Aivilik İnuitleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Aivilingmiut sayfasından yönlendirildi)
Aivilik İnuitleri
Aivilingmiut
Aivilik kadını Niviatsinaq ("Shoofly Comer"), Nunavut, Kanada, 1903-4
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din


Aivilik İnuitleri ya da Aivilingmiutlar (kendilerince Aivilingmiut «Aivilik [morsluk] sakinleri», İngilizce Aivilik, Aivilingmiut, Aivillirmiut, Walrus Inuit, Iviliks[1]), Kanada'nın Nunavut bölgesinde anakaranın doğu kıyılarında ve Southampton Adasının kuzey yarısında yaşayan Kanada İnuitlerinden Eskimo halkı. Doğu Kanada İnuitçesi içinde sınıflandırılan dilleri Aivilik İnuitçesi (Aivilingmiutut) olup Kivalliq-Aivilik üst grubunda ele alınır. İglulik İnuitleri kültür grubunda yer alırlar; fakat, dilce en yakın akrabaları olan Kivalliq İnuitleri bu grupta değil Rengeyiği İnuitleri kültür grubundandır.

Sallirmiut İnuitlerinin soyunun 1902-3 yılında tükenmesi üzerine, 19. yüzyılın sonlarında Amerikalı balina avcılarının yanlarında çalışabilmek için güneye Hudson Körfezine göç etmişlerdir. Kızak köpeği takımlarıyla da bilinen mors avcısıdırlar[2] ve adları Aivilik de «morsluk, mors yeri» anlamına gelir ve ᐊᐃᕕᖅ aiviq («mors») kelimesine dayanır.

Toprakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nunavut anakarasının doğu kıyıları ile Southampton Adasının kuzey yarısı topraklarıdır.[3]

Yerleşimleri:

  • Chesterfield Inlet (ᐃᒡᓗᓪᓕᒑᕐᔪᒃ Igluligaarjuk) köyü (hamlet)
  • Coral Harbour (ᓴᒡᓕᖅ Sagliq) köyü (hamlet) Southampton Adasında
  • Repulse Bay (Naujaat ᓇᐅᔮᑦ) köyü (hamlet)
  • Rankin Inlet (ᑲᖏᖅᖠᓂᖅ Qangiqłiniq) Kivalliq Inuit Association idaresinde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aldene Meis Mason, Leo Paul Dana and Robert Brent Anderson, Entrepreneurship in Coral Harbour, Nunavut 26 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Lokate Archives - Native American Culture Areas: The Arctic". 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2012.