Akkaya, Ayaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akkaya
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeAyaş
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06710

Akkaya; Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin yaklaşık 2 kilometre güneyinde bulunan ve Ayaş İçmeceleri olarak adlandırılan kaplıca bölgesinde, Roma İmparatorluğu'ndan kalan sütun parçaları ve aslan heykelleri bulunmuş, eski köy yerleşiminde ise terakota Dionysos başına rastlanmıştır. Yine 3 kilometre güneybatıda ise kurtarma kazılarının yapıldığı başka bir Roma hamamı kalıntısı bulunmaktadır. Farklı kaynaklarda bahsedilen fakat tam olarak konumu ve ait olduğu dönemi belirlenememiş olan bir höyüğün varlığı da bilinmektedir.[1]

İlhan Çayı'nın kıyısına kurulmuş olan modern Akkaya Mahallesi ise 1970'li yıllara kadar şu anki konumundan yaklaşık 5 kilometre geride bulunmaktaydı. Fakat yoğun yağışlar sonrasında çayın taşması sonucu yerleşim yerlerini su bastığı için mahallenin taşınmasına karar verilerek bugünkü olduğu noktaya yeniden kuruldu.[2]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara il merkezine 80, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Akkaya Mahallesi; Ayaş ile Beypazarı'nı birbirine bağlayan D 140 karayolu tarafından ikiye ayrılır. Batısında Beypazarı'na bağlı bir yerleşim yeri olan Dibecik, kuzeyinde ise Güdül'ün Çağa ve Salihler mahalleleri bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Köken, Taylan. "Ayaş İlçesi Tarihi ve Arkeolojisi". Academia. 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 
  2. ^ Sukmenyıldız, Gözde (Haziran 2008). "Ankara İli Ayaş İlçesi Akkaya Köyü Kadınlarının Özellikleri" (PDF). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi. 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023.