Age of Empires III

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Age of Empires III
GeliştiriciMacSoft Games
Robot Entertainment
Big Huge Games
Ensemble Studios
Glu Mobile Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıBruce Shelley
YapımcıEnsemble Stüdyoları
TasarımcılarBBFC: Evrensel (U)
ESRB: Genç (T)
PEGI: 12+
BesteciStephen Rippy Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriAge of Empires
MotorTek Oyunculu, Çok Oyunculu IPX üzerinden, TCP/IP, Modem ya da Ensemble Studios Online 2 (ESO2).
PlatformlarMicrosoft Windows XP (Windows 2000), Mac OS X
ÇıkışKanada Kuzey Amerika Ekim 18, 2005 (KA) Turkey Avrupa Kasım 4, 2005 (Avrupa)
TürlerCD, DVD
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Age of Empires III (kısaca: AOE III), Microsoft'a bağlı Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilip, Microsoft Game Studios tarafından yayınlanmış, gerçek zamanlı strateji türünde bir bilgisayar oyunudur. Mac versiyonu Destineer's MacSoft tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. 18 Ekim 2005'te Kuzey Amerika'da ve 4 Kasım 2005'te ise Avrupa'da piyasaya sürülmüştür, Age of Empires Serisi'ndeki üçüncü oyundur ve Age of Empires II: The Age of Kings'in devamı niteliğindedir. Oyun, Amerika'nın keşfinin ardından, Avrupalıların Amerika'da 16. yy ile 19. yy tarihleri arasındaki kolonileşme faaliyetini ve ABD'nin kuruluşunu temel almaktadır. Oyunda 8 Avrupa medeniyeti ve ABD (sadece Campaign'de) bulunmaktadır.

Age of Empires III, gerçek zamanlı strateji ve rol yapma oyunu türlerini bir araya getiren "Home City" özelliği sayesinde seriye yenilikler getirmiştir. Bu oyun için iki tane eklenti paketi yayınlandı. Birincisi, 17 Ekim 2006'da çıkartılan Age of Empires III: The War Chiefs'tir. Bu eklenti paketiyle, oyuna 3 tane Kızılderili ulusu eklendi. İkincisi eklenti Age of Empires III: The Asian Dynasties, 23 Ekim 2007'de piyasaya sürüldü. Bu ek paketiyle, oyuna 3 tane Asya medeniyeti eklendi. Ayrıca Definitive Edition versiyonu 15 Ekim 2020 tarihinde Steam gibi oyun platformlarında çıkarılmıştır. Halefi Age of Empires IV, 28 Ekim 2021'de Windows için piyasaya sürüldü.

Age of Empires III, Mayıs 2008 itibarıyla 2 milyondan fazla satmıştır. Olumlu eleştiriler almasının yanı sıra, GameSpy'ın "2005'in En İyi RTS oyunu" da dahil olmak üzere ödüller kazandı ve 2005'in en çok satan oyunlarından biri oldu.[1] 2007'de Age of Empires III, o yıl 313.000'den fazla kopya satarak en çok satan yedinci bilgisayar oyunu oldu.[2]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular inşa edilmiş bir kasaba merkezi veya buna dönüşecek bir vagon, silahlı bir kaşif ve az sayıda köylü ile başlar. Oyuncular haritayı keşfeder ve ek birimler ve binalar inşa etmek ve yükseltmeleri veya teknolojileri araştırmak için kullanılan kaynakları toplamaya başlar. Birimleri eğitmek, binalar inşa etmek, düşman birimlerini öldürmek gibi eylemler oyuncuya deneyim puanı kazandırır. Belirli deneyim puanı eşiklerinde oyuncular, oyuncunun Ana Şehrinden birimler, yükseltmeler veya kaynaklar içerebilen kartlar için teslim edilebilecek gönderiler kazanırlar. Oyun, taraflardan biri çekilene kadar çoğu gerçek zamanlı strateji oyununa benzer şekilde ilerler.

