Ala-Arça Millî Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ala-Arça Milli Parkı sayfasından yönlendirildi)
Ala-Arça Millî Parkı
Harita
TürMillî Park
KonumKırgızistan Kırgızistan
Yüzölçümü194 km²
Açılış1976
DurumEtkin

Ala-Arça Millî Parkı, Kırgızistan içinde Tanrı Dağlarında, 1976[1] yılında kurulan yüksek dağlık bir ulusal parktır ve başkent Bişkek'in yaklaşık 40 km güneyinde yer alır. Park toplum ve gelecek kuşakların iyiliği ve eski Ala-Arça Nehri'ni ve çevresini korumak için kurulmuştur. Park, yaklaşık 200 km² alanı kapsar ve sahanın yüksekliği yaklaşık 1500 metre ile Tanrı Dağları'nın bölümü Kırgız Ala dağları'nın en yüksek tepesi 4.895 m rakımlı Semenova Tian-Shanski Doruğu arasında derin vadi boyunca 15 km uzanır. Aynı adı taşıyan Ala-Arça Nehri bu ulusal parkın içinden, başkent Bişkek'e doğru akar.

İsim kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Parka adını veren Kırgızca arça (Juniperus semiglobosa)'nın, bir veya çok renkli parlak ardıç tohumları vardır, Bu ağaca, Kırgızların geleneksel olarak özel bir saygısı vardır, onun yanan odun dumanı kötü ruhları uzak tutmak kovalamak için kullanır.

Doğal yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Burada, 600'den fazla yüksek bitki türü, 70 tür ağaç ve çalı (funda) türü de dahil olmak üzere, 50 tür şifalı bitkiler yetişir. Yaban hayvanlardan, 26 tür memeli ve 100 kuş türü yaşar.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu Ardıç türü Rus ardıcı (Juniperus semiglobosa), 1.550-4.350 m rakımlarda yetişir.[2][3] Dört farklı Ardıç türü neredeyse Kırgızistan'da ormanların yarısını kaplar, güçlü kök sistemleri ile toprak kayması ve çığ için bir engel olarak görev yapar. Huş ağacı da, dağlarda kümeler halinde yetişir.

Yaban hayvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Park, yaban hayvanlardan çok nadir kar leoparı (Kırgızca "ilbirs"), yüksek otlaklarda ve sürekli karla kaplı alanlardan 2.500 m yüksekliğe kadar, yaban keçisi, karaca, dağ sıçanı içerir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Особо охраняемые природные территории Кыргызской Республики (по состоянию на конец 2004 года) 26 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Protected areas of the Kyrgyz Republic (as of the end of 2004)) (Rusça)
  2. ^ Adams, R. P. (2004). Junipers of the World. Trafford. ISBN 1-4120-4250-X
  3. ^ Juniperus semiglobosa, Flora of China 30 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]