılında Amsterdam Stedelijk Müzesinde Kazimir Maleviç'in bu çalışmasına yeşil bir dolar işareti çizdikten sonra tutuklanmıştır. İfadesinde şu sözlere yer vermiştir;

"Haç işareti acının bir sembolü, dolar işareti ise bir ticaret sembolü. İnsancıl olarak bakıldığında İsa'nın fikirleri paradan daha anlamlı, benim gerçekleştirdiğim eylem resme karşı gerçekleştirdiğim bir eylem değildir. Ben eylemimi daha çok Maleviç ile bir diyalog olarak görüyorum."

Bu eyleminden sonra hapis cezası ile cezalandırılan Brener, hapis sürecinde gerçekleştirdiği eylemlerde ne yapmaya çalıştığını anlattığı Obossany Pistolet adlı bir kitap yazdı. 20'nin üzerinde kitabın yazarıdır.