Age of Empires III'te oyuncu, tarihsel zaman dilimlerini temsil eden teknolojik "Çağlar" boyunca ilerler; bunlar daha büyük geliştirmelere, birimlere ve binalara erişim sağlar. Keşif Çağı, Avrupalıların Amerika'yı keşfini ve keşfedilmesini temsil eder ve oyuncunun ekonomilerini keşfetmesine ve geliştirmesine olanak tanır; Sömürge Çağı, Avrupa'nın "Yeni Dünya"ya Genişlemesini temsil eder ve ilk askeri birimlerin kilidini açar; Kale Çağı, Avrupa kolonilerinin güçlendirilmesini temsil eder, kalelerin kilidini açar ve oyuncunun daha eksiksiz bir orduya sahip olmasını sağlar; kısmen fabrikalar (otomatik olarak kaynak veya top üreten gelişmiş binalar) sayesinde güçlü bir ekonomiyi tetikleyen ve tüm birimlerin ve sevkiyatların kilidini açan Endüstri Çağı; ve tüm binaların ve yükseltmelerin kilidini açan ve ikinci kez birim ve kaynak sevkiyatı yapmanızı sağlayan İmparatorluk Çağı. Yalnızca gıda (800) maliyeti olan Koloni Çağı hariç, tüm Çağlara ilerlemek gıda ve madeni paraya mal olur. Çağ ilerlemesinin fiyatı artar ancak uygarlıklar arasında değişiklik göstermez.

Age of Mythology'deki "küçük tanrılar" sistemine benzer şekilde,[3] Age of Empires III başka bir çağa başarılı bir ilerlemede bonuslar vermek için bir "Politikacı Sistemi" kullanır. Oyuncu bir sonraki çağa ilerlemeyi seçtiğinde, kendisine iki ya da daha fazla "Politikacı" seçeneği sunulur ve bunları seçtiğinde farklı bir bonus kazanır. Politikacıya, genellikle verdiği bonusu yansıtan döneme ait genelleştirilmiş bir unvan verilir: örneğin, "Doğacı" oyuncuya dört inek verirken, "General" on iki silahşör ve bir parça ağır top verir. Oyuncunun Ana Şehrinin seviyesi arttıkça, 60. seviyeye kadar her on Ana Şehir seviyesi için bir tane olmak üzere daha fazla Politikacının kilidi açılır.

Medeniyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Age of Empires III'te oynanabilen sekiz farklı medeniyet vardır: İspanyollar, İngilizler, Fransızlar, Portekizliler, Hollandalılar, Ruslar, Almanlar ve Osmanlılar. Sekiz medeniyetin her birinin kendi güçlü ve zayıf yönleri ve yalnızca o medeniyet için mevcut olan benzersiz birimleri vardır. Her uygarlık için özel birimler Kraliyet Muhafızları olarak adlandırılır ve Sanayi Çağındaki Muhafız yükseltmesiyle daha fazla bonus alırlar. Oyuncu Ana Şehrinin adını, Kaşif adını değiştirebilir ve dönemin bir kısmından önceden adlandırılmış bir lider verilir. Örneğin, Fransız Sömürge İmparatorluğu için Napolyon Bonapart, Osmanlı İmparatorluğu için Kanuni Sultan Süleyman ve Rus İmparatorluğu için Korkunç İvan. Her medeniyetin kültürel, ekonomik ve askeri yardım için benzersiz sevkiyatları vardır (örneğin, Osmanlılar hem kendileri hem de takım arkadaşları için bir altın sevkiyatı sipariş edebilirler).

St. John Şövalyeleri, John Black'in Paralı Askerleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi seferde oynanabilen başka medeniyetler de vardır, bunlar küçük değişikliklerle sırasıyla İspanyol, Alman ve İngiliz medeniyetleri olarak oynanır. Oynanamayan sefer uygarlıkları arasında Korsanlar, Ossus Çemberi ve Amerikan Yerlileri bulunmaktadır, ancak bu uygarlıklar Senaryo Düzenleyici kullanılarak oynanabilir.

