Alçak koltuk krizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alçak koltuk krizi Ocak 2010 tarihinde İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u, İsrail Parlamentosu Knesset’e çağırmış ve çalışma ofisinde ağırladığı[1] Çelikkol'la görüşmesi öncesi basın mensuplarını da odaya davet etmiş, Çelikkol ise görüşmenin muhabirler çıktıktan sonra yapılmasını istemiştir. Bunun üzerine Ayolon basın muhabirlerine dönerek “Bizim yüksek, onun daha alçak bir koltukta oturduğuna, masada yalnızca İsrail bayrağı bulunduğuna ve bizim gülümsemediğimize dikkatinizi çekerim” demiş, muhabirlerin “fotoğraf için el sıkışın” önerisini geri çevirmiştir. Büyükelçiye hiçbir ikramda da bulunulmamıştır.

Olayın basına yanmasının ardından ve İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “Türkiye’nin İsrail’e ahlak dersi verecek son ülke olduğu” yolundaki açıklaması, Çelikkol’a yapılan muamele sonrası İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış, büyükelçi Oğuz Çelikkol merkeze alınmıştır.

Olayın ardından Türkiye Dışışleri BakanlığıDiplomasi ile bağdaşmayan bir tutum sergilemiş olan İsrail Dışişleri Bakanlığı’nı diplomatik nezaket ve saygı kurallarına uymaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, Türkiye’yi bir ahlaki sıralamaya tabi tutmanın hiç kimsenin haddi olmadığını vurgulamakta da yarar görüyoruz” demiş, olay kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştur.

Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olayı İsrail'de görev başında bulunan mevcut koalisyon hükûmetten kaynaklandığı iddialarına ise “İsrail’in şu andaki mevcut yönetiminin bir koalisyon hükümeti olması Türkiye’yi bağlamaz” demiş, İsrail’in Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yönelik muamelesine ilişkin de “Yani şu anda uç bir siyasi parti mensubu şöyle bir açıklama yaptı, bunu hoşgörüyle karşılayalım diye bir anlayışın içine giremeyiz” demiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hürriyet: Alçak koltuk krizi". 14 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  2. ^ Milliyet Gazetesi: İsrail’le ‘alçak koltuk’ krizi 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim: 8 Eylül 2011