Süreyya Örgeevren

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ahmet Süreyya Örgeevren sayfasından yönlendirildi)
Süreyya Örgeevren

Süreyya Örgeevren ya da Örge Evren (1888, Sındırgı - 7 Ağustos 1969), Türk siyasetçidir.

İstanbul Hukuk Mektebi mezunudur. Razlıp, Taşoz İlçesi Savcılığı, Edremit Savcılığı, Karahisar-ı Sahip Bidayet Mahkemesi Başkanlığı, Hayrabolu Hakimi Münferit Yardımcılığı, Dava Vekilliği, Aydın Sulh Hakimliği, Yazarlık, II. Dönem Karesi, IV. Dönem Aksaray, V., VII. ve VIII. Dönem Balıkesir, VI. Dönem Bitlis Milletvekilliği yapmıştır. II. Dönem Şark İstiklal Mahkemesi Savcılığı yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır.[1]

İstiklal Mahkemesi göreviyle ilgili anılarını Dünya Gazetesi'nde 1957 yılında yayımlamıştır. Daha sonra anılarını "Şeyh Sait İsyanı ve Şark İstiklal Mahkemesi Vesikalar, Olaylar, Hatıralar" isimli kitapta toplamıştır. "Şeyh Sait İsyanı ve Şark İstiklal Mahkemesi" ve benzeri adlarla değişik yayınevlerince yayımlanan kitapları vardır. Çakırcalı (Çakıcı) Mehmet Efe adlı kitabı ve 1942 yılında "Gürtel Halk Şiirleri" adlı yayımlanmış şiir kitabı vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2013.