On iki farklı Amerikan yerlisi kabilesi de oyunda yer almaktadır, ancak bunlar kendi başlarına oynanabilir gruplar değildir. Bununla birlikte, oyuncular kamplarında bir ticaret noktası inşa ederek kabilelerle ittifak kurarak benzersiz birimlere ve geliştirmelere erişebilirler. Yerli kabileler Aztekler, Karayipler, Çerokiler, Komançiler, Kriler, İnkalar, İrokualar, Lakotalar, Mayalar, Nootka, Seminoleler ve Tupiler'dir.[4] Bu kabilelerden üçü Age of Empires III: The WarChiefs genişleme paketinde oynanabilir hale getirilmiştir: İrokualar, Lakotalar (Siyular adı altında) ve Aztekler. Bu medeniyetler daha küçük, ittifaka dayalı kabileler olarak kaldırıldı ve yerlerine sırasıyla Huronlar, Şayenler ve Zapotekler geldi. The Asian Dynasties'de birkaç yeni yerli kabile ile birlikte üç medeniyet daha eklendi. Bu medeniyetler Hint, Japon ve Çin medeniyetleridir.

Ana şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Age of Empires III, seride "Ana Şehir" konseptini tanıtan ilk oyundur.[5] Ana Şehir, aktif oyundan ayrı bir güç merkezi olan ikinci bir şehir olarak işlev görür. Saldırıya uğrayamaz veya yok edilemez, ancak "Abluka" adı verilen bir İmparatorluk Çağı yükseltmesi oyuncunun rakiplerinin Ana Şehir gönderilerini almasını engeller. Bir rol yapma oyunu karakterine benzer şekilde, Ana Şehir oyunlar arasında kalıcıdır, yani ayrı oyunlarda kazanılan yükseltmeler uygulanabilir ve söz konusu şehir var olduğu sürece uygulanmaya devam edebilir. Birden fazla Ana Şehir oluşturulabilir ve muhafaza edilebilir, ancak her biri yalnızca bir uygarlığı destekler.

Ana Şehir, oyuncunun yeni sevkiyat kartlarını ve özelleştirmelerini seçtiği beş ana binadan oluşur: Yeni Dünya Ticaret Şirketi, Askeri Akademi, Katedral, Üretim Tesisi ve Liman.[6] Oyuncular ayrıca bir karşılaşma sırasında HUD üzerinde ulusun bayrağı olarak temsil edilen "Ana Şehir" düğmesine tıklayarak Ana Şehre erişebilirler. Ana Şehir oyun içinde farklı şekilde çalışır. Bir Ana Şehri özelleştirmek veya kart seçmek yerine, bir oyuncu oyundan önce seçilen (ve bir desteye eklenen) kartları gönderebilir.

Oyun süresince oyuncular bina inşa etmek, birimleri eğitmek, düşmanları öldürmek ve hazineleri toplamak gibi eylemleri tamamlayarak XP (deneyim) kazanırlar. Belirli sayıda deneyim puanı kazanıldığında, oyuncu kendi Ana Şehrinden bir sevkiyat kullanabilir. Her ardışık sevkiyatta daha fazla XP gerektiğinden, oyun ilerledikçe sevkiyatlar yavaşlar. Bu XP de doğrudan ana şehre eklenir ve birden fazla oyun boyunca toplanarak zaman içinde seviye atlamasını sağlar. Oyuncular kartlarını üç farklı kombinasyona dönüştürebilirler: "Boom" (ekonomik kombinasyonlar), "Rush" (askeri kombinasyonlar) veya "Turtle" (savunma kombinasyonları).[7] Seçilen ilk birkaç kart otomatik olarak oyuncunun portföyüne eklenir ve burada bir oyunda kullanılmak üzere bir desteye kopyalanabilir. Oyunun ilerleyen bölümlerinde, bir destedeki kart sayısı sınırı nedeniyle kartların manuel olarak seçilmesi gerekir. Kartların çoğu tüm uygarlıklar için mevcuttur, ancak bazıları bir uygarlığa özgüdür. Oynanmakta olan Ana Şehrin birden fazla destesi varsa, oyuncu ilk sevkiyat gönderildiğinde hangisini kullanacağını seçmelidir. Oyun sırasında oyuncular bu ilk desteyi saklarlar; bu özellik oyuncuları oynanan harita için özelleştirilmiş veya diğer uygarlıklara karşı desteler oluşturmaya teşvik eder. Desteler yirmi kartı destekler. Ana Şehir seviye olarak geliştikçe, her 10 seviye için desteler için ekstra bir kart yuvası kazanabilirsiniz.

Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Age of Empires III'ün birimleri, oyunun önceki versiyonlarında olduğu gibi, tarihi zaman diliminin askeri sınıflarına dayanmaktadır. Oyuncu çeşitli sivil ve askeri birimleri kontrol eder ve bunları uygarlığını genişletmek ve geliştirmek ve rakiplerine karşı savaş açmak için kullanır. Oyunun temel birimi, uygarlığın ekonomisini geliştirmek için kaynak toplamak ve bina inşa etmekten sorumlu olan yerleşimcidir. Bir oyuncunun bir senaryoda kontrol edebileceği birim sayısı, yaygın bir gerçek zamanlı strateji oyunu mekaniği olan "nüfus sınırı" ile sınırlıdır. Evler ve şehir merkezleri başlangıç limitini maksimum 200'e çıkarırken, üretilen her birim nüfus sayısını artırır. Yerleşimciler ve piyade gibi temel birimler 1 olarak sayılır, ancak çoğu süvari ve paralı piyade de dahil olmak üzere diğerleri 2 olarak sayılır. Daha güçlü birimler, özellikle topçu veya paralı süvariler, 7'ye kadar yüksek bir nüfus için sayılabilir. Yerli savaşçılar, kaşifler, evcilleştirilmiş ve otlayan hayvanlar, sıcak hava balonları ve savaş gemileri nüfus sınırına dahil değildir, ancak genellikle bir inşa sınırına sahiptir ve oyuncunun bir seferde yalnızca belirli sayıda belirli birimi konuşlandırmasına izin verir.

Askeri birimler diğer oyunculara karşı savaşmak için kullanılır. Piyadeler en ucuz birim türüdür ve hepsi kara tabanlıdır, arbaletlerden ilk tüfeklere ve daha gelişmiş tüfeklere kadar çeşitli silahlar kullanırlar. Daha ağır topçu sınıfları da başta top ve havan topları olmak üzere menzilli silahlar kullanır; ancak el bombalarıyla donanmış topçular da vardır. Atlı birlikler de mevcuttur ve kılıç gibi el silahları ya da tabanca gibi menzilli silahlarla donatılmışlardır. Bu birliklerin ayrıca piyadelere karşı bonus hasar veren avcı erleri ve diğer süvarilere karşı bonus hasar veren menzilli süvariler gibi önemli özellikleri vardır. Age of Empires III'te tanıtılan yeni bir birim, esas olarak keşif ve hazine toplamaktan sorumlu olan ancak aynı zamanda Ticaret Karakolları inşa edebilen ve oyuncunun emriyle kullanılan özel bir saldırıya sahip olan kaşiftir. Bu birim öldürülemez, ancak dost birimler menzile girdiğinde yeniden canlandırılmak üzere bilinçsiz hale getirilebilir; ayrıca, oyuncunun şehir merkezinde yeniden ortaya çıkması için bir fidye ödenebilir. Bu fidye, uygun olduğunda, onu devre dışı bırakan oyuncuya yatırılır. Bazı sevkiyat kartları kaşifin oyundaki etkinliğini artırır; örneğin, ona "savaş köpekleri" sağlamak keşif ve savaşa yardımcı olabilir. Age of Empires III'te gemiler çoğu haritada mevcuttur. Askeri gemiler top veya alevli oklar kullanırken, bazı gemiler kaynak toplayabilir veya kara birimleri taşıyabilir.

