Aleksandr Nevskiy (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Aleksandr Nevski (film) sayfasından yönlendirildi)
Aleksandır Nevski
Filmin Fransa'da basılmış bir sinema afişi
YönetmenSergey Eisenstein
Dmitri Vasilyev
SenaristSergei M. Eisenstein
Pyotr Pavlenko
OyuncularNikolai Cherkasov
Nikolai Okhlopkov
Andrei Abrikosov
MüzikSergei Prokofiev
DağıtıcıGoskino
TürüTarihi
Yapım yılı1938,Sovyetler Birliği
Süre112 dakika
DilRusça
Diğer adlarıRusça:Александр Невский

Alexander Nevsky (Rusça Александр Невский) yönetmenliğini Sergey Ayzenştayn'ın yaptığı 1938 yılında Sovyetler Birliği'nde Mosfilm stüdyolarında çekilen film. Baş rolünü Nikolay Çerkasov’un oynadığı film, 13. yüzyılda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Novgorod istilası girişimini ve bu girişimi başarısızlığa uğratan Prens Alexander, daha çok bilinen ismiyle Alexander Nevsky'yi konu edinmiştir.

Film, 1978 yılında İtalya'da bir yayınevi olan Arnoldo Mondadori Editore tarafından yapılan bir ankette tüm zamanların en iyi 100 filmi arasında gösterilmiştir.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Film 13. yüzyılda Alman Teutonic şövalyeleri ile Novgorod’da yaşayan Ruslar arasındaki savaşı anlatır. Alman şövalyeler Pskov şehrini istila ader ve şehir halkını kılıçtan geçirir. Aleksandr Nevskiy Novgorod’un insanlarını toparlar ve onun liderliğinde Peypus Nehri’nin donmuş yüzünde savaşa tutuşulur. Sayıca üstün olan Novgorodlılar Alman işgalcileri bozguna uğratırlar.

Politik altyapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin VHS kapağı

Aleksandr Nevski filmi Stalin döneminde Nazi Almanyası ile savaş ihtimali olan bir dönemde çevrilmiştir. Böyle bir filmin Stalin tarafından bir Alman işgaline karşılık Sovyet halkını savaşa hazır tutmak için Eisenstein’den özel olarak istediği de söylenmektedir. Film dönemin politik durumunu yansıtan birçok unsura sahiptir. Teutonic askerlerinin giydiği miğferler Alman askerlerinin miğferlerine oldukça benzemektedir. Birçok Teutons gamalı haçlarla süslüdür. Nervski ayrıca eski düşman Moğollarla şövalyelere karşı barış yapmıştır. Burada Nazi Almanyası’na karşı batılı güçlerle barış halinde olmanın gerekliliği ima edilmektedir. Ne yazık ki film Stalin’in Soyet-Alman saldırmazlık anlaşması’nı onaylamasından çok kısa bir süre önce yayınlanır. Ancak gösterime girmesi engellenir. 1941 yılında Almanya’nın Sovyetler Birliği’ne saldırması üzerine politik durum tekrar değişir ve film birçok Sovyet sinemasında gösterime girer. Film görsel olarak oldukça etkileyici hatta enfes olarak tanımlanabilir, ancak ses kalitesinin bu performansın yanında oldukça zayıf kalması o yıllarda Sovyet sinemasının sesli filmde teknik olarak hayli yeni olduğunun da göstergesidir.

Film tarzı hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleksadr Nevski senaryo yapısı olarak yönetmenin önceki çalışmalarına nazaran daha az deneyseldir. Hikâye bir asıl karakter üzerine kurulmuştur. Bu film ayrıca yönetmenin ilk sesli filmidir. Film müzikleri Sergey Prokofyev tarafından yapılmıştır. Eisenstein bu filmede görüntülerle müziklerin beraber kullanımı ile yeni daramatik methodlar geliştirmiştir.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "mindupper.com". Ruscico.com. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]