Aleksandr Myasnikyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aleksandr Myasnikyan
Ermenice: Ալեքսանդր Մյասնիկյան
Ermenistan SSC Halk Komiserliği Başkanı
Görev süresi
1 Ocak 1921 - 30 Ocak 1922
Belarus Komünist Partisi Başkanı
Görev süresi
1918-1919
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Ocak 1886(1886-01-28)
Yeni Nahçivan, Don Host Oblastı, Rus İmparatorluğu
Ölüm 22 Mart 1925 (39 yaşında)
Tiflis, Gürcistan SSC
Milliyeti Ermeni
Partisi Tüm Birlik Komünist Partisi/Bolşevik
Diğer siyasi
bağlantıları
Belarus Komünist Partisi
Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi
Dini Yok (ateist)

Aleksandr Myasnikyan (Rusça: Александр Мясников doğum Ermenice: Ալեքսանդր Մյասնիկյան 28 Ocak 1886 - 22 Mart 1925) Ermeni Bolşevik, Devrimci ve Devlet adamı.[1][2]

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Myasnikyan bir tüccar çocuğuydu. Moskova Üniversitesi hukuk bölümünden mezun oldu. Nahçivan ve Moskova'dayken 1901 civarı yeraltı devrimci hareketlere başlamıştı. 1904 civarı ise hareketlere resmen katılmaya başlamıştı. 1906'da tutuklandı ve Bakü'ye sürgün edildi.

1912 ve 1914 arasında Myasnikyan Moskova'da avukatlık yaptı. Bu sırada politik literatürünü iyice yerleştirdi. 1914'te Rus Ordusu'nda askerlik yaparken Martuni adını verdiği kendi mücadelesinde devrimci fikirlerini yayıyordu.

Şubat Devrimi'nin ardından Myasnikyan, Minsk'te Batı Cephesi'nin cephe komitesi üyesi ve Zvezda adlı Bolşevik gazetenin editörü oldu. Bolşevik Parti tarafından 6. kongrede delege olarak seçildi. Bolşevik Parti'si Kuzeybatı Bölgesel Komitesi başkanı ve Devrimci Askeri Komite'nin üyesi oldu. Myasnikyan kongre vekilleri tarafından Batı Cephesi komutanı seçildi.

1918'de Belarus Komünist Partisi'nin ilk başkanı oldu. 4-27 Şubat 1919 arasında Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Merkez Yürütme Kurulu Başkanı oldu. Bolşevik Partisi'nin Litvanya-Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kolunda merkez komite üyesi oldu.

Ne zaman ki Nikolay Krilenko Kızıl Ordu Yüksek Komutanlığına atandı, o da onun görevine getirildi.

1921'de Şubat Ayaklanması'ndan sonra yeni kurulan Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserliği Konseyi'ne atandı. Devletin başına atandıktan sonra Myasnikyan devlet kurumları ve ekonomi oluşumunda etkili oldu. Myasnikyan ayrıca cehalet ortamının ortadan kaldırılması ve Ermenistan'da yerel üretimin aktifleşmesi için çalışmalar başlattı.

Myasnikyan Marksizm-Leninizm, devrimcilik ve Ermeni edebiyatı üzerine bir sürü çalışma yazdı. 1906'da yazılan tiyatrolara yorumlar yazdı. Ermeni edebiyatı hakkındaki makalesinde Mikael Nalbandiyan ve Hovhannes Hovhannisyan ile Hovhannes Tumanyan'ın şiir hakkındaki broşürleri bulunmaktadır. Literatürde, Myasnikyan'ın edebiyata apolitik yaklaşımlar ve sanat uğruna sanat gibi kavramları Hayırseverlik ve onun uşakları (1912) şeklinde geçmiştir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Myasnikyan 22 Mart 1925'te şüpheli bir uçak kazasında Solomon Mogilevski, Georgi Atarbekov, uçak pilotu ve uçak teknisyeniyle birlikte öldü. Bu olay onlar Sohum'da Abhazya Komünistleri Konferansına giderken oldu. Junkers F.13 tipi uçakları Tiflis'ten havalandıktan kısa bir süre sonra alev aldı. Görgü tanıklarına göre yanan uçaktan kaçabilmek için ölümüne atlamışlardır.

Lavrentiy Beria ve Karl Pauker dönemlerinde araştırılsa da yangının sebebi hiçbir zaman ortaya çıkmadı. Uçak mekanizmasında yanlış hiçbir şey bulunmadı. Tiflis'te cenaze için Sohum'dan döndüğü için Leon Troçki şüpheli gözükmektedir. Diğerleri ise bunun Beria tarafından kasıtlı düzenlendiği tarafındaydı.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 Ermenistan pulu

Myasnikyan Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından hala meşhur olarak kalan çok az komünist liderden biridir. Erivan merkezde kendi için dikili bir heykel vardır. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği döneminde Ermenistan'da birçok yere Martuni ismi verildi. Rusya'da Rostov Oblastı Ermeni nüfusu fazla olan bir Rayon olduğundan ölümünden sonra o şekilde çağrıldı. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ndeki Martuni ilinin ismi buradan gelir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Aleksandr Myasnikyan - oclc.org". 6 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Seven Who Made History: Aleksandr Myasnikyan". 6 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023.