Paralı askerler oyuncuya Yeni Dünya'daki seferlerinde yardımcı olabilir. Paralı askerler standart birimler gibi eğitilmezler; bunun yerine Ana Şehir'den gönderilebilir veya yüksek miktarda altın karşılığında kiralanabilirler, böylece sadece ekonomik olarak güçlü oyuncular onları istihdam edebilir. Çoğu güçlüdür, ancak onları kiralamak deneyim puanı sağlamaz, bu nedenle paralı askerler oyuncunun standart ordusunun yerini etkili bir şekilde alamaz ve aşırı kullanılırsa oyuncunun ekonomisini olumsuz etkileyebilir. Bu arada, kahraman/keşifçi birimlerinin yanı sıra paralı askerler de casuslar, ajanlar ve ninjalar gibi suikastçı birimlere karşı savunmasızdı. Çoğu durumda, çeşitli Kızılderili kabileleri oyun haritalarını doldurur ve bir ittifak kurulduktan sonra eğitilebilen kendi askeri birimlerini destekler. Bazı Kızılderili askerî birlikleri mêlée silahları kullanırken, birkaçı yay ve ok veya atlatl gibi yerel menzilli silahlar kullanır, diğerleri ise menzilli Avrupa barut silahlarını benimser. Bu birimler genellikle piyade veya süvari sınıflarına aittir, ancak su bulunan haritalarda kanolar da rıhtım aracılığıyla oyuncuya sunulmaktadır.

Binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Binalar, sivil ve askeri birimleri eğitmek, iyileştirmeleri araştırmak, nüfusu desteklemek, yapısal savunma sağlamak veya kaynak sağlayıcı olarak kullanıldıkları için oyunda büyük bir rol oynar. Age of Empires III'te tasvir edilen binalar, o dönemin mimari tasarımına benzemektedir. Serideki tüm oyunlar, Şehir Merkezi ve Rıhtımlar da dahil olmak üzere çeşitli binaları paylaşır. Oyuncu Çağlar boyunca ilerledikçe bir binanın görünümü ve nitelikleri değişir ve bazı medeniyetlerin kendilerine özgü binaları vardır. Bu binaların görünümü uygarlığa göre değişir. Savunma kuleleri gibi bazı binalar yalnızca belirli zamanlarda inşa edilebilir.

Oyunda belirli mimari tarzlar mevcuttur; mimari tarzlar oyun içi binaların görünümünü belirler. Her uygarlığa otomatik olarak mimari tarzı atanır. Bu üç mimari stil, klasik tarzda ahşap binalardan oluşan ve İngilizler, Fransızlar ve Hollandalılar tarafından paylaşılan Batı Avrupa; ahşap ve saman yapılardan oluşan ve Almanlar ve Ruslar tarafından paylaşılan Doğu Avrupa ve sıva çimento ve kuru tuğladan yapılmış binalardan oluşan ve İspanyollar, Portekizliler ve Osmanlılar tarafından paylaşılan Akdeniz'dir.

Senaryosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo, kurgusal Black ailesini, hikâye akışını üç nesle bölen üç bölümden oluşmaktadır. Her üç bölüm de Amelia Black (Tasia Valenza) tarafından anlatılır. Standart uygarlıklardan biri olarak oynamak yerine, oyuncu her bölümde canlandırdığı karakter veya dönemle bağlantılı özel uygarlıkları kontrol eder: Birinci bölüm için St. John Şövalyeleri, ikinci bölüm için John Black'in Paralı Askerleri ve üçüncü bölüm için Birleşik Devletler.

1. Bölüm: Kan[değiştir | kaynağı değiştir]

16. yüzyılın sonlarında, Saint John Şövalyeleri'nin İskoç asıllı orta düzey komutanı Morgan Black,[8] Malta'daki son kalelerini Osmanlı İmparatorluğu'ndan Komutan Şahin'in kuvvetlerine karşı savunur. Türkler kaçtığında Morgan ve komutanı Alain Magnan, Ay Gölü'nü anlatan taş bir kütüphane, sonsuz yaşam kaynağı olduğu söylenen Gençlik Pınarı ve kendi çıkarları için pınarı arayan Ossus Çemberi adlı gizli bir topluluk keşfederler. Alain, Morgan'a Gölü aramak için Yeni Dünya'ya yelken açmasını emreder, ancak Morgan korsan Elisabeth "Lizzie" Ramsey tarafından saldırıya uğrar ve Karayip adalarına iner. Morgan ve adamları, Lizzie'yi yener ve Yeni İspanya'ya yelken açar. Orada İspanyol fatih Francisco Juan Delgado de Leon, Türk komutanı Şahin'i ele geçirir. Morgan yeni Aztek müttefiklerini İspanyollara karşı savunur ve Delgado'nun Ay Gölü'nün haritasını aradığını öğrenir. Morgan, Florida'ya doğru yelken açar, ancak filosu bir kasırga yüzünden hasar görür ve Küba'nın Havana kentine demir atar; burada Lizzie'nin saygısını kazanır ve onu Florida'ya götürmesi halinde İspanyol hazine filosundan kendisine altın vereceğine söz verir.

Florida'da, Alain Magnan gölü ele geçirirken, Morgan ve Lizzie İspanyol hazine gemilerini ve Şahin'i ele geçirir ve bu sırada Delgado'yu öldürür. Şahin, Morgan'a sadece Çember'in Gençlik Pınarı'na sahip çıkmasını engellemek istediğini söyler. Alain, Morgan'a Şahin'i idam etmesini emreder, ancak Şahin ve Lizzie, Morgan'ı Alain'in aslında Ossus Çemberi'ni yönettiğine ikna eder. Ay Gölü'nde grup, Alain'i yener ve pınarı yok eder. Şahin, Türkiye'ye geri döner ve İspanyol altınını kaybeden Lizzie, Karayipler'e döner. Ancak Morgan ile Lizzie'nin yeniden bir araya gelecekleri ima edilir. Morgan, Gençlik Pınarı'nı gerçekten bulup bulmadıklarını merak eder, ardından boş matarasını gölden aldığı suyla doldurur.

2. Bölüm: Buz[değiştir | kaynağı değiştir]

18. yüzyılın ortalarında,[9] Morgan'ın torunu John Black, Mohawk arkadaşı Kanyenke ve paralı askerleri, John'un amcası Stuart Black tarafından Brunswick kolonisini Çeroki akıncılarına karşı savunmak üzere çağrılır. Koloniyi kurtardıktan sonra John ve Kanyenke, Cherokee savaş kamplarına saldırarak Cherokee'leri ateşkes yapmaya zorlar. John, Kanyenke ve koloninin garnizonunun çoğu pazarlık yaparken, İngiliz General Warwick bir ordunun başında onlara saldırır ve Brunswick'i ele geçirir. John ve Kanyenke Brunswick'i kurtarmak için geri dönerler ancak Warwick'in Stuart'ı kaçırdığını öğrenirler. John, Ossus Çemberi'nin geri döndüğü sonucuna varır. Kanyenke kız kardeşi Nonahkee'nin tehlikede olabileceğini düşünür ve New England'a doğru yola çıkarlar. Warwick'i, John'un yerini öğrenmek umuduyla Nonahkee'nin köyüne saldırırken bulurlar. Savaşın ardından Kanyenke, John ve Nonahkee'nin birbirlerine aşık olduklarını keşfeder.

John ve Kanyenke kısa süre sonra Yedi Yıl Savaşları'nda Warwick'e karşı savaşmaya devam etmek için Fransızlarla ittifak kurar. Albay George Washington onlara Warwick'in bir hain ve İngilizlerden olduğunu söylediğinde, John onun izini sürmelerine yardım etmeyi kabul eder. John'un paralı askerleri ve Washington'un kuvvetleri Warwick'in Büyük Göller bölgesindeki üssünü yok eder ve John burada Stuart'ın başı kesilmiş cesedini bulur. John ve Kanyenke, Warwick'i Rocky Dağları'na kadar takip etmeye devam eder ve burada Warwick'in ikmal trenini durdurup güçlendirilmiş bir Circle üssünü yok ederler. Warwick ve birlikleri daha da batıya, Ruslarla ittifak yaptıkları Colorado'ya kaçar. John ve Kanyenke, Çember'in onlar savaşırken İngiliz ve Fransız kolonilerini ve kasabalarını ele geçirmeyi ve nihayetinde Kuzey Amerika'yı ele geçirmeyi planladığını keşfederler. John, Warwick'in peşine düşerken, Kanyenke ve bazı madenciler, Rusların topçularının ilerlemesini durdurmak için kaya köprüleri yıkar. Warwick, John'u pusuya düşürüp yerleştirdiği patlayıcıları infilak ettirerek kendisini ve Warwick'i öldürürken, Rusları ve Çember'in birliklerini bir çığa gömerken, o ve paralı askerler doğuya döner. İlkbaharda Kanyenke köyüne döner ve Nonahkee'nin, John'un oğlu Nathaniel'e annelik ettiğini öğrenir ve onu büyütmeye yardım etmeye başlar.

3.Bölüm: Çelik[değiştir | kaynağı değiştir]

1817'de (Nathaniel'in 1812'deki ölümünden beş yıl sonra),[10] Nathaniel'in kızı ve bir Amerikan demiryolu şirketi olan The Falcon Company'nin varis sahibi Amelia Black, Nathaniel'in John'un fedakârlığı için İngilizler ve Amerikalılar tarafından verilen tazminatı tüketmesinin ardından operasyonlarını genişletmeye çalışır. Meksika sınırı yakınlarında ABD Süvari Birliği'ne ikmal için ray döşedikten sonra Amelia, kendisine ve ABD Süvari Birliği komutanı Binbaşı Ryan Cooper'a bir kaleye saldıran Meksika ordusunu yenmelerinde yardımcı olan Fransız maden arayıcısı Pierre Beaumont ile tanışır. Beaumont, Amelia'yı Colorado'daki bir madene götürür ve burada yaşlı bir Kanyenke, Amelia'yı Beaumont'un artık Ossus Çemberi'ne liderlik ettiği konusunda uyarmak için gelir. Amelia, Kanyenke ve Cooper, Beaumont'u madenlerde kovalar ve Ay Gölü'ne giden bir harita bulurlar. Artık bir bataklık olan Göl'de üçü bir Çember üssünü yok eder, ardından Beaumont'un kurtlarından biri Cooper'ı öldürür. Cooper'ın intikamını almak isteyen Amelia, yerel Seminolelerden Pacamayo Vadisi'ndeki bir İnka şehrinde Pınar'ın suyundan birkaç fıçı olduğunu öğrenir.

Amelia ve Kanyenke, Güney Amerika'ya yelken açar ve Simón Bolívar'ın İspanyolları yenmesine yardım ederler. Bolívar onlara rehberlik teklif eder ve Çember'in ordusu peşlerindeyken And Dağları'ndan tehlikeli bir geçiş yaparlar. Pacamayo Vadisi'ndeki İnka şehrini keşfederler ve Çember'e karşı savunurlar. Amelia kısa süre sonra Beaumont'un bu kez Pınar'ın suyunun fıçılarıyla bir kez daha kaçtığını öğrenir. Amelia ve Kanyenke daha sonra Çember'le Küba'daki son kaleleri olan Ossuary'de savaşırlar. Havana'nın yardımıyla Ossuary'yi yok ettikten sonra Beaumont, Amelia ve Kanyenke'yi pusuya düşürür ancak Amelia onu vurarak öldürür. Daha sonra Çember'in sakladığı hazineyi Falcon Şirketi'ni yeniden canlandırmak için kullanır ve Birleşik Devletler'in gelecekteki batı kıyısına demiryolları inşa eder. ABD'ye döndüklerinde yaşlı bir adam Amelia'yı tebrik eder ve Çember'i tek bir yaşamda kırdığını söyleyerek onun Morgan Black olduğunu ve Gençlik Pınarı'ndan aldığı suyla ömrünü büyük ölçüde uzattığını ima eder.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknik özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Age of Empires III, Age of Mythology motorunu temel alır ve ona yeni özellikler ekler; Bang! Engine.[11] Yeni özelliklerden biri, Windows sürümünde Havok fizik simülasyonu ara yazılım motorunun[12] ve Mac OS X'te benzer PhysX motorunun dahil edilmesidir.[13] Bu, bina yıkımı ve ağaç devrilmesi gibi birçok olayın önceden oluşturulmuş animasyonlar olmayacağı, ancak seri için bir yenilik olarak fizik motoruna göre hesaplanacağı anlamına gelir. Oyunun diğer grafik özellikleri arasında bloom aydınlatma ve piksel gölgelendirici 3.0 desteği bulunmaktadır.[14]

Ses ve müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Age of Empires III orijinal film müziği, daha önceki çalışmaları Age of Empires serisindeki diğer oyunları ve Age of Mythology'yi içeren Ensemble Studios müzisyenleri Stephen Rippy ve Kevin McMullan tarafından bestelenen orijinal notalara sahiptir. Sumthing Else Music Works tarafından 11 Kasım 2005 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Ensemble Studios'un müzik ve ses yönetmeni Stephen Rippy şunları söyledi: "Age of Empires III destansı bir konuya sahip bir oyun - Amerika kıtasının yaklaşık üç yüz yıllık bir süre boyunca kolonileştirilmesini kapsıyor, bu nedenle destansı bir müziğe sahip olması gerekiyordu. Tam bir orkestra ve koronun yanı sıra dönemden esinlenen enstrümanların da kullanıldığı müzik, Morgan Black ve onun soyundan gelenlerin Yeni Dünya'da bir yer edinmek için Ossus Çemberi'ne karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor." Soundtrack ayrıca 5.1 surround olarak yeniden mikslenmiş on dört parça, stüdyo oturumunun perde arkası videosu, Age of Empires III sinematik fragmanı ve beş özel bonus parça içeren bir bonus DVD içeriyor.

Age of Empires'ın önceki versiyonlarından farklı olarak, tek oyunculu çatışma modundaki yapay zeka ulusları oyunun çeşitli noktalarında oyuncuya sesli mesajlar gönderecek, düşman olarak seçildiklerinde oyuncuyla alay edecek veya müttefik olduklarında oyuncuyla askeri planlarını paylaşacaklar. Tüm AI karakterlerinin farklı kişilikleri vardır ve oyunda birçok farklı alıntı mevcuttur. Bu özellik istenirse kolayca kaldırılabilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Age of Empires III: Complete Collection Stats - Age of Empires". www.ageofempires.com (İngilizce). 30 Mart 2022. 4 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Video Game News, Video Game Coverage, Video Game Updates, PC Game News, PC Game Coverage - GameDaily". web.archive.org. 29 Ocak 2008. 29 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Microsoft Game Studios - Age of Mythology by Ensemble Studios". web.archive.org. 2 Şubat 2007. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Civilizations - Age of Empires III Heaven". aoe3.heavengames.com. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Home Cities in Age of Empires III". web.archive.org. 1 Mayıs 2007. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Home Cities - Age of Empires III Heaven". aoe3.heavengames.com. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  7. ^ "Guides: Age of Empires III Guide (PC), Age of Empires 3 Walkthrough". web.archive.org. 4 Mayıs 2007. 4 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  8. ^ "Guides: Age of Empires III Guide (PC), Age of Empires 3 Walkthrough". web.archive.org. 18 Ekim 2007. 18 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  9. ^ "Guides: Age of Empires III Guide (PC), Age of Empires 3 Walkthrough". web.archive.org. 18 Ekim 2007. 18 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  10. ^ "Guides: Age of Empires III Guide (PC), Age of Empires 3 Walkthrough". web.archive.org. 17 Ekim 2007. 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  11. ^ "BANG! Engine". Mod DB (İngilizce). 25 Ekim 2002. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  12. ^ "Havok - Havok Enables Age of Empires III". web.archive.org. 29 Ekim 2006. 29 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  13. ^ "The East Comes to Age of Empires III! - MacSoft Announces "Age of Empires III: The Asian Dynasties" Expansion". web.archive.org. 26 Nisan 2009. 26 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  14. ^ "Press Articles on Age of Empires III". web.archive.org. 2 Aralık 2006. 2 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023.